Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ // ΕΠΙΘΥΜΙΑ, ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙ

ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

ΕΠΙΘΥΜΙΑ, ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

+
-
RECALCATI MASSIMO
Κωδ. Πολιτείας: 2275-0021
Τιμή Έκδοσης
€17.00
Τιμή Πολιτείας
€11.90
(-30%)
Κερδίζετε €5.10


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η μητέρα που καταπιέζει τη γυναίκα -όπως συνέβαινε στην πατριαρχική εκδοχή της μητρότητας- ή η γυναίκα που αρνείται τη μητέρα -όπως συμβαίνει στην υπερμοντέρνα εποχή μας- δεν είναι δύο απεικονίσεις της μητέρας, αλλά δύο αποκλίσεις της εξίσου παθολογικές. Αυτό το βιβλίο στέκεται σε αυτό, χωρίς καθόλου ωστόσο να σκοπεύει να περιορίσει τη μητρότητα στην παθολογία της. Η διδασκαλία του Λακάν έδειξε πως η υπόσταση της επιθυμίας της γυναίκας ως μη εξ ολοκλήρου απορροφημένης σε αυτή της μητέρας είναι η ουσιαστική προϋπόθεση ώστε η επιθυμία της μητέρας να μπορεί να είναι δημιουργική. Μόνο αν το βλέμμα της μητέρας δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ύπαρξη του παιδιού, η μητρότητα μπορεί να ολοκληρώσει τη λειτουργία της. Είναι αυτό που καθημερινά διδάσκει η ψυχανάλυση: Μόνο αν η μητέρα δεν είναι όλη μητέρα, το παιδί μπορεί να βιώσει την απουσία αυτή που καθιστά δυνατή την είσοδο του στον κόσμο των συμβόλων και του πολιτισμού".
Η απουσία της μητέρας είναι εξίσου σημαντική με την παρουσία της. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Με το οιδιπόδειο σύμπλεγμα στον πυρήνα της ψυχαναλυτικής σκέψης, το αίνιγμα της Σφίγγας θα επανέρχεται ολοένα για να βρει τη λύση του. Από την ανακάλυψη της παιδικής σεξουαλικότητας το 1905 από τον Φρόυντ, που ήταν επανάσταση και σκάνδαλο μαζί, ως τις μέρες μας, πλήθος ψυχαναλυτών έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία του ψυχισμού. Οι ανασκαφές στον αθέατο χώρο της ψυχής αναζητούν το πρώιμο ψυχικό τραύμα και, με άλλα λόγια, την αρχή των πραγμάτων.
Ο Μάσσιμο Ρεκαλκάτι, ψυχαναλυτής και μέλος της Ιταλικής Ένωσης Λακανικής Ψυχανάλυσης, εστιάζει την έρευνά του στην τριαδική μορφή του οιδιπόδειου και πιο συγκεκριμένα στις σχέσεις μητέρας-πατέρα-παιδιού. Με αφετηρία τον Φρόυντ και αιχμή του δόρατος τις θεωρήσεις του Λακάν, χωρίς να παραλείψει αναφορές στην αγγλοσαξονική σχολή των αντικειμενοτρόπων σχέσεων (Μέλανι Κλάιν και Ντόναλντ Ουίννικοτ), ο Ρεκαλκάτι αποπειράται μια δημιουργική σύνθεση συχνά διαφορετικών προσεγγίσεων. Αντιστέκεται στα κλειστά νοήματα και τις δογματικές αγκυλώσεις μέσα από έναν λόγο μεστό και πυκνό που, χωρίς να ενδίδει στην εύκολη εκλαΐκευση, καταφέρνει να είναι πολυεπίπεδος, ενσωματώνοντας υλικό από την κλινική του εμπειρία, προσωπικές αναμνήσεις και εικόνες από κινηματογραφικές ταινίες που του έχουν εγγραφεί ανεξίτηλα. Πρόκειται για στοιχεία που συγκροτούν εντέλει την προσωπική του ματιά, μια ματιά επίκαιρη που διαθέτει αμεσότητα, δεν απευθύνεται μόνο σε επαΐοντες, ενώ ταυτόχρονα ευνοεί τον αναστοχασμό. (Κλημεντίνη Βουνελάκη, bookpress.gr, 27/11/2017)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Η επιθυμία της μητέρας
Η σκιά της μητέρας
Η κληρονομιά της μητέρας
Επίλογος
Ευρετήριο κύριων ονομάτων
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςLE MANI DELLA MADRE, DESIDERIO FANTASMI ED EREDITA DEL MATERNO
ISBN139786188291324
ΕκδότηςΚΕΛΕΥΘΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2017
Αριθμός σελίδων226
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΠΟΝΗΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΕπιμέλειαΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΛΒΙ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΡΕΚΑΛΚΑΤΙ ΜΑΣΙΜΟ
Κωδικός Πολιτείας2275-0021
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

billtzo, annamavr

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

maryk92, nikigi, DespinaMikoniati7, thanos2019, azerv74

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ
CARLAN AUDREY
€16.60 €6.64
(-60%)
Κερδίζετε €9.96
ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
€9.90 €3.47
(-65%)
Κερδίζετε €6.43

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS