Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
(2η ΕΚΔ) ΤΖΟΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ, ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ // ΣΧΕΤ

Τζορτζ Όργουελ, ένας συντηρητικός αναρχικός - Σχετικά με το 1984 (2η έκδοση)

+
-
MICHEA JEAN-CLAUDE
Κωδ. Πολιτείας: 7768-0001
Τιμή Έκδοσης
€13.00
Τιμή Πολιτείας
€10.40
(-20%)
Κερδίζετε €2.60


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Στα κείμενα του παρόντος βιβλίου ο Ζαν-Κλωντ Μισεά καταπιάνεται με το διανοητικό πορτραίτο του Όργουελ και την πολιτική και θεωρητική κληρονομιά που μας αφήνει. Η δυσκολία των λογοτεχνικών του ηρώων να αντισταθούν στον ολοκληρωτισμό συνδυάζεται με την ηθική επιταγή του δημοκρατικού σοσιαλισμού, τον πολιτισμό των λαϊκών τάξεων, καθώς και τις έννοιες του πατριωτισμού και της common decency, τις οποίες υπερασπίζεται στον δοκιμιακό του λόγο ο σπουδαίος Άγγλος συγγραφέας.
Ο Μισεά πιστεύει ότι είναι δυνατόν ένας από τους διαυγέστερους αναλυτές του ολοκληρωτισμού να παραμένει ταυτόχρονα και ανυποχώρητος πολέμιος της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων ότι μπορεί να υπερασπίζεται σθεναρά την ισότητα δίχως, παρ' όλα αυτά, να συμμερίζεται τις "προοδευτικές" και "εκσυγχρονιστικές" ψευδαισθήσεις εν ονόματι των οποίων προωθείται πλέον η καταστροφή του κόσμου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Απαραίτητη προϋπόθεση για ν' ασκήσουμε σήμερα ριζική κριτική στην καπιταλιστική νεωτερικότητα και για ν' αντισταθούμε στις μορφές συνθετικής ζωής που προσπαθεί να μας επιβάλει, είναι να ασπαστούμε, δίχως ενοχές, μια ορισμένη δόση κριτικού συντηρητισμού. Αυτό είναι, σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα του Όργουελ. Κι εναπόκειται σ' εμάς να δώσουμε στον "συντηρητικό αναρχισμό" του τη φιλοσοφική θέση που του αρμόζει εντός των ποικίλων αγώνων της όποιας νέας Αντίστασης".

Περιεχόμενα

ΤΖΟΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ, ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ
ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 1984
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςORWELL, ANARCHISTE TORY. SUIVI DE A PROPOS DE 1984
ISBN139786185770051
ΕκδότηςΜΑΓΜΑ
ΣειράΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2018
Αριθμός σελίδων156
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΜΑΛΛΙΑΡΗΣ Ν. ΝΙΚΟΣ
ΕπιμέλειαΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΙΣΕΑ ΖΑΝ - ΚΛΟΝΤ
Κωδικός Πολιτείας7768-0001
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

nmpoutis

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

ημίφως, pavel19

Κριτικές για το προϊόν

[25/02/2022] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ο Όργουελ ήταν μια περίεργη περίπτωση σοσιαλιστή και αριστερού, πάντα επιφυλακτικός, αλλά ριζοσπάστης, «καχύποπτος» και διεισδυτικός. Το 1984 δεν είναι εξάλλου προφητεία. Ήταν περισσότερο «σάτιρα» και κριτική. Εκεί ο Όργουελ επισήμανε κινδύνους και δεν ήθελε να τα βάλει με το σοσιαλισμό και το Αγγλικό κομμουνιστικό κόμμα. Σαφώς, προτιμούσε φιλελεύθερες καπιταλιστικές δημοκρατίες από ολοκληρωτικά καθεστώτα. Επέκρινε τους διανοούμενους και τους πρόσαπτε πολλά: ηγεμονικές τάσεις, πρακτικές χειραγώγησης και επιθυμίες για ολοκληρωτισμό. Η σκέψη του Μισεά είναι δύσκολη. Ο ακροαριστερός Μισεά εισάγει την οργουελιανή σκέψη στη Γαλλία, γιατί τη θεωρεί ανατρεπτική κατά του Συστήματος. Ταυτοχρόνως, με αφορμή την εισαγωγή και παρουσίαση του Όργουελ, ο Μισεά αναπτύσσει και τη δική του κριτική: μια κριτική του ορθόδοξου μαρξισμού, μια κριτική της ευρύτερης αριστεράς, της εξουσίας, της κοινωνίας, μια κριτική του καπιταλισμού. Υπάρχουν διάφορες αντιμετωπίσεις στο έργο του Όργουελ: να λάβουν υπόψη τους τον «αντικομουνιστή Όργουελ» των δύο τελευταίων έργων, να τον υποτιμήσουν ως έναν ήσσονα φιλόσοφο και συγγραφέα, να τον μελετήσουν σφαιρικά. Ο Όργουελ είχε αποκαλέσει τον εαυτό του συντηρητικό αναρχικό (για την ακρίβεια, Τόρη αναρχικό), χωρίς να σοβαρολογεί. Δεν ήταν σίγουρα αναρχικός, είχε όμως αναρχικά στοιχεία, ενώ μεταστράφηκε σε σοσιαλιστή, όταν ήρθε σε επαφή με τους λαϊκούς ανθρώπους, εργάτες στις αποβάθρες του Γουίγκαν και γνώρισε τις συνθήκες ζωής τους. Πάντα ήταν μες στα πράγματα της αποχής, ως ετερόδοξος σοσιαλιστής, συντηρητικός αναρχικός, κριτικός συντηρητικός. Στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, εξέφρασε συμπάθεια προς τους αναρχικούς.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ
BENNETT ALAN
€5.33 €2.66
(-50%)
Κερδίζετε €2.67
ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS