Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΤΡΙΤΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Η ΤΡΙΤΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

+
-
ΠΑΠΑΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ Λ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 5066-0005
Τιμή Έκδοσης
€19.08
Τιμή Πολιτείας
€15.26
(-20%)
Κερδίζετε €3.82


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Με την ερευνά του αυτή, ο συγγραφέας αναδεικνύει το ζήτημα του διεθνισμού και ειδικότερα του Τριτοδιεθνισμού, τον οποίο ασπάστηκε εκθύμως το ΚΚΕ από το 1924, όταν έγινε, με δίκη του απόφαση, οργανικό Τμήμα της λενιστικής Γ' Κομμουνιστικής Διεθνούς.
Ήταν μια ένταξη, η οποία στοίχισε πολύ αίμα και δάκρυ στους κομμουνιστές της Ελλάδας, οι οποίοι ακρίτα ακολουθούσαν τις αλλοπρόσαλλες και εθνομειοδοτικές αποφάσεις της ηγεσίας για αυτονομία της Θράκης και της Μακεδονίας, για να εξυπηρετηθούν τα "διεθνιστικά" συμφέροντα των Βόρειων γειτόνων, που ήθελαν την ίδρυση του ξεχωριστού "Κράτους του Αιγαίου". Επρόκειτο για έναν "διεθνισμό" ο οποίος εξυπηρετούσε μόνο τα συμφέροντα των "συντρόφων" και ιδιαίτερα της Σοβιετικής Ένωσης και πιο ειδικότερα του Στάλιν.
Το γεγονός αυτό αποδοκίμασε στα 1929 η κυβέρνηση του Ε. Βενιζέλου θεσπίζοντας το νόμο 4229/1929 του "ιδιώνυμου", (περισσότερα γι' αυτό το ζήτημα βλ. το έργο μου: "Η Μακεδονία στη μέγγενη της Τ' Διεθνούς και του ΚΚΕ", εκδ. β "Πελασγός" -Γιαννάκενας - 2013). Ήταν ένας "διεθνισμός", ο οποίος αποτελούσε, στην ουσία, όχημα της Σοβιετικής Πολίτικης, και δευτερευόντως των Σλάβων.
Για παράδειγμα -από τα πολλά- αναφέρω την απόφαση της 6'1' Φεβρουάριου του 1922 του ΚΚΕ, η οποία έλεγε: "Το κόμμα μας αναπτύσσεται πάντοτε εντός του πνεύματος των αποφάσεων της Γ Διεθνούς" (βλ. "Ριζοσπάστη" 21-2-1922).
Σε πληθώρα αποφάσεων και άρθρων του "Ριζοσπάστη", το ΚΚΕ διακήρυσσε την αυτονομία των ελληνικών περιοχών, όπως π.χ. η από 7 Νοεμβρίου 1929 προκήρυξή του, η οποία έλεγε και τα έξης: "ΖΗΤΩ Η ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ" ("Ριζοσπάστης", 6 Οκτωβρίου 1929. Τα κεφαλαία είναι του κείμενου).
Αυτός ο "διεθνισμός" -εθνομειοδοτισμός- κράτησε ως το 1935, άλλαξε κάπως ως προς την "αυτονομία" της Μακεδονίας και της Θράκης, πέρασε με διάφορες ταλαντεύσεις ως τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, για να κάνει την εμφάνισή του την περίοδο του Εμφυλίου, με κορυφαία απόφαση της περίφημης 5'1C Ολομέλειας του ΚΚΕ, τον Γενάρη του 1949, η οποία επανήλθε στις προ του 1935 θέσεις του, για "πλήρη αυτονομία".
Μολονότι, αυτή η απόφαση ανακλήθηκε σε μερικούς μήνες, από τις αντιδράσεις στελεχών του ΚΚΕ, είχε ως συνέπεια την εκτέλεση πολλών κομμουνιστών "ως προδοτών", όταν δεν την αποκήρυσσαν στα Έκτακτα Στρατοδικεία.
Την περίοδο αυτή, όπως και την προηγηθείσα των "Δεκεμβριανών" του 1944 και της Συμφωνίας της Βάρκιζας του 1945, ο "διεθνισμός" εφαρμοζόταν η όχι ανάλογα με τα συμφέροντα της Μόσχας. Αυτός ο ανθελληνικός "διεθνισμός", αποτέλεσε το εργαλείο του Στάλιν στη διπλωματική σκακιέρα την περίοδο του Εμφυλίου, αφού υπήρχε η γνωστή Συμφωνία της Γιάλτας, στην οποία ο Στάλιν εκχώρησε την Ελλάδα στους Άγγλους, λειτουργώντας ως "ακορντεόν" αυτός ο "διεθνισμός" συνετέλεσε στην πανωλεθρία του Αριστερού Κινήματος και του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας, αφού ο Στάλιν τότε έδινε την εντολή συνεχίστε τον πόλεμό και αμέσως μετά μαζέψτετα!
Παρά ταύτα ο παντοδύναμος γραμματέας του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης, μέσα στο αίμα και τα ερείπια της Ελλάδας δήλωνε: "Κάναμε το διεθνιστικό μας χρέος". Απ' εκεί οι Σοβιετικοί, απ' εδώ οι Αγγλοαμερικάνοι, πού ν' ακουμπήσει η μικρή Ελλάδα; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Ο προλεταριακός διεθνισμός και ο εφαρμοσμένος τρίτος διεθνισμός όπως λειτούργησε σε βάρος της Ελλάδας από το 1920 έως την 5η Ολομέλεια του ΚΚΕ τον Γενάρη του 1949
ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: Ο Προλεταριακός Διεθνισμός και το Έθνος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνής και το ΚΚΕ0
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ: Ο τριτοδιεθνισμός του ΚΚΕ και οι άμεσες εξαρτήσεις του από το Σοβιετικό Κομμουνιστικό Κόμμα (Κ.Κ.Σ.Ε.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ: Πτυχές τριτοδιεθνίσμού του ΚΚΕ και υποταγή του στη Σοβιετική Ένωση
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΠΕΜΠΤΟΝ: Ο τριτοδιεθνισμός του ΚΚΕ - Οι σφαίρες επιρροής και η απόφαση λάθος - έγκλημα για τον Εμφύλιο, το 1946
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΕΚΤΟΝ: Η Μακεδονία και η Θράκη στα δόκανα του τριτοδιεθνισμού την περίοδο 1920- 1935
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΕΒΔΟΜΟΝ: Η άλλη γη θέσεων του ΚΚΕ ως προς το "Μακεδονικό" μετά την ήττα του Δ.Σ.Ε. το 1949
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΟΓΔΟΟΝ: Η αποκήρυξη των ζαχαριαδικών εθνομειοδοτικών θέσεων για το "Μακεδονικό", μετά την καθαίρεση του Ν. Ζαχαριάδη από τη νέα ηγεσία του ΚΚΕ
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΕΝΑΤΟΝ: Η Γιάλτα τα κείμενα του "Ριζοσπάστη" για τη Συμφωνία, η ανεύθυνη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ και ο εχθρικός ρόλος των Άγγλων κατά της Εθνικής Αντίστασης
ΜΕΡΟΣ ΔΕΎΤΕΡΟ: Πτυχές του Τριτοδιεθνισμού κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης έως την εμφάνιση του "Ευρωκομμουνισμού"
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΠΡΩΤΟΝ: Ο Τριτοδιεθνισμός στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου ως την εμφάνιση του Ευρωκομμουνισμού
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Τριτοδιεθνισμός και Ευρωκομμουνισμός
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Λεπτομέρειες
ISBN139786188375833
ΕκδότηςΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2018
Αριθμός σελίδων228
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας5066-0005
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

AntonisR, axilpat2, babisskamn, Βιβλιοφάγος, Ιστορικός ερευνητής

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΕΚΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
DREYFUS FRANCOIS-GEORGES
€20.67 €10.34
(-50%)
Κερδίζετε €10.33
Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕΤΟΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ
ΣΒΟΡΩΝΟΣ Ν. ΙΩΑΝΝΗΣ
€20.00 €8.00
(-60%)
Κερδίζετε €12.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS