Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΕΝΑΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ // ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΠΡΑΞΕΙΣ

ΕΝΑΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΠΡΑΞΕΙΣ

+
-
IBSEN HENRIK
Κωδ. Πολιτείας: 0920-1344
Τιμή Έκδοσης
€14.00
Τιμή Πολιτείας
€10.50
(-25%)
Κερδίζετε €3.50


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

ΣΤΟΚΜΑΝΝ: Η πλειοψηφία δεν μπορεί νάχη ποτέ το δίκιο με το μέρος της. Ποτέ, τ' ακούτε;! Είν' ένα απ' τα κοινωνικά ψεύδη που κάθε ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος πρέπει να τινάξη από πάνω του. Από τί αποτελείται σε μια χώρα η πλειονότητα των κατοίκων; Απ' τους έξυπνους ή τους βλάκες; Νομίζω, συμφωνούμε πως βλάκες είν' η μεγάλη μάζα στη γη. Όμως, διάολε, ποτέ και πουθενά δε γίνεται να κυβερνάν οι βλάκες τους έξυπνους!
ΣΤΟΚΜΑΝΝ: Στοίχημα πως απόψε θάρθουν από δώ όλοι οι μαντατοφόροι της Κόλασης! Θ' ακονίσω όμως την πέννα μου, θα την κάνω φονικό εργαλείο. Θα τήνε βουτήξω σε φαρμάκι -χολή σκέττη- και θα την καρφώσω ίσα στο κρανίο τους! (Ο Ίψεν, μέσω του γιατρού Στόκμανν προκαλώντας το κοινό, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςEN FOLKEFIENDE
ISBN139789600117462
ΕκδότηςGUTENBERG
ΣειράΘΕΑΤΡΟ
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 2016
Αριθμός σελίδων232
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ Ρ. ΗΡΚΟΣ
ΜετάφρασηΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓ. ΘΕΟΔΟΣΗΣ
ΕπιμέλειαΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ Ρ. ΗΡΚΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΙΨΕΝ ΧΕΝΡΙΚ
Κωδικός Πολιτείας0920-1344
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

leukokrino, charesalex, premgiannik, tsenteme, master1595, nhpio.S, GeorgiaF21

Κριτικές για το προϊόν

[22/01/2024] theo_typ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Έργο τέχνης! Ενας εκπληκτικός δραματουργός σε συνδυασμό με εξαιρετικούς επιμελητές μόνο κάτι το φανταστικό μπορούν να δημιουργήσουν.
[17/08/2023] Σταυρούκος.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ίσως το πιο επαναστατικό θεατρικό που γράφτηκε ποτέ από τον σπουδαίο εγωτικό-αναρχικό θεατρικό συγγραφέα Ερρίκο Ίψεν. Το βιβλίο συνοψίζει άρτια την ιδεολογία του, δηλαδή οτι η πλειοψηφία δεν έχει ποτέ το δίκιο με το μέρος της. Ο Ίψεν εδώ -όπως και ο σύγχρονος του, ο Νίτσε- φρονεί οτι το ελεύθερο άτομο αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία (την μηχανή του κύμα όπως την αποκαλεί στον πρόλογο) και αντίστοιχα η κοινωνία αποτελεί εμπόδιο για το ελεύθερο άτομο, τον υπερασπιστή της αλήθειας. Το θεατρικό βγάζει κάτι ανείπωτα επαναστατικό (θα το καταλάβαινε κάποιος μόνο αν το διάβαζε), κάτι ίσως απαραίτητο για τον σημερινό άνθρωπο που έχουμε χάσει, που έχουμε απεμπολήσει…Πράγματι, είναι ανυπέρβλητα δύσκολο να χωνέψουμε την μοναξιά που έρχεται με αυτήν την εγωτική στάση απέναντι στην κοινωνία. Οτι «Εγω» και όχι «Εσείς»! «Εγω» -ο Στοκκμαν- ξέρω καλύτερα! Ωστόσο, μας είναι δύσκολο πλέον να αποχωριστούμε την κοινωνία, σαν θεσμό, σαν έννοια, ακριβώς όπως το εξημερωμένο ζώο δεν μπορεί να αποχωριστεί τον αφέντη του. Έργα όπως «Ο Εχθρός του Λαού» ή το «Τάδε Έφη Ζαρατούστρα» μας απαλλάσσουν από αυτήν μας την υποταγή και μας δίνουν να ανασάνουμε ξανά φρέσκο, «βουνίσιο» αέρα. Πίσω από τα λόγια του Στοκκμαν κρύβεται μια ενδόμυχη, πρωτογονική σχεδόν ροπή προς το πιο άγριο και ανήμερο. Αυτός ο «άγριος» λοιπόν δεν επιβαρύνεται από τους σημερινούς κομματισμούς, -και κάθε λογής ισμούς- κοινωνικούς κανόνες, θρησκείες και συστήματα ηθικής. Έναν τέτοιον άνθρωπο αποδίδει η Ιψενικής πένα. Τον Στοκμαν, τον άνθρωπο πρότυπο, τον ιδανικά μόνο, τον ανένταχτο και ανόθευτο, τον ζαρατουστρικό υπερ-άνθρωπο.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΗΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟΛΟΥ
DELEDDA GRAZIA (NOBEL 1926)
€13.78 €6.20
(-55%)
Κερδίζετε €7.58
Η ΤΥΦΛΗ ΑΚΤΗ
DOMINGUEZ CARLOS-MARIA
€5.97 €2.39
(-60%)
Κερδίζετε €3.58

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS