Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΣΟΦΟΚΛΗΣ: ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ // ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΟΦΟΚΛΗΣ: ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

+
-
ΣΟΦΟΚΛΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3230-2522
Τιμή Έκδοσης
€25.44
Τιμή Πολιτείας
€17.81
(-30%)
Κερδίζετε €7.63


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ο Φιλοκτήτης ανήκει στα όψιμα έργα του Σοφοκλή. Σύμφωνα με την αρχαία Υπόθεση, το έργο παρουσιάστηκε στα Μεγάλα Διονύσια του 409 π.Χ., και ο Σοφοκλής ήταν ο νικητής ποιητής. Ομότιτλες τραγωδίες είχαν παρουσιάσει και οι άλλοι δύο μεγάλοι τραγικοί, ο Αισχύλος και ο Ευριπίδης, αλλά από εκείνες υπάρχουν μόνο πενιχρά αποσπάσματα. Στον σωζόμενο Φιλοκτήτη ο Σοφοκλής δραματοποιεί μιαν επιχείρηση απάτης, την οποία, με εντολή των Ατρειδών, οργανώνει ο Οδυσσέας και αναλαμβάνει να εκτελέσει ο Νεοπτόλεμος, ο νεαρός γιος του Αχιλλέα. Οι δύο άνδρες καταφθάνουν στην ακατοίκητη Λήμνο, όπου οι Αχαιοί είχαν εγκαταλείψει για δέκα χρόνια τον Φιλοκτήτη πληγωμένο από την αγιάτρευτη πληγή του. Επείγονται τώρα να εξασφαλίσουν το τόξο του ήρωα, γιατί χωρίς αυτό ήταν αδύνατη η άλωση της Τροίας, κατά τον χρησμό του μάντη Έλενου, γιου του Πριάμου. Η επιχείρηση βιάζει τόσο την ευγενή φύση του Νεοπτολέμου όσο και την προσωπική τιμή του Φιλοκτήτη, που εμπιστεύεται τον νέο ως γιο του Αχιλλέα. Με την παρούσα έκδοση επιχειρώ να φωτίσω την ερμηνεία του Φιλοκτήτη εξηγώντας το περιεχόμενο των αντιθέσεων που δημιουργούνται κατά την ανάπτυξη της πλοκής, τη σημασία των αντιθέσεων αυτών στη διαμόρφωση του τραγικού νοήματος και τη σχέση τους με κριτήρια της σύγχρονης φιλολογικής κριτικής. Την προσπάθειά μου στηρίζω με εκτενή σχόλια, παρατηρήσεις επί του αρχαίου κειμένου, προτάσεις διόρθωσης σε κρίσιμα σημεία της χειρόγραφης παράδοσης και μετρική ανάλυση των λυρικών μερών. Αναγκαία έκρινα και τη νεοελληνική μετάφραση του έργου, με την ελπίδα ότι θα συμβάλει στην ευρύτερη πρόσληψή του. Ευχή μου: να υπάρχει πάντοτε θεραπεία κάθε νόσου λυγράς. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Συντομογραφίες
Εισαγωγή
Η υπόθεση του Φιλοκτήτη
Το κοινό του 409 π.Χ.: Η κρίση της πόλεως και η δραματική σύνθεση του Φιλοκτήτη
Η μυθική παράδοση του Φιλοκτήτη
Η τραγική παράδοση του Φιλοκτήτη
Οι θέσεις της κριτικής
Οι αντιθέσεις του Φιλοκτήτη
Φιλοκτήτης και Μεταθέατρο
Σοφοκλέους Φιλοκτήτης
Εκδόσεις
Η χειρόγραφη παράδοση
Φιλοκτήτου Υπόθεσις
Μετρική ανάλυση των λυρικών μερών
Βιβλιογραφία
Ευρετήρια
Λεπτομέρειες
ISBN139789600236811
ΕκδότηςΠΑΠΑΖΗΣΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2020
Αριθμός σελίδων420
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας3230-2522
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

βιβλιοπόντικας

Κριτικές για το προϊόν

[25/08/2021] βιβλιοπόντικας.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Μια λαμπρή έκδοση του Φιλοκτήτη, εφάμιλλη της επίσης εξαιρετικής έκδοσης των Βακχών του Ευριπίδη, που προηγήθηκε. Περιέχει ό,τι θα μπορούσε να ικανοποιήσει τον απαιτητικό αναγνώστη - μελετητή της τραγωδίας: κατατοπιστικότατη εισαγωγή, το αρχαίο κείμενο συνοδευόμενο από εκτενές κριτικό υπόμνημα, δουλεμένη και ακριβή μετάφραση, ποικίλα αναλυτικότατα σχόλια. Ελπίζω η φιλόπονη ερευνήτρια να συνεχίσει να μας χαρίζει εκδόσεις τραγωδιών ανάλογου ύψους και αρτιότητας. Προτείνεται ενθέρμως.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΗΣΙΟΔΟΣ: ΘΕΟΓΟΝΙΑ
HESIOD
€13.25 €5.96
(-55%)
Κερδίζετε €7.29
ΔΑΓΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΗΛΟ
SILLS JUDITH
€17.00 €6.80
(-60%)
Κερδίζετε €10.20

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS