Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή και αντικαταβολή για αγορές άνω των 30€ | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 350.000 τίτλους

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ - ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ

ΔΙΒΑΝΗ ΛΕΝΑ
Κωδ. Πολιτείας: 2250-2755




Παρουσίαση

[...] Ο στόχος ήταν να συγκεντρωθούν για πρώτη φορά σ' έναν τόμο και να αναλυθούν όλα τα μειονοτικά προβλήματα της μεσοπολεμικής Ελλάδας καθώς επίσης και να αποτιμηθεί ο ρόλος που έπαιξαν στην βαλκανική εξωτερική πολιτική εκείνης της εποχής. Αυτός είναι και ο λόγος που ασχολήθηκα μόνο με τις εθνικές μειονότητες, δηλαδή αυτές που προσπάθησαν να πατρονάρουν κατά καιρούς τα υποτιθέμενα συγγενικά τους κράτη. Σ' αυτές συμπεριέλαβα και τους Κουτσόβλαχους γιατί ενίοτε χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρουμανία και την Ιταλία -αν και αμφισβητείται έντονα η ένταξή τους στις εθνικές μειονότητες. Για τα αναπόφευκτα κενά απολογούμαι εκ των προτέρων και ελπίζω σ' έναν δημιουργικό διάλογο που θα φωτίσει όλα όσα έμειναν σκοτεινά μέχρι τώρα. [...] (Από τον πρόλογο της συγγραφέως)

«Έλειψεν το πνεύμα της σταθεράς και ενιαίας διευθύνσεως της αντιπροπαγανδιστικής προσπαθείας, ανεξαρτήτως αν το Υπουργείον Εξωτερικών έδιδεν ταύτην ή εκείνην την κατεύθυνσιν. Ο αξιωματικός της χωροφυλακής είχεν ιδίαν εθνικήν πολιτικήν. Αι τοπικαί στρατιωτικαί αρχαί είχον ωσαύτως ιδίαν εθνικήν πολιτικήν, ως επίσης οι εκπαιδευτικοί και οι εποικιστικοί υπάλληλοι. Ούτω δεν υφίστατο συντονισμένη κατεύθυνσις. Η αλβανική προπαγάνδα προσπαθεί να εκμεταλλευθή παν ολίσθημα και πάσαν ανωμαλίαν, γεννώσαν και τροφοδοτούσαν την δυσφορίαν του μουσουλμανικού πληθυσμού. Όλα τα ανωτέρω απετέλεσαν έναυσμα εις το να εύρη πρόσφορον έδαφος η αλβανική προπαγάνδα και να δημιουργήση πράγματα εις την χώραν». (Απόσπασμα από την έκθεση του Γενικού Διοικητή Ηπείρου Α. Καλεύρα προς το Υπ. Εξωτερικών, 1930)

Περιεχόμενα

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ: ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ
Η ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
ΕΥΗΜΕΡΟΥΣΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ
ΟΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΟ ΜΕΣΟ ΠΙΕΣΗΣ
ΟΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΩΣ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Λεπτομέρειες
ISBN139789600324914
ΕκδότηςΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
ΣειράΙΣΤΟΡΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2002
Αριθμός σελίδων392
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας2250-2755
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Α.Πα., iliagrou, LEONP

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Menis Kazoglou, georgiapapaliaga, stv, sdontis, nath, elen6, Nefeli Karapiperi, Vagdim1959, kerameosa

Κριτικές για το προϊόν

[16/11/2021] Viktoras20.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Η εν λόγω μελέτη προσφέρει μία καθολική εικόνα της κατάστασης των μειονοτήτων στην Ελλάδα και το πως αυτές χρησιμοποιήθηκαν κυρίως απ'τις γειτονικές χώρες προς όφελος των πολιτικών σκοπιμοτήτων των τελευταίων. Και όλα αυτά ύπο την "σκέπη" και μη της ΚτΕ. Αρκετά περιεκτική και με πολλές πληροφορίες τρομερά όμως ελληνομονόπλευρη έρευνα. Η συγγραφέας στην αρχή του βιβλίου δηλώνει πως προσπαθεί να "αντιπαραθέσει έναν ψύχραιμο και επιστημονικό λόγο στις πολεμικές κάθε πλευράς" κάτι το οποίο δυστυχώς δεν τηρεί κατά τη διάρκεια εκπόνησης της μελέτης. Αρχικά, χρησιμοποιεί πάρα πολλές φορές συναισθηματικό λεξιλόγιο το οποίο φανερώνει ποια πλευρά υποστηρίζει η ίδια (πάντα την Ελλάδα φυσικά) κάτι το οποίο δεν αρμόζει σε μία επιστημονική έρευνα. Ακολουθεί πιστά όλα τα μοντέλα της πατριωτικής ιστοριογραφίας και βιβλιογραφίας που παρουσιάζουν την Ελλάδα να έχει πάντα δίκιο, να είναι πάντα διαλλακτική και ευγενική προς τις μειονότητες και όλους τους κακούς γείτονες ως σφετεριστές της. Ειδικά στο κεφάλαια με τους Τσάμηδες η έλλειψη αιτιολόγησης των θέσεων δεν έχει προηγούμενο. Οι πηγές είναι ελλιπέστατες και κυρίως ελληνικές τοπικού χαρακτήρα. Θεωρεί λόγου χάρη απαράδεκτο το ότι ορισμένοι Τσάμηδες έχοντας εγκαταλείψει τα σπίτια τους γύρισαν μετά από κάποια χρόνια και τα ζητήσαν πίσω από τους εγκαταστημένους πρόσφυγες οι οποίοι με "τόσο μόχθο" διατηρούσαν τις περιουσίες αυτές. Ένα ανάλογο ή και πανομοιότυπο παράδειγμα στην Κύπρο ή Κων/πολη με πρωταγωνιστές Έλληνες και Τούρκους θα είχε μεταφραστεί/ερμηνευτεί διαφορετικά από την συγγραφέα. Υπήρχαν φυσικά ορισμένα σημεία όπου παρουσίαζε τα πολιτικά λάθη της Ελλάδας ως προς τις μειονότητες αλλά μόνο ως αναφορά σε απόψεις άλλων ερευνητών. Το αγόρασα επειδή ήταν πολλά υποσχόμενο. Άλλο ένα λιθαράκι στο βωμό της αλάνθαστης, καθαρής και πανάρχαιάς Ελλάδας...Δεν αποτελεί επιστημονική έρευνα.
[03/07/2020] Δουλτσινεα.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:2
Ενδιαφέρον βιβλίο με πολλές πληροφορίες. Θα πρέπει όμως να διαβαστεί με πολύ προσοχή ώστε να μην παραπλανηθεί ο αναγνώστης. Θεωρώ ότι παρουσιάζει τα γεγονότα μόνο από την πλευρά της Ελλάδας. Θυματοποιεί την Ελλάδα και κάνει την Αλβανία και την Βουλγαρία σε μεγάλο βαθμό όπως και την Τουρκία και την Ρουμανία σε μικρότερο να φαίνονται μονίμως οι θύτες. Παρουσιάζει την Βουλγαρία και την Αλβανία ως αναθεωρητικά κράτη και γι'αυτό το λόγο επικίνδυνα για την Ελλάδα, πράγμα που ίσχυε, αλλά το ίδιο ίσχυε και για την στάση της Ελλάδας απέναντι τους. Επίσης ενώ αναφέρεται αρκετα στις δυσκολίες που υπέστησαν οι Έλληνες ώντας μειονότητα σε άλλες χώρες, κάνει μόνο μια μικρή αναφορά στις δυσκολίες και στις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν στις μειονότητες που ζούσαν σε ελληνικό έδαφος. Γενικά βλέπει όλα τα γεγονότα ελληνοκεντρικά, πράγμα που δεν βοηθάει στο να αποκτήσει ο αναγνώστης μια αντικειμενική εικόνα.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS