Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΔΕΜ ΣΤ΄Τ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ // ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ (ΕΚΤΟΣ ΤΟΜΟΣ-ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)

ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (1957-1963)

ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2250-4221




Παρουσίαση

Στα χρόνια που ερευνά ο ΣΤ' τόμος, η ποίηση αυξάνεται με τα έργα: Η μεγάλη νύχτα και το παράθυρο του Γ. Βαφόπουλου, Το πρόσωπο και το είδωλο του Γ. Θέμελη, Ο καθρέφτης του μεσονυκτίου της Ζωής Καρέλλη, πλουτίζεται, λίγο ή πολύ, με τα: Εν ανθηρώ έλληνι λόγω του Ν. Εγγονόπουλου, Γραπτά ή προσωπική μυθολογία (1936-1946) του Α. Εμπειρίκου, Ο χρόνος και το ποτάμι του Ν. Βρεττάκου, και αναβαθμίζεται με Το Άξιον Εστί και τις Έξη και μία τύψεις για τον ουρανό του Οδ. Ελύτη. Ο Γ. Ρίτσος αναδεικνύεται σε όλο το ποιητικό του εύρος, όπως φανέρωναν τα έργα: Χρονικό, Όταν έρχεται ο ξένος, 12 ποιήματα για τον Καβάφη, και προβαίνει στις συγκεντρώσεις: Ποιήματα (τόμ. Α και Β). Ο Τ. Κ. Παπατσώνης εκδίδει την Εκλογή Β?. Στην πεζογραφία εκδίδονται τα έργα: Ο βραχόκηπος και Αναφορά στον Γκρέκο του Ν. Καζαντζάκη, Σέργιος και Βάκχος του Μ. Καραγάτση, Η κορομηλιά του Κοσμά Πολίτη, Ο ήλιος του θανάτου του Π. Πρεβελάκη, Μυστική ζωή του Άγγ. Τερζάκη, Η κερκόπορτα του Τ. Αθανασιάδη, Δημήτριος Γαβριήλ του Γ. Ν. Άμποτ, Στρόβιλος του Γ. Μπεράτη και Η τυφλόμυγα του Αλκ. Γιαννόπουλου. Κυκλοφορούν οι μελέτες: Δοκίμια κριτικής του Δ. Νικολαρεΐζη, Η μυθολογία της καβαφικής πολιτείας του Τ. Μαλάνου, Η νεώτερη ποίησή μας (τόμ. Α και Β) του Γ. Θέμελη, Ο Καβάφης και η εποχή του του Στρ. Τσίρκα, που θα ανοίξει νέο κύκλο στις καβαφικές προσεγγίσεις και θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.
Από άλλη πλευρά κοιταγμένο, την αναβάθμιση της λογοτεχνίας πραγματοποιούν οι άλλοτε νέοι, σήμερα πλέον ώριμοι, συγγραφείς με έργα στα οποία εικονογραφείται, αν εμπιστευθούμε την κρίση των πρεσβύτερων κριτικών, μια νέα κατάσταση ευδιάκριτα απέχουσα από το κατεστημένο πνευματικό πεδίο. Μπορούμε να υπογραμμίσομε τα έργα: Τα ποιήματα (1941-1956) και Η συνέχεια 3 του Μ. Αναγνωστάκη, Ποίηση, 1 του Δ. Π. Παπαδίτσα, Με το πρόσωπο στον τοίχο, Τα φάσματα ή η χαρά στον άλλο δρόμο και Τα στίγματα του Μ. Σαχτούρη, Η έλαφος των άστρων και Ο υπνόσακος του Ν. Καρούζου. Από τους πεζογράφους διακρίθηκαν οι: Δ. Χατζής, Στρ. Τσίρκας, Σ. Πατατζής, Μ. Λαζαρίδης, Κ. Χατζηαργύρης, Μόνα Μητροπούλου, Σπ. Πλασκοβίτης, Ρένος Αποστολίδης, Ν. Κάσδαγλης, Αλ. Κοτζιάς, Ρ. Ρούφος, Α. Φραγκιάς, Τ. Κουφόπουλος, Τ. Αλαβέρας, Μ. Αλεξανδρόπουλος, Γαλάτεια Σαράντη, Π. Καλιότσος, Ν. Καχτίτσης, Τατιάνα Μιλλιέξ, Εύα Βλάμη, Κ. Ταχτσής. Από την επόμενη χρονικά σειρά των μεταπολεμικών ποιητών έτυχαν ευμενών κρίσεων οι: Ντ. Χριστιανόπουλος, Ν. Α. Ασλάνογλου, Κική Δημουλά, Β. Λεοντάρης, Α. Ζακυθηνός, Μ. Μέσκος, Θ. Γκόρπας. Από τη δεύτερη μεταπολεμική γενιά των πεζογράφων ξεχώρισαν οι: Β. Βασιλικός, Μ. Κουμανταρέας, Xρ. Μηλιώνης, Θ. Βαλτινός, Π. Αμπατζόγλου, Γ. Χειμωνάς, Τ. Καζαντζής, Κωστούλα Μητροπούλου. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1957 - 1963
ΧΡΟΝΙΚΟ
ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
ΒΙΒΛΙΑ (ΠΟΙΗΣΗ, ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ, ΜΕΛΕΤΕΣ)
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1957 - 1963
ΠΟΙΗΜΑΤΑ
ΠΕΖΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ
ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ 1957 - 1963
ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΩΝ «ΔΕΔΕΚΑ»
ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
ΠΟΙΗΣΗ
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΝΥΣΜΑ 1950 - 1963
ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΡΙΤΙΚΑ
ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΙ ΑΠΕΛΘΟΝΤΕΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΝΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Λεπτομέρειες
ISBN139789600341126
ΕκδότηςΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2005
Αριθμός σελίδων472
Διαστάσεις24x17
ΕπιμέλειαΤΣΑΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
Κωδικός Πολιτείας2250-4221
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

adskript, ΕΛΠΗΝΟΡΑΣ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
ΜΠΟΤΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ
€16.00 €8.00
(-50%)
Κερδίζετε €8.00
ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
ΒΟΥΡΝΑΣ ΤΑΣΟΣ
€11.90 €5.95
(-50%)
Κερδίζετε €5.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS