Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ( ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ΄ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ /ΣΕΙΡΑ )

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ENRIGHT ANNE
Κωδ. Πολιτείας: 2250-4596




Παρουσίαση

Μετά την αυτοκτονία του αλκοολικού αδελφού της Λίαμ, η αφηγήτρια του βιβλίου, η σαραντάχρονη Βερόνικα -εγκλωβισμένη και η ίδια στην απόγνωση ενός αποσυνθεμένου γάμου και μιας αμήχανης μητρότητας - αποφασίζει να φωτίσει το αμαρτωλό παρελθόν, που ίσως οδήγησε τον αδελφό της στην αυτοκαταστροφή. Στην προσωπική της αυτή αναδρομή και καταβύθιση, σύμμαχοι μα και εμπόδια στέκουν τ' αδέλφια της πολυμελούς οικογένειας Χέγκαρτυ, τυπικά τέκνα της μικροαστικής Ιρλανδίας: θερμόαιμοι, οξύθυμοι, ανεξιχνίαστοι και συχνά αυτοκαταστροφικοί. Μήπως όμως ο σπόρος του κακού δεν βρισκόταν μέσα τους; Μήπως η κατάρα που μοιάζει να βαραίνει πάνω στην πολύπαθη οικογένεια ήταν εξωγενής, ένας δάκτυλος που άφησε παντού το σημάδι του; Με υλικά της τα αισθήματα και τα απλά αλλά σπαραχτικά πράγματα της καθημερινότητας καθώς και την ποταπότητα της απελπισίας τους, η νικήτρια του βραβείου Μπούκερ 2007 συνθέτει μια συγκλονιστική ελεγεία για τη διαβρωτική δύναμη της αγάπης και για το μίσος ". . . αυτών που δεν επέλεξες ν' αγαπήσεις μα αγαπάς έτσι κι αλλιώς". Για το στοργικό τέρας που λέγεται οικογένεια. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Η Αν Ενράιτ προσγειώθηκε σαν μετέωρο στον αγγλόφωνο λογοτεχνικό κόσμο, παρότι έγραφε επί είκοσι χρόνια, πριν αποσπάσει πρόσφατα το Booker για το μυθιστόρημά της "Η συγκέντρωση". Τώρα, απολαμβάνει μια δημοσιότητα που δεν της είναι πάντα αρεστή: το να της ζητούν να υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της ενώ αγοράζει παπούτσια, δεν την ικανοποιεί ιδιαίτερα. Αυτό που τη χαροποιεί είναι ότι ξαναβρήκε την επαφή με τους Ιρλανδούς αναγνώστες, ότι εντάχθηκε επιτέλους σε μια γενιά συγγραφέων του τόπου της -Κολμ Τοϊμπίν, Ούγκο Χάμιλτον, Σεμπάστιαν Μπάρι- που διαβάζονται με ενδιαφέρον. Και ότι είναι η μόνη γυναίκα ανάμεσά τους.
Γιατί η Ενράιτ, μολονότι γράφει σκληρά, σχεδόν ζοφερά, θέλει να αντιμετωπίζεται το έργο της στο πλαίσιο της "γυναικείας γραφής", της γυναικείας εμπειρίας. Δασκάλα της, εξάλλου, στο περίφημο Πανεπιστήμιο East Anglia ήταν η Αντζελα Κάρτερ. Από το μυθιστόρημα η Ενράιτ μεταβαίνει με εξαιρετική άνεση στην προσωπική μαρτυρία: το 2004 εξέδωσε το βιβλίο της "Κάνοντας μωρά", όπου αποτυπώνει την εμπειρία της μητρότητας. Με δύο παιδιά, σήμερα επτά και πέντε ετών, η Ενράιτ έγραφε ενώ άλλαζε πάνες, ετοίμαζε μπιμπερό και φρουτόκρεμες. Το βιβλίο ξετυλίγεται σε πραγματικό χρόνο και είναι γραμμένο με γενναία, ειλικρινή τρυφερότητα. Κι ενώ όλοι τη θεωρούσαν ώς τότε στιλίστα, μια ελιτίστρια της γραφής με μανιασμένη μέριμνα για το ύφος, σήμερα υπογραμμίζει ότι η μητρότητα την οδήγησε να απορρίψει τους "υπερεκλεπτυσμένους" αισθητικούς της στόχους, αποφασίζοντας ότι το "υψηλό βιβλίο" που κάποτε ονειρευόταν να γράψει ήταν μια προσποίηση, ένα ψέμα: "Όταν ήμουν είκοσι ετών θεωρούσα τον Ναμπόκοφ καταπληκτικό συγγραφέα - όλες εκείνες οι όμορφες προτάσεις, όλη εκείνη η λεπτή νοσταλγία! Τώρα τον βλέπω σαν ένα πληκτικό γέρο ναρκισσιστή. Δεν έχει καμία σχέση με τη ζωή μου σήμερα".
Ίσως, λοιπόν, συναντώντας τη μητρότητα ανακάλυψε τον ρεαλισμό. "Ανήκω σε μια από τις πρώτες γενιές γυναικών που μπόρεσαν και να έχουν οικογένεια και να γράψουν", λέει στον "Guardian". "Που κατάφεραν, με άλλα λόγια, να διατηρήσουν μια επαρκή αίσθηση του εαυτού ώστε να συνεχίσουν να γράφουν. Το να είσαι μητέρα είναι κάτι θεμελιώδες για τη ζωή κι εμείς δεν έχουμε καν ξύσει την επιφάνειά της".
Μήπως όμως είναι ιδιαίτερα περιοριστικό το να γράφει μια συγγραφέας "γυναικεία;" "Κανείς δεν με αποκάλεσε οικόσιτο είδος", απαντάει, "κανείς δεν με αντιμετώπισε ως ιδιαίτερα θηλυκή". Και μέσα στην υπέροχη, γυναικεία και μητρική αυτάρκειά της, φτάνει να πει ότι και ο Τζέημς Τζόις είναι θηλυκός, έστω και honoris causa. "Έγραψε βιβλία εσωτερικού χώρου, βιβλία εσωστρεφή, σε αναζήτηση του εαυτού", λέει. "Διόλου κοινωνικά εναργή". Όσο κι αν εδώ θα διαφωνούσε κανείς ασυζητητί (ο "Οδυσσέας" είναι ένα βαθιά πολιτικό βιβλίο), δεν μπορεί παρά να αναγνωρίζει τη θέρμη με την οποία μια πολύ καλή γυναίκα συγγραφέας διεκδικεί την ταυτότητά της. (ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 28/3/2008)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE GATHERING
ISBN139789600346138
ΕκδότηςΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
ΣειράΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ΄ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2007
Αριθμός σελίδων304
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΚΟΡΤΩ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΕπιμέλειαΚΟΨΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΕΝΡΑΙΤ ΑΝ
Κωδικός Πολιτείας2250-4596
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

diogenis06, mtoli, Μενέλαος, Krvag

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Μενέλαος, paidaki, Christos Kitsos

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
MARIAS JAVIER
€15.33 €6.90
(-55%)
Κερδίζετε €8.43
ΧΙΟΥΜΟΡ
EAGLETON TERRY
€15.90 €7.95
(-50%)
Κερδίζετε €7.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS