Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ (ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΟΜΠΕΛ /ΣΕΙΡΑ)

Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ

GIDE ANDRE (NOBEL 1947)
Κωδ. Πολιτείας: 2250-5027




Παρουσίαση

Τα "Τέλματα" και "Ο Προμηθέας ελεύθερος δεσμώτης" είναι δύο από τις τρεις αλληγορικές φάρσες που έγραψε ο Ζιντ. Το 1893, θέλοντας να ξεφύγει από την πνιγηρή ατμόσφαιρα των λογοτεχνικών σαλονιών και να απελευθερωθεί από την πουριτανική διαπαιδαγώγηση του, ο νεαρός Αντρέ Ζιντ φεύγει για ένα ταξίδι στη Βόρεια Αφρική, όπου ανακαλύπτει την απόλαυση και την ηδονή. Επιστρέφοντας μεταμορφωμένος και αναζητώντας μια διέξοδο στην αποξένωση που ένιωθε, αποφασίζει να γράψει τα "Τέλματα", όπου η γραφή του, απελευθερωμένη πια όπως εκείνος, τον οδηγεί στη σύλληψη της ιδέας της ελεύθερης ή αναίτιας πράξης, την οποία ενδυναμώνει με ένα σύμβολο στον "Προμηθέα ελεύθερο δεσμώτη", για να την τελειοποιήσει στα "Υπόγεια του Βατικανού" στο πρόσωπο του Λαφκάντιο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςPALUDES, LE PROMETHEE MAL ENCHAINE, LE GRINCHEUX
ISBN139789600350746
ΕκδότηςΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
ΣειράΒΡΑΒΕΙΑ ΝΟΜΠΕΛ 23
Χρονολογία ΈκδοσηςΣεπτέμβριος 2010
Αριθμός σελίδων194
Διαστάσεις21x12
ΜετάφρασηΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΕπιμέλειαΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΑΝΤΑΙΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΖΙΝΤ ΑΝΤΡΕ
Κωδικός Πολιτείας2250-5027
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Maria.bazima, ΓΙΩΡΓΟΣΑΘ, sporos2403, takoulias

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

kitrinos, sharpblad3, agelikiparask, elenamed, sporos2403, NickKarv, vasdelen, romi, cat7fish3

Κριτικές για το προϊόν

[23/09/2020] tim8.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
'Τέλματα': Ο Ζιντ σατιρίζει την ελιτίστικη νοοτροπία και τάση των λογοτεχνικών και 'πνευματικών' κύκλων της εποχής του, όπως και την έλλειψη έμπνευσης που οδηγεί σε τελμάτωση και απουσία δημιουργικότητας ή ξεκάθαρων στόχων, προσφέροντας αρκετές φορές το γέλιο μέσα από εύστοχα σχόλια, αλλά όχι στη μεγαλύτερη έκταση του βιβλίου του. Ενώ οι χιουμοριστικοί, πολλές φορές, διάλογοι του κεντρικού ήρωα (που είναι, πιθανόν, ο συγγραφέας) με την καλή του φίλη, Ανζέλ είναι επιτυχημένοι, το βιβλίο είναι άνισο με αρκετές στιγμές παραφιλολογίας και ανούσιων λεπτομερειών και πληροφοριών.

Για μένα, προσωπικά, έχει μεγαλύτερη λογοτεχνική αξία από το υπερεκτιμημένο 'Ο Προμηθέας ελεύθερος δεσμώτης', και αξίζει να διαβαστεί.

'Ο γκρινιάρης': Είναι η πιο κοινωνική και ανθρώπινη νουβέλα από τις 3, όπου ο συγγραφέας εκφράζει με παράπονο τις απόψεις του για τις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις. Ενδιαφέρουσα η πάλη λογικής και συναισθήματος που παρατηρείται στην αντιμετώπιση της ζωής ανάμεσα στη γυναίκα του, τα παιδιά του και στον συγγραφέα ( ο οποίος δείχνει να παίζει το ρόλο του κεντρικού ήρωα και εδώ). Αυτή η νουβέλα θα άξιζε να είχε μεγαλύτερη έκταση.

Συνολική βαθμολογία: 2,9/5 ή 5,8/10.
[28/08/2016] sporos2403.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Καταπληκτικό βιβλίο. Περιέχει 3 νουβέλες:΄΄Τέλματα΄΄,''Προμηθέας ελέυθερος δεσμώτης'' και ΄΄Ο Γκρινιάρης΄΄.Εξαιρετική γραφή. Προσεγμένη ως προς το ύφος και ακριβόλογη.Ο Ζιντ έχει βαθιά φιλοσοφική σκέψη. Τα ''Τέλματα'' μού φάνηκε ότι ήταν η καλύτερη νουβέλα. Έχει έντονο το ειρωνικό στοιχείο, που την καθιστά ιδιαιτέρη. Η ειρωνεία κατευθύνεται τόσο προς την αφέλεια και την πνιγηρή ατμόσφαιρα που κυριαχεί στα λογοτεχνικά σαλόνια, όσο και προς την εμμονική προσπάθεια του ήρωα να ξεφύγει από τη μονοτονία της στασιμότητας, γράφοντας γι αυτό ακριβώς το θέμα. Το στοιχείο της ματαιότητας είναι αρκετά έντονο κυρίως στα ''Τέλματα'' αλλά και στον ''Προμηθέα ελέυθερο δεσμώτη''. Οι συμβολισμοί του τελευταίου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και ο ΄΄Γκρινιάρης'' ήταν πολύ καλό έργο. Είναι και εδώ έντονη η αγωνία για τη δυστυχία που φέρει η ύπαρξη.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΕΠΙΓΝΩΣΗ
SIEGEL J. DANIEL
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40
ΚΑΒΑΦΗΣ: ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΕΝ ΟΛΩ (+CD)
ΚΑΒΑΦΗΣ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
€11.90 €5.36
(-55%)
Κερδίζετε €6.54

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS