Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ

+
-
ECO UMBERTO
Κωδ. Πολιτείας: 2250-5061
Τιμή Έκδοσης
€20.14
Τιμή Πολιτείας
€14.10
(-30%)
Κερδίζετε €6.04


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Στην Ιλιάδα παρατηρούμε δύο τρόπους αφήγησης. Ο πρώτος εμφανίζεται όταν ο Όμηρος περιγράφει την ασπίδα του Αχιλλέα: πρόκειται για μια ολοκληρωμένη φόρμα στην οποία ο Ήφαιστος έχει απεικονίσει όλα όσα γνώριζε για μια πόλη, τις γύρω αγροτικές περιοχές, τους πολέμους, τις ειρηνικές της τελετουργίες. Ο άλλος τρόπος εκδηλώνεται όταν ο ποιητής δεν κατορθώνει να πει πόσοι και ποιοι ήταν οι Αχαιοί πολεμιστές: τότε ζητά βοήθεια από τις μούσες αλλά αναγκάζεται να περιοριστεί στον λεγόμενο κατάλογο των πλοίων, ο οποίος ολοκληρώνεται με ένα "και τα λοιπά".
Αυτός ο δεύτερος τρόπος παρουσίασης απαρτίζει τη λίστα ή τον κατάλογο. Υπάρχουν λίστες που γράφονται για πρακτικούς σκοπούς και είναι πεπερασμένες, όπως η λίστα όλων των βιβλίων μιας βιβλιοθήκης υπάρχουν όμως και λίστες που θέλουν να περιλάβουν ποσότητες μη μετρήσιμες, λίστες που δεν ολοκληρώνονται ποτέ, που φτάνουν στα όρια του άπειρου.
Όπως δείχνει το νέο αυτό βιβλίο του Έκο και η ανθολογία που αυτό περιλαμβάνει, η ιστορία της λογοτεχνίας όλων των εποχών είναι πλούσια σε λίστες, από τον Ησίοδο ως τον Τζόις, και από τον Ιεζεκιήλ ως τον Καλβίνο. Πρόκειται για καταλόγους που συχνά φτιάχνονται για την ίδια την ευχαρίστηση της απαρίθμησης ή για τη χαρά να συνδέει κανείς στοιχεία που καμιά ιδιαίτερη σχέση δεν έχουν μεταξύ τους. Το βιβλίο αυτό όμως δεν αναφέρεται μόνο στη λογοτεχνία αλλά προσπαθεί να δείξει ότι και οι εικαστικές τέχνες είναι ικανές να περιλάβουν επίσης καταλόγους που συνεχίζονται στο άπειρο, ακόμα κι όταν η απεικόνιση μοιάζει να περιορίζεται αυστηρά από την ίδια την κορνίζα του ζωγραφικού έργου. Το αποδεικνύει η πλούσια εικονογράφηση αυτού του βιβλίου που δεν απευθύνεται σε "ειδικούς" αλλά σε όλους όσοι αγαπούν τα μυστήρια της γραφής και της εικόνας. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Η ασπίδα και η μορφή
Ο κατάλογος ή η λίστα
Ο οπτικός κατάλογος
Το ανείπωτο
Λίστες πραγμάτων
Κατάλογοι τόπων
Υπάρχουν λίστες και λίστες
Δάνεια μεταξύ λίστας και φόρμας
Η ρητορική της απαρίθμησης
Κατάλογοι θαυμαστών πραγμάτων
Συλλογές και θησαυροί
Η Wunderkammer
Ορισμός κατά ιδιότητα και ορισμός κατά ουσία
Το αριστοτελικό τηλεσκόπιο
Η υπερβολή, από τον Ραμπελέ και μετά
Η συναφής υπερβολή
Η χαοτική απαρίθμηση
Οι κατάλογοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Λίστες που προκαλούν ίλιγγο
Δάνεια μεταξύ πρακτικής και ποιητικής λίστας
Μια όχι κανονική λίστα
Υπομνήματα
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςVERTIGINE DELLA LISTA
ISBN139789600351064
ΕκδότηςΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2010
Αριθμός σελίδων410
Διαστάσεις24x18
ΜετάφρασηΔΟΤΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΕπιμέλειαΚΟΨΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΕΚΟ ΟΥΜΠΕΡΤΟ
Κωδικός Πολιτείας2250-5061
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

landlab, lab.alex

Κριτικές για το προϊόν

[15/10/2017] sporos2403.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ο Umberto Eco παρουσιάζει μια λίστα από και για τις λίστες. Πέρα από την κατηγοριοποίηση με βάση το περιεχόμενο (φέρνει λόγου χάρη παραδείγματα πινάκων και κειμένων, τα οποία απαριθμούν τοπία ή αντικείμενα), διακρίνει τα είδη της λίστας με βάση τη λειτουργία τους και τη δομή της κατηγοριοποίησης (αυστηρή ή χαοτική). Με αυτόν τον τρόπο και με την αλληλοεπικάλυψη κάποιων κατηγοριών των λιστών, φανερώνεται η αυθαιρεσία (επομένως και η αποφυσικοποίηση) της ταξινόμησης και των επιμέρους κατηγοριών. Στα θετικά συγκαταλέγονται και τα προσεκτικά επιλεγμένα παραδείγματα των εκάστοτε καταλόγων. Αξίζει να αναφερθεί και η προσεγμένη ελληνική έκδοση του βιβλίου, το οποίο έχει τυπωθεί σε καλής ποιότητας illustration χαρτί, γεγονός σημαντικό για τη θέαση των πινάκων.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ο ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
DICK K. PHILIP
€14.20 €7.10
(-50%)
Κερδίζετε €7.10
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΜΑ
JAMES PETER
€9.90 €4.95
(-50%)
Κερδίζετε €4.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS