Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΕΜΦΥΤΟ ΕΛΑΤΤΩΜΑ

ΕΜΦΥΤΟ ΕΛΑΤΤΩΜΑ

PYNCHON THOMAS
Κωδ. Πολιτείας: 2250-5155




Παρουσίαση

Ο Ντοκ Σπορτέλο έχει πολύ καιρό να δει την πρώην του. Και ξαφνικά εκείνη εμφανίζεται από το πουθενά κι αρχίζει να του λέει για ένα σχέδιο απαγωγής ενός ζάπλουτου μεγαλοεργολάβου, τον οποίο τυχαίνει να αγαπάει. Εύκολα λόγια. Είναι το τέλος της ψυχεδελικής δεκαετίας του '60 στο Λος Άντζελες, και ο Ντοκ ξέρει ότι η "αγάπη" είναι απλώς μια λέξη του συρμού, όπως το "τριπάκι" και το "φίνα", μόνο που η συγκεκριμένη λέξη δημιουργεί συνήθως προβλήματα. Παρ' όλα αυτά, σε λίγο βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα αλλόκοτο κουβάρι από κίνητρα και πάθη.
Σε αυτή τη ζωηρή αφήγηση, και σε ένα ασυνήθιστο γι' αυτόν λογοτεχνικό είδος, ο Τόμας Πίντσον ζωντανεύει με κλασικό τρόπο τη ρήση ότι αν θυμάσαι τη δεκαετία του '60, τότε δεν την έζησες... ή μάλλον... αν την έζησες, τότε... ή, για στάσου, μήπως... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Σε μια τραβηγμένη θεώρηση του αστυνομικού μυθιστορήματος, θα λέγαμε πως είναι το λογοτεχνικό είδος που, περισσότερο από κάθε άλλο, αναπαράγει το αιτιοκρατικό μοντέλο σκέψης. Κάποιος σκότωσε, έχοντας κάποια συγκεκριμένα κίνητρα και οι αναγνώστες περιμένουν στο τέλος τη λύση του μυστηρίου, την τιμωρία του εγκληματία, την αποκάλυψη των αιτιών και μια κάποια ηθική δικαίωση με την επικράτηση της δικαιοσύνης. Τι προκύπτει όμως όταν ένας ελκυστικά χαοτικός συγγραφέας, όπως ο Αμερικανός Τόμας Πίντσον, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τις συμβάσεις τού νουάρ για να τις εντάξει στο ιδιαίτερο και πολύσημο σύμπαν του, στο οποίο η αιτιοκρατία του αστυνομικού μυθιστορήματος καταρρέει; Μια φαντασμαγορία, ως συνήθως, αλλά πιο "προσβάσιμη" για τα δεδομένα του συγγραφέα. Το νέο μυθιστόρημα του κορυφαίου μεταμοντερνιστή πεζογράφου με τίτλο "Έμφυτο ελάττωμα" (ευλαβικά μεταφρασμένο από τον συνήθη ύποπτο Γιώργο Κυριαζή) είναι ένα νοσταλγικό και ατμοσφαιρικό παλίμψηστο της ψυχεδελικής δεκαετίας του '60 που, με την επίφαση της αστυνομικής πλοκής, επιστρέφει στα χαμένα χρόνια της αθωότητας, των ελαφρών και σκληρών ναρκωτικών, του αχαλίνωτου σεξ, της κυριαρχίας του ροκ-εν-ρολ αλλά και της ζωντανής (τότε) ελπίδας ότι η ανθρωπότητα μπορούσε να επινοήσει έναν άλλο τρόπο ζωής, να βρει την παραλία κάτω από το λιθόστρωτο, όπως λέει το γνωστό σύνθημα του γαλλικού Μάη του '68 που είναι και προλογικό επίγραμμα στο βιβλίο. (Αναστάσης Βιστωνίτης, Το Βήμα, 17/7/2011)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςINHERENT VICE
ISBN139789600358766
ΕκδότηςΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
ΣειράΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ΄ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2011
Αριθμός σελίδων448
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕπιμέλειαΠΗΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΠΙΝΤΣΟΝ ΤΟΜΑΣ
Κωδικός Πολιτείας2250-5155
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

AEKLFC, amenelao

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

lol, AnnaNik, amenelao, elsamoraitou, vagr, antonis moros, ymouzakitis, kazimondo, stathism, seth, nmpoutis, progue_pol, myrkou, billblah, nefmpi, Krvag, crysant, charal, sdespots, MichaelK_76

Κριτικές για το προϊόν

[10/06/2015] antonis moros.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Η αλήθεια είναι ότι με το Έμφυτο ελάττωμα, ο Πύντσον κινείται σε πιο ανάλαφρους ρυθμούς, παραδίδοντας ένα πολύ ενδιαφέρον ψευδο-νουάρ χίπικο ντελίριο γέλιου που διαβάζεται –κι ολοκληρώνεται- από όλους, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις –αν μου επιτρέπεις- και δίχως τις αφηγηματικές και λεκτικές ακροβασίες των προηγούμενων του βιβλίων. Χαρακτηριστικό του βιβλίου, ο ρυθμός και η αμείωτη ένταση, ιδιότητες που δυστυχώς ούτε κατά διάνοια μεταφέρθηκαν στην αντίστοιχη ταινία.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ
SERGE VICTOR (VICTOR LVOVICH KIBALCHICH)
€15.05 €7.52
(-50%)
Κερδίζετε €7.53
Κήπος
SIMONETTI PABLO
€8.70 €3.04
(-65%)
Κερδίζετε €5.66

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS