Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟ // ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟ

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (1981-2011)

+
-
ΛΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2250-5204
Τιμή Έκδοσης
€19.08
Τιμή Πολιτείας
€13.36
(-30%)
Κερδίζετε €5.72


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Δεν έφθασε τυχαία η Ελλάδα ένα βήμα πριν από τη χρεωκοπία. Μια μακρά διαδρομή καταστροφικών πολιτικο-οικονομικών επιλογών οδήγησε τη χώρα προς την άβυσσο. Αυτή ακριβώς την αδιέξοδη πορεία μιας τριακονταετίας ανατέμνει το παρόν βιβλίο. Τα αδιέξοδα έχουν τις ρίζες τους στη "μοιραία τετραετία" 1981 -1985, όταν συγκεκριμένες πολιτικές κρατισμού και λαϊκισμού διεύρυναν δραματικά το δημόσιο τομέα, διαμόρφωσαν ένα οικονομικό μοντέλο πάνω σε πήλινα πόδια και άνοιξαν ένα φαύλο κύκλο ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων και χρεών. Από εκεί και πέρα, η τραγωδία ήταν πως όλες οι πολιτικές ηγεσίες, ενώ αναγνώρισαν το πρόβλημα, έκαναν ελάχιστα για να το αντιμετωπίσουν. Και τούτο παρά το ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης ζητούσε επίμονα να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας. Όμως, το τέλμα συντηρήθηκε από πελατειακούς κομματικούς μηχανισμούς, συντεχνιακά συμφέροντα, κρατιστές συνδικαλιστές και άτολμες ηγεσίες. Πολιτικοί ηγέτες που ήσαν φορείς ελπίδων τις διέψευσαν. Καθώς τώρα η κυβέρνηση σέρνει τα πόδια της στις μεταρρυθμίσεις και η αντιπολίτευση κάνει επίδειξη ανευθυνότητας και λαϊκισμού, τι προοπτικές υπάρχουν για τη σωτηρία της χώρας από ένα κομματικό σύστημα που την οδήγησε στην άβυσσο; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή: Από την κομματική στην οικονομική κρίση
Κεφάλαιο 1: Κύκλοι κρίσεων του δικομματισμού
Κεφάλαιο 2: Η αντιδεξιά μεταπολίτευση ευνοεί την Κεντροαριστερά
Κεφάλαιο 3: Η ΝΔ ως "φθαρμένο προϊόν" (1981-1997)
Κεφάλαιο 4: ΠΑΣΟΚ: Η βαριά κληρονομιά του κρατισμού και του λαϊκισμού (1981-1989)
Κεφάλαιο 5: ΠΑΣΟΚ: Ο μετέωρος "εκσυγχρονισμός" (1996-2004)
Κεφάλαιο 6: Η αλλαγή της νεοδημοκρατικής εικόνας (1997-2004)
Κεφάλαιο 7: ΝΔ: Πώς "ράγισε" το κυβερνητικό γυαλί (2004-2007)
Κεφάλαιο 8: ΝΔ: Πώς έσπασε το "ραγισμένο γυαλί" (2007-2009)
Κεφάλαιο 9: ΝΔ: Το τέλος του τέλους της "περιόδου Καραμανλή"
Κεφάλαιο 10: Η κρίση μιας Αριστεράς που αρνείται να αλλάξει
Κεφάλαιο 11: Μπροστά στη χρεωκοπία: Οι προκλήσεις για την κυβέρνηση Παπανδρέου
Κεφάλαιο 12: ΝΔ: Στο δρόμο του αδιέξοδου λαϊκισμού
Επίλογος: Η κρίση του κομματικού συστήματος: Οι πολιτικο-οικονομικές προοπτικές
ΠΗΓΕΣ - ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Λεπτομέρειες
ISBN139789600353907
ΕκδότηςΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2011
Αριθμός σελίδων384
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας2250-5204
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

astagakis

Κριτικές για το προϊόν

[05/02/2023] kkon1966.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Το βιβλίο τελειώνει με την εξής αγωνιώδη πρόταση - διαπίστωση: «Η σωτηρία της χώρας βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού». Και απολύτως δικαιολογημένα, καθώς η αφήγηση των γεγονότων της ανέμελης, ως επί το πλείστον, τριακονταετίας 1981-2011 σταματά το Σεπτέμβρη του 2011 με το μέλλον της χώρας να είναι άδηλο και την τρομερή αβεβαιότητα για όλους να έχει χτυπήσει κόκκινο. Το βιβλίο είναι μια λεπτομερής αναδρομή στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, στο συγκεκριμένο διάστημα, προχωρώντας από εκλογική αναμέτρηση σε εκλογική αναμέτρηση και θυμίζοντάς μας τα διατρέξαντα γεγονότα εκείνων των χρόνων. Ο συγγραφέας του, πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος, χρησιμοποιώντας ως ερμηνευτικό μοντέλο του την απήχηση των βασικών κομμάτων του δικομματικού συστήματος στον διευρυμένο μεσαίο χώρο που αναδύθηκε στα μεταπολιτευτικά χρόνια και ως εργαλεία του τις δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων διερευνά το ατελές έργο, αλλά και τις αβελτηρίες των πρωθυπουργών και των κομματικών μηχανισμών που έφεραν τη χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας. Διαπιστώνει ότι το τέρας του δημοσίου τομέα γεννήθηκε και ανδρώθηκε κατά την πρώτη τετραετία του ορμητικού λαϊκιστικού ΠΑΣΟΚ και κατόπιν απέκτησε δική του δυναμική, τέτοια που καμιά επόμενη κυβέρνηση είτε δεν μπόρεσε είτε δεν θέλησε να τα βάλει μαζί του, δρομολογώντας τις δομικές αλλαγές που χρειάζονταν και που θα μας έσωζαν από την πολλαπλή κρίση που ρήμαξε την Ελλάδα. Παρ’ όλες τις καλές προθέσεις που αποδίδει σε ηγετικές προσωπικότητες, και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εν τέλει διαπιστώνει με λύπη του, ότι την κρίσιμη ώρα αποδείχτηκαν όλες κατώτερες των περιστάσεων, καθώς αδυνατούσαν να μεταστοιχειώσουν τους κομματικούς τους μηχανισμούς και να αντιπαρατεθούν με τα πανίσχυρα συνδικάτα του δημοσίου και των ΔΕΚΟ αλλά και με τους εσωκομματικούς τους αντίπαλους. Το βρήκα εξαιρετικό στην ανάδειξη των παθογενειών του κομματικού και πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης και πιστεύω πως θα έπρεπε πολλοί Έλληνες να το έχουν διαβάσει.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΔΕΡΒΙΣΗ
UMIT AHMET
€18.61 €7.44
(-60%)
Κερδίζετε €11.17
ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΦΩΣ
GAINZA MARIA
€10.60 €5.30
(-50%)
Κερδίζετε €5.30

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS