Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ (ΝΕΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 256 / ΣΕΙΡΑ)

ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2250-5303




Παρουσίαση

Με φόντο μια μαθητική παράσταση σε σχολείο της Γερμανίας, ο Γιώργος, μαθητής της Β' Γυμνασίου, θα βρεθεί στο επίκεντρο, ως πρωταγωνιστής και θύμα, μιας έξαρσης ρατσιστικών επεισοδίων, από μια κοινωνία που είναι βαθιά διχασμένη. Μέσα σ' όλο αυτό το κλίμα, θα προσπαθήσει να κρατήσει τη δύναμη και την αξιοπρέπεια του. Με συμμάχους τον Τζάφερ και τον Αντρέας, έναν Τούρκο κι έναν Γερμανό συμμαθητή του, αλλά και με τη βοήθεια του καθηγητή κυρίου Μίκαελ, θα καταλάβει και θα νιώσει ότι η φιλία δεν κοιτά χώρες και λαούς, δεν υπολογίζει θρησκείες και κοινωνικές ανισότητες. Και η δράση θα κλιμακώνεται, όσο προχωρούν οι πρόβες της σχολικής παράστασης, ενός θεατρικού με θέμα τα Πάθη του Χριστού.
Βία και προκαταλήψεις από τη μία, συμπόνια και αλληλεγγύη από την άλλη, εναλλάσσονται στο βιβλίο αυτό του Βασίλη Παπαθεοδώρου. Ένα μυθιστόρημα που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Γιώργος ή Γκέοργκ έχει μεταναστεύσει με τους εκπαιδευτικούς γονείς του στο Μόναχο. Είναι πολύ καλός μαθητής και ένα παιδί που ονειρεύεται ηρωικά κατορθώματα εμπνευσμένα από το Βυζάντιο. Μετά από τα πρώτα χρόνια στο ελληνικό σχολείο της πόλης του, εγγράφεται στο γερμανικό γυμνάσιο. Η υποδοχή του από τους νέους συμμαθητές κυμαίνεται από την αποδοχή, την επιφυλακτικότητα έως την ανοιχτά εκφρασμένη εχθρότητα. Σύντομα όμως θα γίνει κόκκινο πανί, όταν ο υπεύθυνος καθηγητής θα τον επιλέξει για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σχολική παράσταση. Τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά ενεργοποιούνται άμεσα και ο Γκέοργκ γνωρίζει τον φόβο. Η αρχική καζούρα των συμμαθητών παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και ο ίδιος βλέπει το όνειρο της συμμετοχής του στην παράσταση να ακυρώνεται. Όταν έρχεται αντιμέτωπος με τη βία, απαντά με βία. Οι στερεότυπες αντιλήψεις («Έτσι είναι όλοι οι ξένοι. Έρχονται στη Γερμανία και μετά θέλουν να τα χαλάσουν όλα») εκφράζονται από ένα μεγάλο κομμάτι της σχολικής κοινότητας. Τα γεγονότα κλιμακώνονται και ο νεαρός ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με ένα δυσανάλογο για την ηλικία του δίλημμα, ενώ ταυτόχρονα δέχεται απειλές.
Σε δεύτερο πλάνο: μια θλιμμένη γειτόνισσα κουβαλά το δικό της σταυρό καθώς ο ορφανός από πατέρα και άνεργος 20χρονος γιος της έχει μπλέξει με παρέες νεοναζιστών, η ελληνική παροικία αναστατώνεται και κινητοποιείται εξαιτίας εκτεταμένων επιθέσεων νεοναζί εναντίον ξένων, ένας γερο-σοφός που ζει στο δάσος τού διδάσκει την αξιοπρέπεια, ένας Τούρκος συμμαθητής ζει τον δικό του αποκλεισμό και ο πρώτος φίλος του Γκέοργκ παλεύει με τη δική του διαφορετικότητα, την αναπηρία.
Μετά από μια σειρά γεγονότων θα επικρατήσει πάντως το δίκαιο με τη δύναμη της φιλίας και της αλληλεγγύης νικώντας τον φανατισμό και την ξενοφοβία.
[,,,] Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται: Το βιβλίο απευθύνεται πρωτίστως σε μαθητές του Γυμνασίου αλλά και ώριμους αναγνώστες των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού. [,,,] Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά: Τα παιδιά θα αγαπήσουν το βιβλίο για την αμεσότητα και την ειλικρίνειά του. Θα ταυτιστούν με τους θετικούς ήρωες και τις δυνατές φιλίες που αναπτύσσουν και θα διαβάσουν για καταστάσεις που ενδεχομένως βιώνουν και τα ίδια στο σχολείο ή τη γειτονιά τους. Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς: Για να δώσουν στα παιδιά τους την ευκαιρία να προβληματιστούν πάνω στα φλέγοντα θέματα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του νεοναζισμού αλλά και των στείρων αντιδράσεων όσων αρνούνται να δεχθούν τις κοινωνικές μεταβολές. (Ελένη Κορόβηλα, Bookpress.gr, 16/6/2013)
Λεπτομέρειες
ISBN139789600355833
ΕκδότηςΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
ΣειράΝΕΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ / ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 256 - ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 10 ΕΤΩΝ
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2013
Αριθμός σελίδων128
Διαστάσεις21x14
Προτεινόμενες ηλικίες9-12 ετών
Κωδικός Πολιτείας2250-5303
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Β

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

apar, vs1974

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

ZOLOTAKON, PanteleaP

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΡΙΣΤΙΧΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ
BRECHT BERTOLT
€14.84 €7.42
(-50%)
Κερδίζετε €7.42
Η ΝΙΟΒΗ ΘΡΗΝΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
ERBIL PERVIN
€19.08 €9.54
(-50%)
Κερδίζετε €9.54

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS