Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΑΘΗΝΑ // Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

ΑΘΗΝΑ

Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

+
-
ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗΣ Α. ΞΕΝΟΦΩΝ
Κωδ. Πολιτείας: 2250-5500
Τιμή Έκδοσης
€9.54
Τιμή Πολιτείας
€6.68
(-30%)
Κερδίζετε €2.86


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η αφήγηση της Αθήνας ξεκινά από τη μυθική της περίοδο, με βασιλιάδες μισούς ανθρώπους και μισούς φίδια, με ασυμμάζευτους ήρωες, με βλάσφημες θεότητες, με πράξεις που υπερβαίνουν και υπονομεύουν τα ανθρώπινα. Αυτές τις ιστορίες -μέσα από γνωστές και κυρίως άγνωστες λεπτομέρειες- ανασύρει το βιβλίο "Αθήνα - Η μυθολογία μιας πόλης" ως αφορμή γνώσης, ως μαρτυρία της δημιουργίας ενός αιώνιου προτύπου, αλλά και ως μια ηδονικά προσωπική ανάγνωση και αναδιατύπωση των μύθων της πόλης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Χαζεύω στο παράθυρο του λεωφορείου που διασχίζει την Αχαρνών, ξεχνώ αφετηρία, προορισμό, πόλη, Έλληνες εμφανίζονται μετά τον αγιο Παντελεήμονα και σκέφτομαι ότι η "Αθήνα μυθολογία μιας πόλης", του Ξενοφώντα Μπρουντζάκη κατέφθασε σαν καταφύγιο, σε γκάγκαρους, εσωτερικούς μετανάστες και πρόσφυγες (πολιτογραφημένους και μη) να μας προφυλάξει, σε μια ιστορική στιγμή σημαντικών ανακατατάξεων και απρόβλεπτων κοινωνικών εξελίξεων. Η έκδοση, είναι ο τίτλος της, ενόσω συγκεντρώσει τους μύθους που διαμόρφωσαν την πόλη των Αθηνών στη σημερινή πρωτεύουσα.
Το ταξίδι στο βασίλειο της Αττικής μέσω της "μυθολογίας μιας πόλης" (εκδόσεις Καστανιώτη) αποκαθιστά με φυσικότητα την προβληματική σχέση με την μυθική καταγωγή μας (εξουθενωμένη από τους πολλαπλούς "ισμούς"). Ο πολίτης της Αθήνας μπορεί να αφηγηθεί την ιστορία σαν να αναφέρεται σε δική του οικογένεια. Αυτό είναι το μέγα χάρισμα της έκδοσης: ο μύθος γίνεται πραγματικότητα και η καθημερινότητα αποκτά μύθο. Ο Μπρουντζάκης κατέγραψε τη μυθολογία της Αθήνας, φέρνοντας την πόλη στο σπίτι μας, γιατί μπορεί το σπίτι μας να βρίσκεται στην πόλη, αλλά εκείνη λείπει, αφού αγνοούμε πώς γεννήθηκε, μεγάλωσε και λάμπρυνε τη χώρα.
Μέσα από έναν πυκνό, σημερινό λόγο όσο ρεαλιστικό τόσο ποιητικό, στην "Αθήνα" του, ο Ξενοφώντας, με δεξιοτεχνία μεταβάλει τους μύθους σε πραγματικότητα και περιβάλλει την πραγματικότητα με μύθο. Η φόρμα του μικρού κειμένου που ακολουθεί, εξασφαλίζει και στον πιο τεμπέλη ή αδιάφορο αναγνώστη το διάβασμα έως τέλους, αφού σελίδα-σελίδα αποκαλύπτεται το γενεαλογικό δένδρο της πόλης και κατά μυθολογική συνέπεια το δικό μας.
Ο Κέκροπας (1556-1506 Π.Χ.), μισός άνθρωπος και μισό φίδι (αντιλαμβάνεστε ότι δύσκολα αποβάλλεται το ... κληρονομημένο ζωώδες στοιχείο), γίνεται ο μακρινός προ-προ-προ πάππους μας και η περιέργεια να μάθουμε από πού ήρθε, πώς πήρε την βασιλεία από τον Ακταίο, πώς δημιούργησε το άστυ, πότε και πώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη απογραφή, γιατί οι γυναίκες έχασαν το δικαίωμα ψήφου, πώς έγινε μόδα το κούρεμά του Θησέα και ποιος καταραμένος μυθικός βασιλιάς επέβαλε την μονογαμία, παίρνουν προσωπική διάσταση.
Φαίνεται πως ο συγγραφέας απέκτησε την "πόλη-πατρίδα" που ονειρευόταν κι αν έχασε το νανούρισμα του φλοίσβου, ο Κέκροπας της χάρισε δόξα, αναδεικνύοντας την σε πόλη σύγχρονη όσο και μυθική. Το παιχνίδι ανάμεσα στην πραγματικότητα και το μύθο γίνεται οικείο. Ο περίπατος ως την Ακρόπολη και το αρχαιολογικό μουσείο επίσκεψη σε μακρινούς συγγενείς της οικογένειας.
Η "Αθήνα μυθολογία μιας πόλης", είναι ενιαίο αφήγημα σε μικρά και σύντομα κεφάλαια διαβάζεται απνευστί, και σε κάθε μικρή ενότητα από τη "Λυκαβηττό" ως τον Ερεχθέα", από τον "Αιγαία" ως την "Αριάδνη", εισπράττεις μιαν αλήθεια, ένα τέχνασμα, ένα μυθικό ψέμα (το μυθικό προς αποφυγή παρεξηγήσεων) για τους μακρινούς συγγενείς που συναντάμε στους δρόμους, στα σοκάκια, στα μουσεία, τους μοιάζουμε, αλλά είναι ξεχασμένοι (για να μην πω εντελώς άγνωστοι). Μια ωφέλιμη έκδοση για κάθε πολίτη, για το δημοτικό σχολείο, το γυμνάσιο, το λύκειο. Το μικρό σε έκταση αλλά τόσο ξεχωριστό βιβλίο, θα ήθελα να το μοιράσω σ' όλους εκείνους που έφτασαν και συνεχίζουν να έρχονται, εξαντλημένοι, κυνηγημένοι από τα θανατηφόρα παιχνίδια, μιας και σχετικά σύντομα πρόκειται να γίνουν συγγενείς μας. (Άννα Μιχαλιτσιάνου)

Περιεχόμενα

Εκτός ύλης μύθοι
Κεκροπίδες
Ερεχθείδες
Μελανθίδες
Σημειώσεις για ένα επίλογο
Λεπτομέρειες
ISBN139789600359329
ΕκδότηςΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2015
Αριθμός σελίδων128
Διαστάσεις21x13
ΕπιμέλειαΚΑΛΕΥΡΑ ΕΥΑ
Κωδικός Πολιτείας2250-5500
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

anny2002

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΝΑΣΕΣ
ORWELL GEORGE
€12.72 €6.36
(-50%)
Κερδίζετε €6.36
Η φίλη
DRISCOLL TERESA
€15.50 €7.75
(-50%)
Κερδίζετε €7.75

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS