Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΕΣΤΡΑΒΑΓΑΡΙΟ

ΕΣΤΡΑΒΑΓΑΡΙΟ

NERUDA PABLO (NOBEL 1971)
Κωδ. Πολιτείας: 2250-5026




Παρουσίαση

Ήταν αυτός που κατασκεύαζε όνειρα, που κάλπαζε στον άνεμο πάνω στο άτι της βροχής κι ύστερα ξεκουραζόταν στην καρδιά της φωτιάς. Ήταν ένας καθηγητής της ζωής και του έρωτα, ένας περιπλανώμενος σπουδαστής του σκληρού χρόνου και του θανάτου. Η ψυχή του ανθρώπου είναι από ίσκιο, γι' αυτό και ταξιδεύει. Ο Πάμπλο Νερούδα είχε αναγγείλει το Εστραβαγάριο σε ειδική συνέντευξη την άνοιξη του 1958. Ο Χιλιανός νομπελίστας ξεχώριζε τούτη τη συλλογή. Την έγραψε σε μια ιδιαίτερη περίοδο της ζωής του, την οποία ο ίδιος ονόμαζε "φθινοπωρινή", όταν είχε πλέον επιστρέψει για τα καλά στην πατρίδα του και δημιουργούσε στην αγαπημένη του Ίσλα Νέγρα, στις ακτές του Ειρηνικού. Αυτά τα εξήντα οκτώ ποιήματα συνιστούν από κοινού ένα σημείο ανάπαυσης, απ' όπου ο ποιητής παρατηρεί συγκινημένος το φτερούγισμα ενός πουλιού ή την αβέβαιη πορεία ενός φύλλου, απ' όπου ανακαλύπτει εκ νέου τα θαύματα της φύσης και διερευνά εξονυχιστικά τα μυστήρια της ύπαρξης. Ο τόνος της φωνής του, άλλοτε μελαγχολικός κι άλλοτε πανηγυρικός, παραμένει νοσταλγικός και στοχαστικός. Με το Εστραβαγάριο, που σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή στο έργο του, ο λυρισμός του Πάμπλο Νερούδα έγινε πιο προσωπικός. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΤΡΑΒΑΓΑΡΙΟ
Για ν' ανεβείς στον ουρανό
Ζητώ σιωπή
Και πόσο ζει;
Πάει πια η πόλη
Να σωπαίνεις
Επιστροφή στην πόλη
Τράπουλα
Ο μύθος με τη Σειρήνα και τους μεθυσμένους
Ρεπερτόριο
Το μεγάλο τραπεζομάντιλο
Μ' εκείνην
Όχι τόσο ψηλά
Τέλεια
Ο φόβος
Για το φεγγάρι της μέρας
Κάποια κούραση
Όσα γίνονται σε μια μέρα
Ας βγούμε
Μονόλογος στην ομίχλη
V.
Παρθενογένεση
Άλογα
Μη με ρωτάτε
Οι μέρες εκείνες
Είμαστε πολλοί
Στο πόδι απ' το μωρό του
Εδώ ζούμε
Διαφυγή
Η δυστυχισμένη
Ποιμενικό
Γύρω απ' την κακή μου ανατροφή
Απολησμονημένος το φθινόπωρο
Γερόντισσες του ωκεανού
Ασάλευτη ώρα
Καημένα αγόρια
Έτσι ξεφυτρώνουνε
Μπαλάντα
Λάρυγγας
Καλπάζοντας στο νότο
Σονάτα με κάτι έλατα
Αγάπη
Ύπνος γάτων
Θύμησες και βδομάδες
Επιτέλους έφυγαν
Οδοιπορικό
Αντίο, Παρίσι
Αχ, τι Σάββατα βαθιά!
Όνειρα τρένων
Πού να 'ναι η Γιγιερμίνα;
Γυρίζει ο φίλος
Συνέβη χειμώνα
Γλυκό πάντοτε
Ημερινός με νυχτερινό κλειδί
Από δω κι από κει
Άγνωστοι στην όχθη
Γράμμα για να μου στείλουν ξυλεία
Ο πολίτης
Μη με συνερίζεστε
Πολλά ονόματα
Τα πράσινα αγάλματα στις στέγες της Νοτρ Νταμ
Φέρτε τον αμέσως
Στα κλειστά στόματα μπαίνουν μύγες
Μανιώδης πάλη θαλασσινών μετά οκτάποδος κολοσσιαίων διαστάσεων
Αντιπρωτευουσιάνος
Σαντιαγοτραγουδιστής
Ο τεμπέλης
Bestiario
Διαθήκη του φθινοπώρου
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΡΙΑΣ
Λεπτομέρειες
ISBN139789600362046
ΕκδότηςΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
ΣειράΠΟΙΗΤΕΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2017
Αριθμός σελίδων162
Διαστάσεις21x12
ΜετάφρασηΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΝΑΗ
ΕπιμέλειαΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΑΝΤΑΙΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΝΕΡΟΥΔΑ ΠΑΜΠΛΟ
Κωδικός Πολιτείας2250-5026
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

orliakas, geogatz

Κριτικές για το προϊόν

[17/06/2022] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ένα εκπληκτικό ποιητικό έργο. Αναμφίβολα, η καλύτερη ποίηση που έχει τύχει να διαβάσω ως σήμερα. Ο ποιητής Πάμπλο Νερούντα σε αυτή τη συλλογή κάνει μια σύνθεση συναισθημάτων. Όλα τα συναισθήματα εκδηλώνονται: ο θυμός, ο έρωτας, η αγάπη. Αναφέρεται πιο πολύ στο αίσθημα μοναξιάς. Επίσης, όλα τα στοιχεία του χρόνου παρουσιάζονται και είναι σαν να είναι διαπλεκόμενα ή να παίζουν μαζί. Όλες, επίσης, οι εποχές είναι παρούσες (φαίνεται ότι ο Νερούντα αγαπούσε πιο πολύ το φθινόπωρο), όλα τα χρώματα (φαίνεται ότι ο Νερούντα αγαπούσε πιο πολύ το πράσινο), οσμές, λέξεις από χλωρίδα και πανίδα, πάθος για τη Γη και τη θάλασσα, αλλά αναφορά και στα ουράνια φαινόμενα και σώματα, δηλαδή το φεγγάρι, τα άστρα κτλ. Η ποίηση του Νερούντα είναι και μελαγχολική και αισιόδοξη. Και θυμωμένη και υμνητική. Κάνει χρήσει έξοχων μεταφορών και παρομοιώσεων. Σχεδόν όλοι οι στίχοι έχουν υψηλή αισθητική αξία. Ο Νερούντα, όπως αναφέρει και η Δανάη Στρατηγοπούλου, είναι σαν να προκαλεί και να προσκαλεί σε διάλογο. Κι εκεί ακόμα, που μιλά ξεκάθαρα και με σαφήνεια, δεν παγιδεύεται στην πολιτική ή στο δοκίμιο, γιατί αμέσως θέτει στα ποιήματά του μεταφορικές και αλληγορικές εικόνες, πανέμορφες και λυρικές. Η ποίηση του Χιλιανού ποιητή έχει χαρακτηριστικά φιλοσοφίας. Όμως, δεν πρόκειται για φιλοσοφική ποίηση, αλλά φιλοσοφημένη ποίηση. Ο συγγραφέας δεν πέφτει ούτε στην παγίδα του πολιτικού και δοκιμιακού λόγου, ούτε στην παγίδα της φιλοσοφίας.
Ο Νερούντα είναι πια κλασικός ποιητής. Σε αυτό το έργο δεν ασχολείται μόνο με τον έρωτα, αλλά αναπτύσσει ευρύτερες υπαρξιακές εικόνες (μοναξιά, έρωτας, φιλία, θαυμασμός, φθόνος, μίσος, αγάπη, ζωή, θάνατος, απώλεια κ.λπ.). Με μαεστρία, χειρίζεται άψογα τις αντιθέσεις, οι οποίες φαίνονται συχνά και είναι σαν να παίζει με τον εαυτό του και τους αναγνώστες.
[29/11/2016] sporos2403.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Πολύ ωραία συλλογή. Θίγει πολλά θέματα, τον έρωτα, το χρόνο, το θάνατο, την εαυτότητα. Η έκφρασή του είναι πολύ προσεγμένη. Κάθε λέξη φαίνεται να έχει τη θέση και τη σημασία της. Επίσης με τον πεζολογικό χαρακτήρα της γραφής του καταφέρνει να αποτυπώσει άμεσα την σκληρότητα του καθεστώτος και της ζωής.
[12/10/2013] Magda1990.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Αν και πρόσφατα τον "ανακάλυψα", μαγεύτηκα με το πόσο απλά και γήινα, χωρίς μεγάλες και δύσκολες λέξεις, μπόρεσε να περιγράψει την ζωή και τον έρωτα. Μια υπέροχη συλλογή ποιημάτων που μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΤΗΤΟΥ (ΣΕΙΡΑ 5 ΤΟΜΟΙ)
ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ
€59.36 €29.68
(-50%)
Κερδίζετε €29.68
Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕΤΟΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ
ΣΒΟΡΩΝΟΣ Ν. ΙΩΑΝΝΗΣ
€20.00 €8.00
(-60%)
Κερδίζετε €12.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS