Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ

+
-
ΒΕΡΕΜΗΣ ΘΑΝΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2250-6098
Τιμή Έκδοσης
€10.00
Τιμή Πολιτείας
€7.00
(-30%)
Κερδίζετε €3.00


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Κάθε ταξίδι, είτε μέσα σε μια βιβλιοθήκη του σύμπαντος, κατά τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες, είτε στο χώρο και το χρόνο, όπως συμβαίνει στους περισσότερους, προσφέρει αυτογνωσία στον ταξιδιώτη από τη γνώση των άλλων.
Οι τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής που επισκεφθήκαμε πατέρας και υιοί είναι τρεις διαφορετικοί κόσμοι.
Τον γηγενή πληθυσμό της Κούβας τον εξαφάνισαν τα ευρωπαϊκά μικρόβια που έφτασαν μαζί με τον Κολόμβο. Οι Ισπανοί έφεραν τους Αφρικανούς δούλους για τις φυτείες της ζάχαρης.
Το Μεξικό, με τον πιο ανεπτυγμένο γηγενή πολιτισμό στη Λατινική Αμερική, διέσωσε τους Ινδιάνους αυτόχθονος και αποτελεί μια κοινωνία μιγάδων με τους Ευρωπαίους εισβολείς, που τους έδωσαν γλώσσα και θρησκεία.
Από τις τρεις, η Αργεντινή είναι η πιο ευρωπαϊκή χώρα, με περισσότερους Ιταλούς, Ισπανούς και Γερμανούς εποίκους.
Το κοινό στοιχείο ανάμεσα στις τρεις χώρες είναι η ισπανική γλώσσα και η σφραγίδα της στη θαυμαστή τέχνη του λόγου. Η μουσική ξεχωρίζει. Η Κούβα προηγείται στην έντεχνη μουσική και το μπαλέτο, και ακόμα στη σάλσα-καζίνο και τη νουέβα τράβα. Από το Μεξικό ξεχωρίζουν οι μαριάτσι, ενώ στην Αργεντινή βασιλεύει το ταγκό. Διαφορετικοί ρυθμοί που έρχονται από πολύ μακριά. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κούβα
Μεξικό
Αργεντινή
Επίλογος
ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΙ
Ο εθνικισμός σε χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Ευρασίας
Οι αφετηρίες των εθνικισμών και η εξέλιξή τους
Θεωρίες του εθνικισμού
Λεπτομέρειες
ISBN139789600368420
ΕκδότηςΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2021
Αριθμός σελίδων80
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας2250-6098
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

deathphilosophy, Rodita, takisiatrou, Nefeli Karapiperi, panos13581, gkoukos, george23349, C Angelopoulos

Κριτικές για το προϊόν

[07/03/2022] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Ο ιστορικός Θάνος Βερέμης έχει ασχοληθεί όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με άλλες περιοχές του κόσμου. Αυτό το βιβλιαράκι είναι ένα σύντομο δοκίμιο, θα έλεγα, από την ταξιδιωτική του εμπειρία σε τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής: την Κούβα, το Μεξικό και την Αργεντινή. Προσπάθησε, επιπλέον, να δώσει ένα γενικό ιστορικό περίγραμμα για τις χώρες αυτές και να ανιχνεύσει τις εθνικιστικές εκφάνσεις εκεί. Το δεύτερο μέρος είναι μια συνοπτική εισαγωγή στον εθνικισμό και τις θεωρίες για τον εθνικισμό. «Ο καθολισμός για τους Μεξικανούς Ινδιάνους ήταν η επιστροφή στη θαλπωρή της μητρικής προστασίας και στην καθησυχαστική επανάληψη του παγανισμού. Έτσι, το Μεξικό, από όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανακάλυψε ένα δρόμο που είναι ολόδικός του». Την Κούβα τη βρίσκει σε κακή κατάσταση, ενώ η Αργεντινή υπέφερε από διαρκή πραξικοπήματα. Στο δεύτερο μέρος, ο ιστορικός αναφέρεται στον εθνικισμό γενικότερα. Στην Ισπανία, την Τουρκία, την Ελλάδα, τα Βαλκάνια. Κατά τον William H. McNeil ο εθνικισμός είναι μέρος της ιστορίας που δεν υπήρχε πριν το 1789 και δεν θα υπάρξει μετά την εκπνοή του μοντερνισμού (1945), με τον οποίο συμπορευόταν. Κάτι ανάλογο προτείνει και ο A.D. Smith. Σημειώνω ότι και ο Χομπσμπάουμ έχει πέσει έξω και βλέπουμε σήμερα πολλές αναβιώσεις των εθνικισμών. Εκτός, αν ζούμε ακόμα στη «μοντέρνα» εποχή. Δεν με ικανοποίησαν κάποιες απόψεις και αναλύσεις του σχετικά με τον εθνικισμό.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΠΕΔΙΟ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΗΛΙΑΣ
€15.00 €7.50
(-50%)
Κερδίζετε €7.50
Η ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΓΚΡΕΚΟΥ ΑΓΟΡΗ
€21.20 €7.42
(-65%)
Κερδίζετε €13.78

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS