Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ

ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ

+
-
ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2300-0066
Τιμή Έκδοσης
€16.23
Τιμή Πολιτείας
€11.36
(-30%)
Κερδίζετε €4.87


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

"Το φως που καίει", όπως συλλαμβάνεται στην πρώτη έκδοση και όπως τεχνικότερα αναμορφώνεται στη δεύτερη, έχει εξωτερικά το χαρακτήρα ενός συνθέματος. Είναι σύνθεμα και όχι σύνθεση οργανική και ενιαία, καθώς φαίνεται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του: απαρτίζεται από αυτοτελή ποιήματα ή λόγους, που αναφέρονται θεματικά σε διαφορετικά επίπεδα και χρόνους και εκφράζεται εναλλακτικά με δύο γλώσσες. Με άλλα λόγια, συνοικονομούνται στην πνευματική σκευή του τα αντίθετα: ο χριστιανικός και ο αρχαίος μύθος, ο συμβολισμός και ο ρεαλισμός, ο ποιητικός και ο πεζός συνάμα λόγος. Συνοικονομούνται προπαντός ο λυρισμός και η σάτιρα.
Αν ο ιδεολογικός του στόχος είναι ο θεωρητικός συνδετικός ιστός του έργου, στη συγκρότηση των χωριστών συνθετικών του συντελεί η συμβολή δύο παραγόντων που είναι και τα διακριτικά της λογοτεχνικής ταυτότητάς του. Αυτά είναι η μέθοδος των μυθικών συμβόλων και η παρα-θεατρική δομή του έργου. [...] (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Ο ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΩΜΟΥ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΙΝΤΕΡΜΕΔΙΟ
[Ο] Χορός των Ωκεανίδων
Ο χορός των Σεραφείμ
Η Μάνα του Χριστού
Η Μαγδαληνή
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
Αριστέα και Μαϊμού
Ο Οδηγητής
Το τραγούδι του Λαού
ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΙΤΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ
ΓΛΩΣΣΑΡΙ
Λεπτομέρειες
ISBN139789600408553
ΕκδότηςΚΕΔΡΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΣεπτέμβριος 2003
Αριθμός σελίδων112
Διαστάσεις24x17
ΕπιμέλειαΔΑΛΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΡΑΝΙΑ
Κωδικός Πολιτείας2300-0066
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

mashka

Κριτικές για το προϊόν

[30/09/2017] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
'Το φως που καίει' του Κώστα Βάρναλη διακρίνεται για το σαρκαστικό ύφος και τις εκφάνσεις της κοινωνικής κριτικής, για το ευρύτερο 'παίγνιο' με τις ιδέες, με τα πρόσωπα που δεν ανήκουν πουθενά παρά στη 'λέξη' και στις 'ενσαρκώσεις' της.. Μεταξύ μαρξικού διαλεκτικού υλισμού (ο Μαρξισμός όχι ως αντι-γραφή αλλά ως δημιουργικό εύρος) & χριστιανικής παράδοσης-γενεαλογίας, ο Κώστας Βάρναλης προσφέρει δείγματα μίας ποιητικής γραφής που αναπαριστά το βίωμα, που διαμεσολαβεί θεϊκά & ανθρώπινα πάθη, που αναζητεί το 'αδό-κιμο', ή αλλιώς, την 'αδό-κιμη' κοινωνική μεταβολή.. Μεταξύ Προμηθέα & Ιησού, ο Μώμος-ποιητής, το προσωπείο της παράθεσης και της αντιπαράθεσης, της ιστορίας, της δια-πάλης πάνω στις πλαισιώσεις του ορίου: με τον τρόπο της, η Βαρναλική ποίηση αναφέρει πως 'ένα άλλο δίκιο είναι εφικτό', το δίκιο της 'ενόρασης', της 'μήτρας' που 'γεννά' τις 'Κόρες' της προειδοποίησης.. Μεταξύ Ιησού, Προμηθέα και Μώμου, οι ανθρώπινες προσδοκίες, το αίμα, η διάστικτη μεσσιανικότητα, οι 'πύρινοι΄ λόγοι, η δυνατότητα 'απε-λευθέρωσης' από τα 'δεσμά' του Νόμου. Ο Μώμος αναζητεί την επ-ανάσταση του λαού, του ορατού και του 'αόρατου' πλήθους.. Ο ποιητής εντοπίζει τις 'ρίζες' της ιστορίας, προσδιορίζοντας παράλληλα μία διάστικτη ποιητική αισθαντικότητα: τους 'Πόνους της Παναγίας' για τον υιό της, τους πόνους της ίδιας της μήτρας εντός χρόνου, τους 'πόνους' της ίδιας της παράδοσης, ωσάν ο θρήνος και ο πόνος όλων των Παναγιών-μητέρων ανά την ελληνική επικράτεια και ευρύτερα, να συμπυκνώνεται σε μία ιδιαίτερη Βαρναλική ποιητική στιγμή: οι 'Πόνοι της Παναγίας'.. 'Το Φως που καίει' συνιστά ένα ιδιαίτερο δείγμα ποιητικής καινοτομίας-ριζοσπαστισμού που εγκαθιστά τον ποιητή στο κέντρο της προσοχής των ελληνικών γραμμάτων..
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ
DEVLIN KEITH
€14.00 €7.00
(-50%)
Κερδίζετε €7.00
ΜΙΑ ΖΩΗ
SVEVO ITALO
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS