Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

+
-
PAXTON O. ROBERT
Κωδ. Πολιτείας: 2300-3900
Τιμή Έκδοσης
€18.25
Τιμή Πολιτείας
€12.78
(-30%)
Κερδίζετε €5.47


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ένα περιεκτικό όσο και εμπεριστατωμένο πανόραμα της εργογραφίας γύρω από το φασισμό στην πολιτική, στην ιστορία, στην κοινωνιολογία και στη φιλοσοφία. Ο Πάξτον εξετάζει το φασισμό ως φαινόμενο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες και την πολυπλοκότητά του, χαρτογραφεί ιστορικά τις διάφορες εκδηλώσεις του, τα στάδια και τη μετεξέλιξή του και αναφέρει ιστορικά παραδείγματα επιτυχημένων και αποτυχημένων φασιστικών κινημάτων στην εφαρμογή τους. Παράλληλα, εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους τα φασιστικά καθεστώτα αλληλεπίδρασαν με τις κοινωνίες τις οποίες επιθυμούσαν να αλλάξουν.
Η Ανατομία του Φασισμού χρησιμοποιεί πληροφοριακό υλικό από το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής και αμερικανικής ιστορίας έτσι ώστε ο αναγνώστης να κατανοήσει ένα ιδιόμορφο και πολύμορφο κατασκεύασμα που θέλει να αποκαλείται πολιτικό σύστημα. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Το βιβλίο ετούτο αποτελεί μια προσπάθεια να έρθει η μονογραφία ως είδος γραφής πιο κοντά στη συζήτηση σχετικά με το φασισμό εν γένει και να παρουσιαστεί ο φασισμός με τρόπο τέτοιο, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιομορφίες και η πολυπλοκότητά του. Αυτός είναι και ο λόγος που, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική, εστιάζεται περισσότερο στις πράξεις των φασιστών και λιγότερο στα λόγια τους. Επίσης, αφιερώνει περισσότερο χρόνο στους συμμάχους και συνεργούς του φασισμού και στους τρόπους με τους οποίους τα φασιστικά καθεστώτα είχαν σχέση αμοιβαίας επίδρασης με τις ευρύτερες κοινωνίες τις οποίες επιθυμούσαν να αλλάξουν. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι δοκίμιο, όχι εγκυκλοπαίδεια. Ίσως πολλοί αναγνώστες να ανακαλύψουν ότι το αγαπημένο τους θέμα αντιμετωπίζεται εδώ πιο συνοπτικά απ' ό,τι θα ήθελαν. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Ένα βιβλίο για τον φασισμό είναι κάτι σαν φάρμακο, κάτι χρήσιμο που το φυλάμε οπωσδήποτε στο ράφι έχοντας διαβάσει τις οδηγίες του, αλλά ευχόμαστε να είναι και να παραμείνει αχρείαστο. Και συχνά μένει κάπως έτσι. Φτάνουν όμως μερικές στιγμές, μερικές καταστάσεις, μερικές εποχές, όπου αναγκαζόμαστε να κατεβάσουμε αυτό το φάρμακο από το ράφι και να αρχίσουμε να το παίρνουμε. Πόσες δόσεις πρέπει να πάρουμε; Όσες χρειάζονται για να συνέλθουμε.
Ένα τέτοιο βιβλίο-φάρμακο είναι και η Ανατομία του φασισμού του αμερικανού ιστορικού και καθηγητή Ρόμπερτ Ο. Πάξτον [...] (Γιώργος Λαμπράκος, BookPress, 28/03/13)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Εισαγωγή
Η επινόηση του φασισμού
Εικόνες του φασισμού
Στρατηγικές
Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Δημιουργία φασιστικών κινημάτων
Το άμεσο παρελθόν
Πνευματικές, πολιτιστικές και συναισθηματικές ρίζες
Μακροπρόθεσμες προϋποθέσεις
Προάγγελοι
Στρατολόγηση
Κατανοώντας το φασισμό από τις ρίζες του
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Η διαδικασία εδραίωσης
Επιτυχημένα είδη φασισμού.
Κοιλάδα του Πάδου, Ιταλία, 1920-'22
Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, Γερμανία, 1928-'33
Ένα αποτυχημένο είδος φασισμού: Γαλλία, 1924-'40
Μερικά ακόμα αποτυχημένα είδη φασισμού
Συγκρίσεις και συμπεράσματα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Η κατάληψη της εξουσίας
Ο Μουσολίνι και η "Πορεία προς τη Ρώμη"
Ο Χίτλερ και η "Σκανδαλώδης συνωμοσία"
Αυτό που δε συνέβη: Εκλογές, Πραξικόπημα, Ατομικός θρίαμβος.
Σύμπηξη συμμαχιών
Τι πρόσφεραν οι φασίστες στο κατεστημένο
Η προ-φασιστική κρίση
Επαναστάσεις μετά την εξουσία: Γερμανία και Ιταλία
Συγκρίσεις και εναλλακτικές λύσεις.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Η άσκηση της εξουσίας
Η φύση της φασιστικής διακυβέρνησης: "Διττό κράτος" και δυναμική αμορφία.
Η διελκυστίνδα ανάμεσα σε φασίστες και συντηρητικούς.
Η διελκυστίνδα ανάμεσα στον αρχηγό και στο κόμμα
Η διελκυστίνδα ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος
Εκδούλευση, ενθουσιασμός, τρόμος
Η φασιστική "επανάσταση
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. Η μακροπρόθεσμη οπτική: Ριζοσπαστισμός ή εντροπία;
Τι προκαλεί τον ριζοσπαστισμό;.
Προσπάθεια εξήγησης του Ολοκαυτώματος
Ιταλικός ριζοσπαστισμός: Εσωτερική τάξη, Αιθιοπία, Σαλό
Τελευταίες σκέψεις.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. Άλλες εποχές, άλλα μέρη
Είναι ο φασισμός ακόμα εφικτός;
Η Δυτική Ευρώπη μετά το 1945
Η μετα-σοβιετική Ανατολική Ευρώπη
Ο φασισμός εκτός Ευρώπης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. Τι είναι ο φασισμός;
Αντικρουόμενες ερμηνείες
Όρια
Τι είναι ο φασισμός;
Βιβλιογραφικό δοκίμιο
Σημειώσεις
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE ANATOMY OF FASCISM
ISBN139789600431629
ΕκδότηςΚΕΔΡΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΣεπτέμβριος 2006
Αριθμός σελίδων432
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΧΑΛΜΟΥΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΕπιμέλειαΚΑΣΣΑΠΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΠΑΞΤΟΝ Ο. ΡΟΜΠΕΡΤ
Κωδικός Πολιτείας2300-3900
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

aposdrak

Κριτικές για το προϊόν

[14/03/2018] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Το ιστορικό-πολιτικό δοκίμιο του Robert Paxton με τον χαρακτηριστικό τίτλο 'Η ανατομία του φασισμού', συνιστά αυτό που υποδηλώνει ο τίτλος του: μία 'διεισδυτική' μελέτη της ιστορικής γενεαλογίας του φασισμού, των τροπικοτήτων εφαρμογής του, της ιδεολογίας της 'εκκαθάρισης' που εξέφρασε. Εκκινώντας από τις πολιτικές-ιδεολογικές 'ρίζες' του φασισμού, ο συγγραφέας μελετά τους όρους συγκρότησης φασιστικών κινημάτων, τις εκφάνσεις συνάρθρωσης της 'μελαγχολίας' και της πολιτικά συγ-κινησιακής 'επανεκκίνησης' που αποτελούν την 'καύσιμη ύλη' του φασισμού και της φασιστικής ιδεολογίας, εμβαθύνοντας παράλληλα στο ευρωπαϊκό επίπεδο στους αποτυχημένους & στους αποτυχημένους φασισμούς, στους προδρομικούς δείκτες της κοινωνικής & πολιτικής ανάδυσης, με μείζονα σημεία αναφοράς την Ιταλία και την Γερμανία. Προσδιορίζοντας θεωρητικά τις κοινωνικές συμμαχίες που συγκροτήθηκαν, την στάση των πολιτικών-οικονομικών ελίτ, ο Robert Paxton, προσφέροντας μία λειτουργική θεωρία για τον φασισμό και τις μηχανικές αναπαραγωγής του, μεταβαίνει στο πεδίο της κρατικής εξουσίας, στις μετατοπίσεις μεταξύ κρατικών μηχανισμών την περίοδο της ανόδου και της εδραίωσης του φασισμού στην εξουσία, φάση που δύναται να την χαρακτηρίσουμε ως 'εσωτερική επανάσταση'. Μελετώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν στη φασιστική τυπολογία διακυβέρνησης, ο Paxton αναφέρεται στο δεσπόζον, για την φασιστική-ρατσιστική κυβερνολογική, γεγονός του 'Ολοκαυτώματος' των Εβραίων από την Ναζιστική Γερμανία, γεγονός το οποίο, στην προσίδια οριακότητα της συμβαντικότητας του, προσδιορίζει πολιτικά & ιδεολογικά την φυλετικοποιημένη φασιστική-ναζιστική κυβερνολογική και τις εξόχως 'φορτισμένες' αντισημιτικές απεικονίσεις-αναπαραστάσεις του γενεαλογικά Εβραϊκού 'κακού'. Στο σημαντικό δοκίμιο του εισχωρούν μετα-φασιστικές κινήσεις στη μεταπολεμική Ευρώπη, η τομή μεταξύ στρατιωτικοποίησης & πολιτικοποίησης, προσφέροντας στον αναγνώστη το περίγραμμα: τι δύναται να σημαίνει φασισμός;
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΟΘΩΜΑΝΙΚΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
ΚΟΝΟΡΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
€23.32 €11.66
(-50%)
Κερδίζετε €11.66
ΕΤΣΙ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ
ZILAHY MIRKO
€18.80 €8.46
(-55%)
Κερδίζετε €10.34

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS