Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΧΑΙΡΕ

ΜΙΚΡΑΣΙΑ, ΧΑΙΡΕ

+
-
ΒΕΝΕΖΗΣ ΗΛΙΑΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1710-0411
Τιμή Έκδοσης
€12.25
Τιμή Πολιτείας
€8.57
(-30%)
Κερδίζετε €3.68


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το βιβλίο του Ηλία Βενέζη «Μικρασία, χαίρε» βρέθηκε μετά το θάνατό του μέσα σε φάκελο, με την ένδειξη «για το τυπογραφείο», και εκδόθηκε έναν χρόνο αργότερα, το 1974. Γράφει ο Ηλίας Βενέζης: «Τα κείμενα αυτού του βιβλίου πρωτοδημοσιευθήκανε στην εφημερίδα "Το Βήμα" στα 1972, στα 50 χρόνια της μικρασιατικής καταστροφής. Στα εφηβικά μου χρόνια η μοίρα μου ήταν να βρεθώ μες στην πύρινη ζώνη της καταστροφής εκείνης. Η ζωή μου συνδέθηκε με αυτά τα συμβάντα που σφράγισαν και τη μοίρα μου ως συγγραφέα: τα βασικά βιβλία μου έγιναν χρονικό και αφιέρωμα στο δράμα της Μικρασίας. Μισόν αιώνα από τότε, στο σύνορο της σιωπής, νόμισα χρέος μου να αναφερθώ και πάλι στην εποχή εκείνη, να αφηγηθώ ό,τι έζησα και ό,τι είναι ιστορία, να αναζητήσω άγνωστες ή λησμονημένες πράξεις. Η πρόθεσή μου ήταν να καταθέσω τη μαρτυρία μου για τα παιδιά μας. Για τα οποία αυτή η εποχή είναι πια μυθική...».
(ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Λεπτομέρειες
ISBN139789600503685
ΕκδότηςΕΣΤΙΑ
ΣειράΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 168
Χρονολογία ΈκδοσηςΙανουάριος 2011
Αριθμός σελίδων170
Διαστάσεις17x12
Κωδικός Πολιτείας1710-0411
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

sergios1957, Charalampos Tsitsopoulos

Κριτικές για το προϊόν

[25/04/2022] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Μικρασία, χαίρε: αυτό το έργο του Βενέζη έχει αξία πρωτογενούς πηγής, μαρτυρίας, καθώς και ιστορικής αξίας. Περιγράφει τα φρικώδη εγκλήματα των Τούρκων στη Μικρασιατική Καταστροφή. Τον απαράδεκτο ρόλο του Ύπατου Αρμοστή της Σμύρνης Αριστείδη Στεργιάδη, ο οποίος αποδείχτηκε και μια προσωπικότητα δειλή. Εθνομάρτυρες, όπως ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος και ο Κυδωνιών Γρηγόριος: προσωπικότητες με θάρρος και φτιαγμένες για να μείνουν στη μνήμη. Μιλάει για την ανταλλαγή των πληθυσμών, τις διαπραγματεύσεις και τα παρασκήνια. Δια στόματος Π. Κανελλόπουλου στηλιτεύεται και η εκτέλεση των Εξ. Το έργο αυτό είναι παρασυρμένο από ενθουσιώδη και φλογερό πατριωτισμό, έχει όμως την ψυχραιμία να μην καταδικάζει ένα ολόκληρο λαό (τους Τούρκους) και να τονίζει αφανή γεγονότα, που δείχνουν αμεροληψία, ψυχραιμία και ευθυκρισία. Ο Βενέζης έζησε μέσα στην Μικρασιατική Καταστροφή και έχει τις μνήμες ενός μάρτυρα των γεγονότων. Υπαινίσσονται και λάθη από την ελληνική πλευρά, αλλά η Μεγάλη Ιδέα και ο αλυτρωτισμός είχαν συνεπάρει την ελληνική ψυχή. Πολλές φορές το συναίσθημα καταπλακώνει τον ορθολογισμό, αλλά εδώ ο Βενέζης, παρότι θυμάται με πατριωτική ψυχή, δεν φαίνεται μνησίκακος και άδικος. Φωτίζει πολλές πλευρές των γεγονότων: «Όμως ξέρουμε να κάνουμε κάτι άλλο τίμιο και βαθύ: μπορούμε να μη μνησικακούμε. Γι’ αυτό χωρίς να σβήσουμε την ιστορία μας, εμείς τη συναδελφοσύνη των λαών μας θα τη βοηθήσουμε έτσι: θα βάλουμε στο μερίδιό μας όλα όσα υποφέραμε, τόσους αιώνες μίσους, τη λύπη μας και τον ξερριζωμό μας. Και από την άλλη θα βάλουμε την αγάπη μας για την ειρήνη, τη συνείδηση της ανάγκης να μη βρεθούνε πια οι λαοί μας σε πόλεμο και εξολοθρεμούς.». Αναρωτιέμαι, πάντως, ποιες πολιτικές, στάσεις και συμπεριφορές του ελληνικού στοιχείου, οδήγησαν σε μια καταφανή εχθρότητα προς αυτό τους Τούρκους. Αυτό θα απαιτούσε μια πιο αμερόληπτη και μη εθνοκεντρική προσέγγιση.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ
DEVLIN KEITH
€14.00 €7.00
(-50%)
Κερδίζετε €7.00
TIDELAND
CULLIN MITCH
€12.41 €5.58
(-55%)
Κερδίζετε €6.83

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS