Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΦΟΝΙΣΣΑ ( ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 324 / ΣΕΙΡΑ )

Η ΦΟΝΙΣΣΑ

ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1710-1458




Παρουσίαση

«Η φόνισσα» (1903) κατέχει, κατά γενική ομολογία, ξεχωριστή θέση στο έργο του Παπαδιαμάντη (1851-1911). Ξεχωριστή και με τις δύο σημασίες της λέξης: ιδιαίτερη και εξέχουσα. Αν δεν υπήρχε «Η φόνισσα», το έργο αυτό θα έμενε λειψό, όσο τουλάχιστον αφορά το πρόβλημα του κακού, πρόβλημα που δεσπόζει στο παπαδιαμαντικό corpus. Το παπαδιαμαντικό κακό είναι, κατά κανόνα, το καθημερινό, το τρέχον κακό, πνιγηρά μίζερο συχνά, είναι το κακό του καθημερινού κανονικού ανθρώπου. Το κακό του Παπαδιαμάντη δεν είναι το έγκλημα, δεν είναι η ακραία παράβαση που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της κοινότητας, δεν είναι εξαιρετικό είναι κοινότοπο. Εξαίρεση «Η φόνισσα», και μάλιστα διόλου αμελητέα, αφού πρόκειται για κορυφαίο κείμενο όχι μόνο του συγγραφέα του αλλά και όλης της νεοελληνικής πεζογραφίας. Χωρίς τη «Φόνισσα» το παπαδιαμαντικό έργο θα ήταν εντελώς διαφορετικό. Το κακό που διαπράττει η γραία Χαδούλα δεν είναι το καθημερινό κακό, το συνηθισμένο, το κοινωνικό, αλλά το μέγα κακό, το ριζικό, το ασυγχώρητο. Ποια είναι όμως αυτή η Φραγκογιαννού, τι σόι άνθρωπος είναι αυτή η γυναίκα που διαπράττει ένα τόσο ακραίο έγκλημα; Και τι είναι άραγε αυτό που την οδηγεί να το αποτολμήσει; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Λεπτομέρειες
ISBN139789600509373
ΕκδότηςΕΣΤΙΑ
ΣειράΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 324
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2011
Αριθμός σελίδων214
Διαστάσεις19x12,5
Κωδικός Πολιτείας1710-1458
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Κριτικές για το προϊόν

[11/05/2023] katerinasid89.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ενα εξαιρετικο βιβλιο που πρεπει ολοι θα πρεπει να διαβασουμε. Ισως μια μικρη δυσκολια να αποτελει το κομματι της γλωσσας του κειμενου, αλλα δεν θα επρεπε να "κολλησει" καποιον αυτο και να μην αγορασει το βιβλιο. Αξιζει!!!
[16/12/2022] Elenh chatz.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Από τα καλύτερα του Παπαδιαμάντη είναι η φόνισσα πιστεύω και αξίζει ο κόπος να διαβαστεί από όλους μας. Είναι σκληρό, δεν είναι για όλους και η γλώσσα που είναι γραμμένη η συγκεκριμένη έκδοση είναι καθαρεύουσα αλλά δεν έχει και πολύ σημασία, είναι ένα έργο που σε καθηλώνει και το καταλαβαίνεις πλήρως.
[18/03/2022] Silverchild.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ένα μοναδικό βιβλίο, που δεν μπόρεσα παρά να το δω από το πρίσμα του #metoo. Αν συμβαίνουν τώρα όσα συμβαίνουν και φρίττουμε, φαντάσου πόσα συνέβαιναν τότε κι ήταν ο κανόνας! Οι γυναίκες ήταν βάρος, ειδικά για τις φτωχές οικογένειες, κι ιδιοκτησία του αντρός τους.
Η γριά Χαδούλα, χήρα Ιωάννη Φράγκου, παραλογίζεται κι αρχίζει να δολοφονεί μικρά κορίτσια, για να τα γλιτώσει από μια δύσκολη ζωή, όπως η δική της. Αυτό που κάνει είναι φυσικά φρικιαστικό, αλλά στα πλαίσια του λογοτεχνικού έργου, θέλησα να τη δικαιολογήσω. Εκφράζει, ίσως αθέλητα, το μίσος της κοινωνίας για τις γυναίκες, μη μπορώντας να το διαχειριστεί κι η ίδια η Φόνισσα.
Μου θύμισε τη Μήδεια, αλλά σ' αντίθεση μ' εκείνη που αναλήφθηκε στους ουρανούς, η Χαδούλα βρίσκει τον θάνατο κάπου μεταξύ θείας κι ανθρώπινης δικαιοσύνης. Ίσως αυτό το διαφορετικό τέλος να σηματοδοτεί την αλλαγή που είχε επιτευχθεί από τα αρχαία χρόνια ως τον 20ό αιώνα ως προς τη θέση των γυναικών στην κοινωνία. Στην αρχαία κοινωνία όπου η γυναίκα ήταν πράγμα και περνούσε όλη της τη ζωή μέσα στο σπίτι, έπρεπε να δικαιωθεί στην τέχνη, για να αποκατασταθεί η αδικία. Ίσως σε έναν μελλοντικό κόσμο σ' ένα μεγάλο λογοτεχνικό έργο η γυναίκα που σκότωνει παιδιά, να τιμωρείται κανονικά, εγκόσμια και νομικά, κι αυτό να σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι πραγματικά ίσες με τους άνδρες κι όχι κατ' επίφαση.
[30/11/2021] spstrouzas.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Γλώσσα που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές και κεντρικό νόημα χαρακτηριστικό του παρελθόντος και όχι μόνο...
[18/01/2020] perikles.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Δεν έχω κριτικά λόγια πέραν μιας πρότασης : να θεσπιστούν λογοτεχνικά βραβεία υπό τον τίτλο πχ ''Παπαδιαμάντη Φόνισσα. Είναι διαρκές και ανεξάντλητο πρότυπο συγγραφής. Μεγάλο κρίμα και τεράστιο κενό για την αλλοδαπή όπου δεν υπάρχει μεταφραστικό αντίστοιχο της παπαδιαμάντειας καθαρεύουσας γλώσσας.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΖΑΚ ΛΑΚΑΝ
ROUDINESCO ELISABETH
€36.00 €16.20
(-55%)
Κερδίζετε €19.80
ΡΑΒΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΚΚΑΛΑ
RABE DAVID
€5.30 €2.65
(-50%)
Κερδίζετε €2.65

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS