Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ // Ο ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Ο ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

+
-
ΤΖΟΥΓΑΝΑΤΟΣ Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1710-1881
Τιμή Έκδοσης
€19.83
Τιμή Πολιτείας
€13.88
(-30%)
Κερδίζετε €5.95


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

"Κάθε εποχή έχει τα βιβλία που της αξίζουν". Η παράφραση του γνωστού αποφθέγματος, που κανονικά αναφέρεται στους πολιτικούς ηγέτες, δεν αποτελεί απαραίτητα έκφραση κάποιου είδους ιστορικού πεσιμισμού, αλλά αποδίδει στα γραπτά κείμενα το χαρακτήρα κατόπτρων όπου αντανακλώνται το πνεύμα και το ήθος της περιόδου που τα γέννησε.
Τόσο τα Θέματα αρχαίων ελληνικών (που επανεκδόθηκαν πρόσφατα σε μεταγλωττισμένη μορφή από τις Εκδόσεις της Εστίας) όσο και η Σύνταξη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας του Νικόλαου Τζουγανάτου είναι γεννήματα μιας εποχής που θεωρούσε τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό αξιοθαύμαστο επίτευγμα κι όχι τουριστική ατραξιόν θεμέλιο λίθο της κι όχι μπαγιάτικο λείψανο πηγή έμπνευσης κι όχι εργαλείο εκπαιδευτικού βασανισμού καύχημα κι όχι εθνικιστικό λάβαρο. Έτσι, αυτά τα διδακτικά εγχειρίδια μυούν τον αναγνώστη, πολύ πιο βαθιά από τη στοιχειώδη κατανόηση ενός αρχαιοελληνικού κειμένου, στις πιο λεπταίσθητες αποχρώσεις μιας γλώσσας πολύχρωμης και ζωντανής. Από αυτή την άποψη είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ν. Τζουγανάτος κατά την επιλογή των παραδειγμάτων του δεν περιορίζεται στην αθηναϊκή πεζογραφική παραγωγή, αλλά συνεξετάζει παλιότερα πεζά αλλά και ποιητικά κείμενα. Σκοπός του δεν είναι να απαριθμήσει, να περιγράψει και να μεταδώσει με συνοπτικό και μνημοτεχνικό τρόπο τα συντακτικά φαινόμενα, αλλά να εξηγήσει ιστορικά την προέλευση και τη μετεξέλιξή τους. Γράφει, λοιπόν, στην ουσία ένα "ιστορικό συντακτικό" (αντίστοιχο του εξαίρετου πονήματος του Παναγή Λορεντζάτου), που και μόνον η αποκλειστική στόχευσή του στον υποτακτικό λόγο, στο πιο σύνθετο και αποκαλυπτικό τμήμα της σύνταξης, μαρτυρεί τις έντιμες προθέσεις του. Πολύ συχνά κρίνει καθιερωμένους συντακτικούς όρους και δεν διστάζει να αντιπροτείνει τολμηρούς νεόπλαστους, πειστικά τεκμηριωμένους, χωρίς εντούτοις η τόλμη του να εκτρέπεται σε αλαζονεία, αφού πάντα βασίζεται στην υπάρχουσα βιβλιογραφία και παραπέμπει σε δόκιμα επιστημονικά έργα.
Η παρούσα έκδοση προσφέρει στις νεότερες γενιές αυτόν το θησαυρό στην προσιτότερη δυνατή μορφή, χάρη στη μεταγλώττιση που πραγματοποίησε ο φιλόλογος Ηλίας Τσιριγκάκης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ Α΄ ΕΚΔΟΣΗ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ Β΄ ΕΚΔΟΣΗ
ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ Κ. Δ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΩΝ
ΜΕΡΟΣ Α΄. ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΣ
ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ
ΟΙ ΕΓΚΛΙΣΕΙΣ
ΧΡΟΝΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ
ΕΥΘΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΟΣ ΛΟΓΟΣ
ΜΕΡΟΣ Β΄. ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΟΙ ΟΝΟΜΑΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ
ΜΕΡΟΣ Γ΄. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΛΕΞΕΩΝ
Λεπτομέρειες
ISBN139789600513523
ΕκδότηςΕΣΤΙΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΦεβρουάριος 2009
Αριθμός σελίδων252
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας1710-1881
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΤΛΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
KONSTAM ANGUS
€24.70 €9.88
(-60%)
Κερδίζετε €14.82
Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΚΑΡΓΑΚΟΣ Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΣ
€29.00 €13.05
(-55%)
Κερδίζετε €15.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS