Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Ο ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ // ΄Η Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡ

Ο ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

'Η Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

+
-
KUNDERA MILAN
Κωδ. Πολιτείας: 1710-2243
Τιμή Έκδοσης
€13.80
Τιμή Πολιτείας
€9.66
(-30%)
Κερδίζετε €4.14


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

«Ο ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ Ή Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ Ευρώπης» δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περιοδικό Le Debat τον Νοέμβριο του 1983, μεταφράστηκε αμέσως στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, και είχε αντίκτυπο αντιστρόφως ανάλογο με τη συντομία του. Είκοσι σελίδες οι οποίες έδωσαν το έναυσμα για πλημμυρίδα αντιδράσεων, συζητήσεων και πολεμικών, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας και της Ρωσίας. Ενώ στη Δύση συνέβαλαν, σύμφωνα με μια διατύπωση του Ζακ Ρούπνικ, "στην αναδιαμόρφωση του πνευματικού χάρτη της Ευρώπης" πριν από το 1989. Την εποχή που η Δύση έβλεπε την Κεντρική Ευρώπη σαν μέρος του ανατολικού μπλοκ, ο Κούντερα της υπενθύμιζε με σφοδρότητα ότι η Κεντρική Ευρώπη πολιτισμικά ανήκε ολόκληρη στη Δύση και ότι, στην περίπτωση αυτών των "μικρών εθνών" που δεν είχαν απολύτως εξασφαλισμένη την ιστορική και πολιτική ύπαρξή τους (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία), η κουλτούρα ήταν και παρέμενε το ζωτικό κέντρο της ταυτότητάς τους. [από την Παρουσίαση του Πιερ Νορά]
Σήμερα το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται στη διάθεση του αναγνώστη, ενώ, κατά δραματική σύμπτωση, λίγους μήνες από την πρώτη έκδοσή του σε βιβλίο (εκδ. Γκαλλιμάρ, Νοέμβριος 2021), με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία γίνεται τραγικά επίκαιρο και αποκτά νέες διαστάσεις.
Στην έκδοση προτάσσεται ένα άλλο ιστορικό κείμενο, σχεδόν άγνωστο, η εναρκτήρια ομιλία του νεαρού Κούντερα στο Συνέδριο των Τσεχοσλοβάκων Συγγραφέων το 1967, έναν χρόνο πριν από τη ρωσική εισβολή, που κατέλυσε την περίφημη Άνοιξη της Πράγας και την ανεξαρτησία της χώρας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

-Παρουσίαση, του Ζακ Ρούπνικ
Η λογοτεχνία και τα μικρά έθνη
Ομιλία στο Συνέδριο των Τσεχοσλοβάκων Συγγραφέων
-Παρουσίαση, του Πιερ Νορά
Ο ακρωτηριασμός της Δύσης
ή Η τραγωδία της Κεντρικής Ευρώπης
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςUN OCCIDENT KIDNAPPE OU LA TRAGEDIE DE L' EUROPE CENTRALE
ISBN139789600518481
ΕκδότηςΕΣΤΙΑ
ΣειράΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2022
Αριθμός σελίδων100
Διαστάσεις19x12
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΚΟΥΝΤΕΡΑ ΜΙΛΑΝ
Κωδικός Πολιτείας1710-2243
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

demetpapad

Κριτικές για το προϊόν

[04/11/2022] ΓιώργοςΜ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Εξαιρετικά δοκίμια, που παραμένουν απίστευτα επίκαιρα και σήμερα. Ο Κούντερα περιγράφει την αγωνία των 'μικρών εθνών' της Κεντρικής Ευρώπης (Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία κ.λπ.) να επιβιώσουν, να δημιουργήσουν και να αποκτήσουν λόγο ύπαρξης ανάμεσα στις Συμπληγάδες Γερμανίας και Ρωσίας. Ο Κούντερα εξηγεί πώς οι τέχνες και κυρίως, η λογοτεχνία, αποτέλεσε όχημα για τα έθνη αυτά να διεκδικήσουν το raison d' etre τους, να αναδειχθούν στην παγκόσμια σκηνή ως αυθύπαρκτες κατ' αρχάς, πολιτισμικές, και στη συνέχεια, πολιτικές οντότητες και να διεκδικήσουν το ρόλο τους. Η ανεπαίσθητη ειρωνία, ο ανεπιτήδευτος αυτοσαρκασμός, η γνώση του αναπόφευκτου και το αίσθημα της εφήμερης ύπαρξης είναι όλα στοιχεία του πολιτισμικού χαρακτήρα των εθνών αυτών, που προσπαθούν ν' αναπνεύσουν ανάμεσα στους δύο γειτονικούς ογκόλιθούς τους. Ο Κούντερα επιχειρηματολογεί επιτυχέστατα για να καταδείξει ότι τα έθνη αυτά είναι αναπόσπαστο μέρος της (δυτικής) Ευρώπης, του Δυτικού Κανόνα, κι ότι το Σιδηρούν Παραπέτασμα ήταν ένας απολύτως παραφύσιν βίαιος χωρισμός των εθνών αυτών από την πολιτισμική τους οικογένεια, τη Δύση. Αυτό γίνεται αντιληπτό ακόμα περισσότερο σήμερα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αξίζει να διαβαστεί παρέα με το άλλο υπέροχο δοκίμιο του Τζώρτζ Στάινερ 'Η ιδέα της Ευρώπης' (εκδ. Δώμα).
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS