Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ // ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚ

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ

ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ ΑΛΕΞΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3830-0648




Παρουσίαση

Στην Ελλάδα, στο όνομα των "εθνικών θεμάτων", έχει ξοδευτεί τεράστιο κεφάλαιο: διπλωματικό, οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτικό και προπαγανδιστικό.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία κριτική προσέγγιση για την ελληνική εξωτερική πολιτική στον χειρισμό πέντε εθνικών θεμάτων: Κυπριακό, Αιγαίο, Μακεδονικό, Βορειοηπειρωτικό και Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης τα κατ' εξοχήν θέματα που έχουν βασανίσει τους Έλληνες επί μακράν και για τα οποία έχουν κάνει μεγάλες θυσίες. Στη μελέτη αυτή, η έμφαση δίνεται κατ' αρχάς στην ιστορική διάσταση εκάστου εθνικού θέματος, προκειμένου να διακρίνουμε την ιστορική πραγματικότητα από την εθνική μυθοπλασία. Δεύτερον, έμφαση δίνεται στις στρεβλές ελληνικές αντιλήψεις στα πέντε αυτά θέματα που οδήγησαν σε επιλογές και αποφάσεις οι οποίες διαιώνισαν τα αδιέξοδα και δεν επέτρεψαν την επίλυσή τους. Γίνεται αναφορά και στις αγκυλώσεις των άλλων πλευρών που, αν δεν κατανοηθούν, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντιδράσει αποτελεσματικά. Προσοχή, οι λανθασμένες ελληνικές αντιλήψεις σε κάθε ένα από τα εθνικά αυτά θέματα οδηγούν σε λάθος αποφάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Τέλος, αναζητούνται οι αιτίες για την ατυχή ελληνική στάση σε κάθε εθνικό θέμα, διερευνάται η ειρηνική επίλυση με διάλογο με την άλλη πλευρά και προτείνονται λύσεις "θετικού αθροίσματος", δίχως νικητές και ηττημένους.
Η επίλυση όλων των εθνικών θεμάτων θα αναδείξει την Ελλάδα ως βασικό παράγοντα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο και ως υπόδειγμα για τις άλλες χώρες της περιοχής. Το αντίθετο, η διαιώνιση των διενέξεων αυτών, ειδικά στο μέτρο που η Ελλάδα είναι -ή διεθνώς θεωρηθεί ότι είναι- σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για το εν λόγω αδιέξοδο, θα επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, καθιστώντας την αρνητικό διεθνή παράγοντα και μέρος του προβλήματος, όπως είχε συμβεί το 1992-1995 με το Μακεδονικό και κινδυνεύει να συμβεί σήμερα πάλι με το Μακεδονικό. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
Η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ: ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ
ΚΑΤΑΛΗΞΗ
Λεπτομέρειες
ISBN139789600807912
ΕκδότηςΣΙΔΕΡΗΣ Ι.
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2018
Αριθμός σελίδων352
Διαστάσεις24x17
ΕπιμέλειαΣΑΛΙΜΠΑ ΑΛΙΚΗ
Κωδικός Πολιτείας3830-0648
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΙΣΠΑΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ
FLORES-TAPIA LUISA
€4.60 €2.30
(-50%)
Κερδίζετε €2.30
Η ΝΙΟΒΗ ΘΡΗΝΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
ERBIL PERVIN
€19.08 €9.54
(-50%)
Κερδίζετε €9.54

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS