Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ

ΚΩΜΩΔΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΖΑ (1725)

MARIVAUX PIERRE
Κωδ. Πολιτείας: 0870-0022




Παρουσίαση

Αν και η πλοκή εκτυλίσσεται στην αρχαία Ελλάδα, πρωταγωνιστής είναι ο Αρλεκίνος, όνομα που προφανώς σηματοδοτεί υπηρέτη. Ο ίδιος, στον νέο του ρόλο στο νησί, αποκαλεί τον Ιφικράτη "ο Αρλεκίνος μου", ενώ επισημαίνει στον Τριβελίνο το γεγονός ότι δεν έχει όνομα και ότι ο κύριός του τον αποκαλεί "Αρλεκίνο". Ωστόσο, δεν είναι ο Ιφικράτης που ονομάζει έτσι τον υπηρέτη, αλλά η ιταλική θεατρική παράδοση: τα έργα του Μαριβό με τον Αρλεκίνο γράφτηκαν για το Ιταλικό θέατρο. Καθώς Ιφικράτης και Αρλεκίνος ανταλλάζουν ονόματα, μοιάζουν με δύο ηθοποιούς που αρχίζουν πρόβες για την επόμενη παράσταση.
Ο Αρλεκίνος είναι άλλοτε "Αρλεκίνος" και άλλοτε όχι. Είναι δούλος, αλλά πιο μεγαλόψυχος από τον αφέντη του. Είναι αστείος, χωρίς να παίζει ρόλο γελωτοποιού. Έχει λεξιλόγιο κυρίου, χρησιμοποιεί τον πληθυντικό και με την υπηρέτρια, γιατί κανείς μας δεν είναι γεννημένος σκλάβος. Και αν παίζει τόσο άνετα ένα μακάβριο παιχνίδι εις βάρος του κυρίου του, είναι γιατί ξέρει, ως κυρίαρχος του παιχνιδιού, ότι παίζει θέατρο. Με το χιούμορ του αφήνει να εννοηθεί από την αρχή ότι πρόκειται για ιντερμέδιο και ότι η νέα κατάσταση είναι προσωρινή. Πάνω σε αυτή την αμφιβολία-αμφισημία (θέατρο ή πραγματικότητα) βασίζεται ολόκληρο το έργο όταν ρωτά αν η κακομεταχείριση από τον κύριό του είναι "μέρος του παιχνιδιού", μετατρέπει σαφώς το υποκείμενο σε κείμενο. (Απόσπασμα από τον πρόλογο της Ζωής Σαμαρά)
Λεπτομέρειες
ISBN139789601205069
ΕκδότηςUNIVERSITY STUDIO PRESS
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2001
Αριθμός σελίδων64
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΣΑΜΑΡΑ ΖΩΗ
ΜετάφρασηΣΑΜΑΡΑ ΖΩΗ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΑΡΙΒΟ ΠΙΕΡ
Κωδικός Πολιτείας0870-0022
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

dimbik

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Nefeli Karapiperi

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΑ ΠΕΔΙΑ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΩΤΗ
€19.80 €8.91
(-55%)
Κερδίζετε €10.89
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΑ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ)
CAMUS ALBERT (NOBEL 1957)
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS