Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ // ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤ

ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ

ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (1941-1944)

+
-
ΚΑΛΟΓΡΗΑΣ ΒΑΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0870-1001
Τιμή Έκδοσης
€28.00
Τιμή Πολιτείας
€21.00
(-25%)
Κερδίζετε €7.00


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Για πολλά χρόνια ο νεφελώδης "κόσμος των εθνικιστών" στη Μακεδονία, το στρατόπεδο δηλαδή που αποτέλεσε το αντίπαλο δέος του ΕΑΜ και στο οποίο περιλαμβάνονται τόσο οι μη κομμουνιστικές αντιστασιακές οργανώσεις όσο και οι αντικομμουνιστές συνεργάτες των Γερμανών, δεν είχε ερευνηθεί συστηματικά και η σύγχυση που επικρατούσε στη βιβλιογραφία γύρω από αυτό το θέμα ήταν μεγάλη. Η αμηχανία αστών-συντηρητικών συγγραφέων να προσεγγίσουν το "δωσιλογικό" φαινόμενο ήταν εμφανής, ενώ η δαιμονοποίηση όλων των εθνικιστών ως "προδοτών" και "οργάνων του κατακτητή" -περισσότερο από αριστερούς συγγραφείς- συσκότισε τα πράγματα αντί να διευκολύνει στην ψύχραιμη εξέτασή τους.
Είναι βέβαιο ότι ο "κόσμος των εθνικιστών" δεν υπήρξε ενιαίος και συμπαγής, αν και από τα τέλη του 1943 τα όρια μεταξύ του αστικού-αντιστασιακού και του "δωσιλογικού" στρατοπέδου είναι συχνά ρευστά και δυσδιάκριτα. Δεν πρέπει να λησμονηθεί το γεγονός, ότι την ίδια περίπου εποχή η λέξη "αντίσταση" σήμαινε για πολλά μέλη των εκτός ΕΑΜ αντιστασιακών οργανώσεων και την προσπάθεια αναχαίτισης της εαμικής επιρροής και αντιμετώπισης της "λαϊκής εξουσίας" του ΚΚΕ που είχε εγκαθιδρύσει ο ΕΛΑΣ με τη δύναμη των όπλων στην ύπαιθρο το ίδιο ίσχυε και για τους επικεφαλής πολλών ένοπλων αντικομμουνιστικών ομάδων. Ο διαχωρισμός, λοιπόν, μεταξύ εθνικιστών-αντιστασιακών και αντικομμουνιστών-"δωσιλόγων" επιβάλλεται, διότι έτσι θα μπορέσουν να κατανοηθούν καλύτερα τα κίνητρα, οι στόχοι αλλά και το αποτέλεσμα των εκάστοτε επιλογών τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος Νίκου Μαραντζίδη
Πρόλογος Δρ. Παρμενίωνος Ι. Παπαθανασίου
Πρόλογος συγγραφέα
Εισαγωγή
Ι. Ξένη κατοχή
Η "Νέα Τάξη" των Γερμανών κατακτητών
Η Ιταλία και το "Πριγκιπάτο της Πίνδου"
Τα επεκτατικά σχέδια της Βουλγαρίας
II. Αμφιλεγόμενη αντίσταση
Η νόμιμη αντίσταση - κράτος και κοινωνία
Η παράνομη αντίσταση - οι αστικές οργανώσεις
Η ένοπλη αντίσταση - το εθνικιστικό αντάρτικο
III. Απρόθυμη συνεργασία
Η συμφωνία με τον εχθρό - αιτίες και προϋποθέσεις
Η "αντεπανάσταση" - αντικομμουνιστικές πολιτοφυλακές και οργανώσεις
Απελευθέρωση και νέα κατοχή - από τη "Νέα Τάξη" στην Εαμοκρατία
Επίλογος
Πηγές και βιβλιογραφία
Συντομογραφίες
Φωτογραφίες
Ευρετήριο ονομάτων
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςOKKUPATION, WIDERSTAND UND KOLLABORATION IN MAKEDONIEN
ISBN139789601220765
ΕκδότηςUNIVERSITY STUDIO PRESS
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΣεπτέμβριος 2012
Αριθμός σελίδων468
Διαστάσεις24x17
ΠρόλογοςΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
Κωδικός Πολιτείας0870-1001
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

leukokrino, iliagrou, Ιωάννης Ζ., giannisatha87

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

giannisatha87

Κριτικές για το προϊόν

[15/12/2021] Ιωάννης Ζ..   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Άκρως ενδιαφέρον βιβλίο με άγνωστες πτυχές της κατοχικής περιόδου. Ο συγγραφέας μεταφέρει όχι μόνο την ένοπλη δράση των άγνωστων μη-κομμουνιστικών αντιστασιακών οργανώσεων της Μακεδονίας αλλά και γενικότερα το παρασκήνιο με συνεργασίες, διαφωνίες και συγκρούσεις που ήταν απότοκα του πολιτικού κλίματος της εποχής και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας μέσα από εκθέσεις και αρχειακές πηγές, ξεκαθαρίζει ότι η Π.Α.Ο(πρώην Υ.Β.Ε.) δεν είναι σε καμία περίπτωση φιλογερμανική οργάνωση, αλλά αντιστασιακή οργάνωση που μάλιστα απαγόρευε ρητά (ακόμα και την περίοδο που είχε διαλυθεί η ένοπλη δράση της) στα μέλη της την συνεργασία με τους Γερμανούς. Όπως επίσης, αποτιμάται ως πατριωτική η δράση του Αθανάσιου Χρυσοχόου, ο οποίος μέσω του κατασκοπευτικού δικτύου «Ζευς» είχε τακτική αλληλογραφία με τους συμμάχους και την κυβέρνηση του Καΐρου και ενημέρωνε για τις κινήσεις των κατοχικών δυνάμεων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δράσης του ενάντια στην βουλγαρική προπαγάνδα είναι που κατάφερε μέσα από τις «Επιτροπές Λαϊκής Διαφωτίσεως» που είχε δημιουργήσει, να ωθήσει 2.000 σλαβόφωνους πολίτες να διαγραφούν από την Βουλγάρικη Λέσχη και να δηλώσουν ότι είναι Έλληνες πολίτες. Ο αναγνώστης μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο θα βρει απαντήσεις που δίνονται στην ιδεολογικά/κομματικά στρατευμένη ιστοριογραφία που έχει επικρατήσει γενικά. Το μόνο αρνητικό στοιχείο του βιβλίου που όμως δεν είναι ικανό να του στερήσει κάποιο βαθμό είναι που μεταφέρει αμετάφραστα κάποια σημεία αγγλικών εκθέσεων και πηγών.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΑΚΙΑΒΕΛΛΙ
CAPPONI NICCOLO
€19.41 €5.82
(-70%)
Κερδίζετε €13.59
ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
MARIAS JAVIER
€15.33 €6.90
(-55%)
Κερδίζετε €8.43

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS