Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΦΙΛΥΡΑΣ: Α΄Τ. ΠΟΙΗΜΑΤΑ // ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΥΡΕΘΕΝΤΑ

ΠΟΙΗΜΑΤΑ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)

ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΥΡΕΘΕΝΤΑ

+
-
ΦΙΛΥΡΑΣ ΡΩΜΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0870-1051
Τιμή Έκδοσης
€19.00
Τιμή Πολιτείας
€14.25
(-25%)
Κερδίζετε €4.75


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η ανά χείρας συγκεντρωτική δίτομη έκδοση -κατά σύμπτωση, στις 9 Σεπτεμβρίου τρ.έ., συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από τον θάνατο του Φιλύρα- κάνει προσιτό στους σημερινούς αναγνώστες το μέγιστο μέρος του (δημοσιευμένου και αδημοσίευτου) ποιητικού έργου αυτού του "ελάσσονος" αλλά σημαντικού (παραδοσιακού μα και νεωτερικού) ποιητή των αρχών του 20ού αιώνα και του Μεσοπολέμου πιστεύουμε ότι η έκδοσή μας θα συμβάλει τόσο στην πληρέστερη γνωριμία μας με την ποιητική φωνή του Φιλύρα, την εξέλιξη και τις διακυμάνσεις της, όσο και, γενικότερα, στη μελέτη του νεοελληνικού λυρισμού.
Όπως δηλώνεται στον υπότιτλο "Άπαντα τα ευρεθέντα", η έκδοσή μας έχει ελλείψεις. Αφενός, λανθάνουν και άλλα δημοσιευμένα ποιήματα (άγνωστο πόσα) και, αφετέρου, είναι βέβαιο ότι έχουν χαθεί οριστικά ή λανθάνουν πολλά αυτόγραφα. Συγκεκριμένα, δεν βρήκαμε τα αυτόγραφα του Αρχείου Γ. Φτέρη και του Φακέλου Ενώσεως Συντακτών, που είχε δει ο Κόρφης, καθώς και το υλικό που είχε συγκεντρώσει ο Αιμ. Χουρμούζιος.
Είχαμε, όμως, την τύχη να βρούμε αυτόγραφα έξι αδημοσίευτων ποιημάτων στο αρχείο του γλύπτη Φωκίωνα Ρωκ, στο Μ.Ι.Ε.Τ., καθώς και ένα μικρό μέρος των αυτογράφων που είχε δώσει ο ποιητής στον Ηλία Ζιώγα. Τη μεγαλύτερη ευχάριστη έκπληξη αισθανθήκαμε τον Ιούλιο του 2008, όταν, στο νεοαποκτηθέν, τότε, από το ΕΛΙΑ, Αρχείο Μιλτιάδη Μαλακάση, βρήκαμε έναν ταχυδρομικό φάκελο που περιέχει τριάντα έξι φύλλα με ισάριθμα δακτυλογραφημένα ποιήματα (δεκαέξι από τη Θυσία και άλλα είκοσι), καθώς και τέσσερα χειρόγραφα φύλλα από άγνωστο (του Μαλακάση;) γραφικό χαρακτήρα με μεταφρασμένο ένα ποίημα του P. B. Shelley. [...] (Από την έκδοση)

"Το περιμάζεμα του έργου του είναι μια πράξη δικαιοσύνης προς τον ποιητή μα ταυτόχρονα και χρήσιμη συμβολή στη μελέτη του νεοελληνικού λυρισμού. [...] Η προσπάθεια αυτή επιδιώκει τρεις σκοπούς: Πρώτα πρώτα να εμφανίσει ενιαίο και χρονολογικά ταξινομημένο ολόκληρο το δημοσιευμένο σε ποιητικές συλλογές έργο του ποιητή. [...] Ύστερα να συγκεντρώσει όλο το κατασπαρμένο σε περιοδικά κι εφημερίδες ποιητικό έργο του Φιλύρα [...] και τέλος να περισυλλέξει όλο το αδημοσίευτο ώς την ώρα υλικό που βρίσκεται σε χέρια τρίτων". (Αιμ. Χουρμούζιος από την Εισαγωγή της ανολοκλήρωτης έκδοσης των "Απάντων" του Ρώμου Φιλύρα, 1939)

Περιεχόμενα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ
ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
Ρώμου Φιλύρα, Η κλίσις μου στην Ποίησι
Ι. ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ (1911-1923)
Α. ΡΟΔΑ ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ (1911)
ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ
ΤΑ ΡΟΔΑ
ΝΥΧΤΟΛΟΥΛΟΥΔΑ (ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ)
ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ
Β. ΓΥΡΙΣΜΟΙ (1919)
ΟΡΘΡΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΕΣΠΕΡΙΝΟΙ
Γ. ΟΙ ΕΡΧΟΜΕΝΕΣ (1920)
Δ. ΚΛΕΨΥΔΡΑ (1921)
Ε. Ο ΠΙΕΡΟΤΟΣ (1922)
ΣΤ. ΘΥΣΙΑ (1923)
ΑΓΙΟΣ
ΑΓΑΠΗ
ΤΟΠΙΑ
ΣΙΛΟΥΕΤΕΣ
ΦΥΛΗ
ΙΙ. ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ (1903-1923)
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΤΙΤΛΩΝ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΣΤΙΧΩΝ
Λεπτομέρειες
ISBN139789601221298
ΕκδότηςUNIVERSITY STUDIO PRESS
ΣειράΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΒΛΙΟΛΟΓΙΑΣ. ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2013
Αριθμός σελίδων464
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΚΑΡΑΟΓΛΟΥ Λ. Χ., ΞΥΝΟΓΑΛΑ ΑΜΑΛΙΑ
Κωδικός Πολιτείας0870-1051
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Miskin

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Miskin, geopap1984

Κριτικές για το προϊόν

[05/04/2022] kkon1966.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Εξαιρετική η πρωτοβουλία του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου να συγκεντρώσει και να εκδώσει τα Άπαντα ποιήματα του Ρώμου Φιλύρα. Ο αναγνώστης θα χαρεί ωραία ποιήματα σε παραδοσιακή φόρμα και μέτρο ενός ξεχασμένου σήμερα ελάσσονα ποιητή, που όμως μας έδωσε μια αξιοπρόσεχτη γλωσσοπλαστικά και ρωμαλέα λυρική ποίηση και που η μοίρα στάθηκε άδικη μαζί του, καθώς τα τελευταία και πιο παραγωγικά χρόνια της δημιουργικής του πνοής τα πέρασε στο Δρομοκαΐτειο ψυχιατρείο. Ορισμένα μάλιστα από τα ποιήματα αυτής της περιόδου είναι πραγματικά μικρά διαμάντια μια και παρουσιάζουν όλες τις εκφάνσεις ενός νου που αμφιρρέπει ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Πραγματικά απόλαυσα και τους δύο τόμους του έργου!
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Βίοι ελάσσονες
MICHON PIERRE
€20.00 €10.00
(-50%)
Κερδίζετε €10.00
Βεντέτα
DIBDIN MICHAEL
€9.90 €4.95
(-50%)
Κερδίζετε €4.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS