Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΓΙΝΕΣΑΙ

ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΓΙΝΕΣΑΙ

ΜΠΟΤΡΙΝΙ ΕΚΤΟΡΑΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2540-3657




Παρουσίαση

Η τηλεόραση έβαλε τη μαγειρική με έναν παράξενο τρόπο στα σπίτια μας. Την έκανε πιο οικεία, αλλά έθεσε και ερωτήματα στον κόσμο. Έκανε αισθητή τη διαφορά ανάμεσα στην καθημερινή κουζίνα και στην έντεχνη, σοβαρή μαγειρική. Γι' αυτό όταν μιλάω με κόσμο ένα από τα ερωτήματα που μου απευθύνουν πιο συχνά είναι αν η μαγειρική είναι τέχνη. Εννοούν τη δημιουργική, υψηλή μαγειρική. "Όχι, δεν είναι τέχνη", απαντώ κι εξηγώ γιατί μου φαίνεται περιοριστικός ο όρος "τέχνη", με την έννοια της καλλιτεχνίας. Βρίσκω ότι δεν είναι σωστό να μπερδεύεις τη μαγειρική με τα άλλα είδη τέχνης. Όποτε ακούω να μιλάνε περί "συνάντησης κουζίνας και τέχνης", συντονίζομαι πάλι στο ρόλο του Εφιάλτη και μου έρχεται να πιάσω μία μαρμίτα και να τους την πετάξω στο κεφάλι. Δεν είναι τέχνη λοιπόν η μαγειρική, είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο. Εφόσον μιλάμε για την υψηλή μαγειρική, των εστιατορίων, μπορώ να πω ότι είναι μια κουλτούρα, συνεχώς εξελισσόμενη, ανώτερη των άλλων ή έστω οριακά ανώτερη. Να εξηγήσω τι εννοώ. Οι καλλιτέχνες ή οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να ντριμπλάρουν τον κόσμο γιατί τα έργα τους δεν είναι απτά. Γεννιούνται στο μυαλό τους, εκφράζουν τις ιδέες τους. Όταν το άυλο έργο τους φτάσει να μεταφερθεί σε ένα βιβλίο ή σε ένα cd, να πάρει έστω μια υλική μορφή, περιμένουν κάποιον εκδότη ή μια εταιρεία παραγωγής να τα εκδώσει και από εκεί και πέρα τα πράγματα γίνονται πολύ απλά. Το μόνο για το οποίο ενδέχεται να αγωνιούν είναι αν το κοινό θα αγκαλιάσει το έργο τους.
Στην κουζίνα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Είναι απτά. Η αλήθεια σου, οι ιδέες σου, βρίσκονται στο πιάτο το οποίο γεύεται ο αποδέκτης του και αντιδρά ως προς αυτό άμεσα. Δεν υφίσταται το "θα σκεφτώ αν μου άρεσε το έργο". Κι εσύ χρειάζεται να είσαι συνετός όταν φτιάχνεις ένα πιάτο, δεν μπορείς να προτρέχεις, πρέπει να συμβαδίζεις ή έστω να είσαι λίγο πιο μπροστά από το κοινό, το οποίο χρειάζεται να πείσεις κάθε φορά να το δοκιμάσει. Αν είσαι πιο πίσω, μένεις στα αζήτητα και αν είσαι πολύ μπροστά δε γίνεσαι κατανοητός. Η απογοήτευση του κοινού είναι άμεση: δεν έφαγε σύμφωνα με τις προσδοκίες του και πλήρωσε παραπάνω από αυτές. Τις περισσότερες φορές άλλωστε, ένα γεύμα στο εστιατόριο στοιχίζει περισσότερο από ένα cd ή ένα βιβλίο. Αν λοιπόν καταφέρεις να συντονιστείς με το κοινό σου και μπορείς κάθε φορά να το επηρεάζεις και να το πείθεις να δοκιμάζει καινούρια πιάτα, δημιουργείς ένα νέο ρεύμα και έτσι μοιράζεσαι πράγματα, διαμορφώνεις το γευστικό του κριτήριο ενώ συγχρόνως εξελίσσεσαι κι εσύ μαζί του. Αυτή η διάδραση, ανάμεσα σε σένα και το κοινό σου, η κουλτούρα την οποία μοιράζεσαι ενώ ταυτόχρονα εσύ εξελίσσεσαι, είναι που με κάνει να θεωρώ τη μαγειρική ανώτερη των τεχνών.
Μια άλλη συνηθισμένη ερώτηση αφορά το τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος καλός μάγειρας ή έστω να μπορέσει κάποτε να μαγειρέψει καλά. Επειδή οι προϋποθέσεις είναι αρκετές, τις συγκέντρωσα σε ένα δεκάλογο, 10 μικρούς νόμους, οι οποίοι, κατά την προσωπική μου γνώμη, είναι αυτοί που σε φέρνουν πιο κοντά στην καλή κουζίνα. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΖΩΜΟΙ
ΣΟΥΠΕΣ
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
ΡΙΖΟΤΟ
ΣΑΛΑΤΕΣ
ΟΡΕΚΤΙΚΑ
ΨΑΡΙΑ
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΚΡΕΑΣ
ΖΥΜΕΣ
ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ
ΓΛΥΚΑ
ΛΕΞΙΚΟ
Λεπτομέρειες
ISBN139789601425535
ΕκδότηςΛΙΒΑΝΗΣ
ΣειράΛΕΥΚΩΜΑΤΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2012
Αριθμός σελίδων256
Διαστάσεις25x20
ΕπιμέλειαΤΣΙΧΛΑΚΗ ΘΑΛΕΙΑ, ΦΑΤΟΥΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
Κωδικός Πολιτείας2540-3657
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Elena_Kotidou

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Elena_Kotidou

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Το μικρό βιβλίο των μυστικών
GIBRAN KAHLIL
€11.10 €5.55
(-50%)
Κερδίζετε €5.55
ΦΟΒΟΣ
ROBIN COREY
€29.68 €14.84
(-50%)
Κερδίζετε €14.84

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS