Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
71...74: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ

71...74

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ

+
-
ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3330-2958
Τιμή Έκδοσης
€30.63
Τιμή Πολιτείας
€21.44
(-30%)
Κερδίζετε €9.19


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται η ημερολογιακή καταγραφή των συζητήσεων του συγγραφέα με Έλληνες δημοκρατικούς ηγέτες, με υποστηρικτές της χούντας και με Αμερικανούς ιθύνοντες, στη φορτισμένη περίοδο 1971 - 1974. Στις σελίδες του εμφανίζονται προσωπικότητες όπως οι Κ. Καραμανλής, Π. Κανελλόπουλος, Α. Παπανδρέου. Κ. Μητσοτάκης, Η. Ηλιού, Ι. Ζίγδης, Γ. Μαύρος, Μ. Θεοδωράκης, ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος, Αμερικανοί διπλωμάτες στην Αθήνα και στο State Department. Τα πρόσωπα αυτά μιλούν για τη δικτατορία των συνταγματαρχών και για τον τρόπο απεμπλοκής από το αδιέξοδο, αλλά παράλληλα αναφέρονται και στη μεταπολεμική ελληνική δημοκρατία, στις αδυναμίες της, στις χαμένες ευκαιρίες της, στις σχέσεις της με τον κόσμο. Στις συνομιλίες αποτυπώνονται, ακόμη, οι βαθιές ζυμώσεις που συντελούνταν τα χρόνια εκείνα στους κόλπους των πολιτικών δυνάμεων, καθώς και η αίσθηση του αδιεξόδου που συχνά δημιουργούσε η πολιτική της Ουάσινγκτον, προσανατολισμένης σχεδόν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση στρατηγικών συμφερόντων της. Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στις προσπάθειες Ελληνοαμερικανών - κυρίως πανεπιστημιακών - να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, το βιβλίο προσφέρει μία εικόνα του κλίματος στις αρχές της δεκαετίας του '70: περιγράφει την αντίσταση, τις δυσκολίες της, καθώς και την αβεβαιότητα που πυροδοτούσε η επιβολή και η παραμονή στην εξουσία του αυταρχικού καθεστώτος παρακολουθεί τον προβληματισμό πνευματικών ανθρώπων και πολιτικών ηγετών για το ρόλο του στρατού και των ΗΠΑ, καθώς και για το μέλλον του ελληνικού πολιτικού συστήματος αποδίδει, τέλος, τους φόβους και τις προσδοκίες της μεταπολίτευσης. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Περιεχόμενα

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ: ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ, 1971
Κατάθεση του καθηγητή Θεόδωρου Κουλουμπή στην Υποεπιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων (12 Ιουλίου 1971)
Δεύτερη κατάθεση ( 15 Σεπτεμβρίου 1971 )
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ
Αθήνα, Αύγουστος - Σεπτέμβριος 1971 Ουάσινγκτον, Φθινόπωρο 1971
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΦΡΟΥΔΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ;
Ουάσινγκτον, Παρίσι, Αθήνα, Λευκωσία, Ρώμη, Άνοιξη 1972
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: PERSONA NON GRATA
Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη, Δεκέμβριος 1972 - Ιούλιος 1974
ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΣΤΗ ΖΑΛΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Αθήνα, Αύγουστος - Σεπτέμβριος 1974, Ουάσινγκτον, Φθινόπωρο 1974
«ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ»
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΙΙ - Κατάλογος συναντήσεων, συνομιλιών, συνεντεύξεων
Λεπτομέρειες
ISBN139789601605890
ΕκδότηςΠΑΤΑΚΗΣ
ΣειράΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 11
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2002
Αριθμός σελίδων456
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
ΕπιμέλειαΤΖΟΥΒΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Κωδικός Πολιτείας3330-2958
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

C Angelopoulos

Κριτικές για το προϊόν

[15/04/2015] Andy1979.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μία πηγή για την ιστορία της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967. Πρόκειται για αδημοσίευτες συνεντεύξεις του συγγραφέα (καθηγητής σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ) με κυβερνητικά στελέχη και εκφραστές της αντπολίτευσης την περίοδο 1971 - 1974. Σημαντικές προσωπικότητες της εποχής συνομιλούν με τον Κουλουμπή όπως: Μακαρέζος, Καραμανλής, Παπανδρέου, Μακάριος, Βασιλιάς Κωνσταντίνος, Θεοδωράκης, Κανελλόπουλος, Τσάκωνας, Πάτρας, Σταματόπουλος, Μαύρος, Ζίγδης, Ηλιού, Μητσοτάκης, Μανιαδάκης, Ξανθόπουλος - Παλαμάς, Παπανούτσος, Πεσμαζόγλου, Ράλλης κ.ά., ενώ στο τέλος υπάρχει ένα κεφάλαιο όπου ο συγγραφέας αναλύει εύστοχα το φαινόμενο της ελληνικής χούντας. Οι συνεντεύξεις είναι άκρως αποκαλυπτικές κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονταν οι αντίπαλοι της χούντας. Ο αναγνώστης βγάζει πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για την πολιτική διάσταση της 21ης Απριλίου και τι ακριβώς σήμαινε η χούντα για τους Έλληνες πολιτικούς. Την ίδια στιγμή πληροφορείται τι ήταν η 21η Απριλίου ή τι ήλπιζαν ότι είναι οι εκφραστές της. Για μια πρώτη κατανόηση του φαινομένου της ελληνικής χούντας το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΧΟΣ
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΣΤΕΦΑΝΟΣ
€14.90 €6.70
(-55%)
Κερδίζετε €8.20
ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS