Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ - ΕΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ

ΕΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

+
-
BUXTON RICHARD
Κωδ. Πολιτείας: 3330-4126
Τιμή Έκδοσης
€33.50
Τιμή Πολιτείας
€23.45
(-30%)
Κερδίζετε €10.05


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

"Ο παρών τόμος, που απευθύνεται σε ένα μη ειδικό αναγνωστικό κοινό, είναι μια εξαιρετική εισαγωγή στην αρχαία ελληνική μυθολογία. (. . .) Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το βιβλίο είναι συναρπαστικό. . . αποφεύγει την απλοϊκή αφήγηση, προσφέροντας μια αναδιήγηση των μύθων που επισημαίνει τη σημασία τους στο πλαίσιο των πολιτισμικών συμφραζομένων τους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αξιοθαύμαστο, καθώς ο συγγραφέας επικεντρώνει την επιστημονική του σοφία στη διερεύνηση της αρχαιοελληνικής μυθολογίας και, παρά το γεγονός ότι πραγματεύεται το αντικείμενό του με σοβαρότητα, κατορθώνει να το καταστήσει εύληπτο στο κοινό για το οποίο προορίζεται". (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Τη δική του τάξη επιχειρεί -και εν πολλοίς κατορθώνει- να επιβάλει στο χάος της αρχαιοελληνικής μυθολογίας ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ Ρίτσαρντ Μπάξτον. Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που θέλησε να "κωδικοποιήσει" τους ελληνικούς μύθους. Και στη γλώσσα μας υπάρχουν ήδη κάμποσες μυθολογίες αλλά καμία δεν έχει τη διαρθρωτική και συστηματική οργάνωση των μύθων αυτών σαν και τούτη: οι ιστορίες γύρω από θεούς, ήρωες και ανθρώπους οργανώνονται με βάση κάποια ορθολογικά κριτήρια, π.χ., το μυθολογικό τοπίο, όπου πολλές ιστορίες εκτυλίσσονται -σε βουνά, σπηλιές, λίμνες, ποτάμια, θάλασσα. Ένας άλλος άξονας αποτελείται από τα γενεαλογικά δέντρα που υποδεικνύουν σχέσεις συγγένειας σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο εθνών. Τρίτο πλεονέκτημα αυτού του οδηγού-λευκώματος είναι η παρουσίαση, συνοπτικά αλλά άκρως ερεθιστικά, της επιβίωσης των μύθων από την ύστερη αρχαιότητα, μέσω του Βυζαντίου, του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, έως τις μέρες μας. Εδώ καλύπτεται τόσο ο θεωρητικός τομέας όσο και εκείνος των δημιουργικών, λογοτεχνικών ή εικαστικών αναπλάσεων. Η παρουσία της ελληνικής μυθολογίας γνωρίζει μια νέα εποχή -ασχέτως της ποιότητας των προϊόντων της- μέσω του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και των βιντεοπαιχνιδιών. Βρίσκω κάπως υπερβολικό τον ισχυρισμό του Μπάξτον ότι "καμία όψη της αρχαιολογικής κληρονομιάς δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη μυθολογία ως προς τη γοητεία που έχει ασκήσει επί σειρά γενεών από την αρχαιότητα έως σήμερα". Παρ' όλα αυτά δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει μαζί του ότι: "Στις αρχές του 21ου αιώνα, οι αρχαιολογικοί μύθοι εξακολουθούν να ασκούν επιρροή σε πολλούς τομείς του πολιτισμού". (ΝΙΚΟΣ ΝΤΟΚΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 9/12/2005)

Έχω στα χέρια μου το βιβλίο που δεν το χόρτασα, βιβλίο για μένα σημαντικό, και λόγω των κειμένων του και -προπαντός- λόγω του εξαιρετικού φωτογραφικού υλικού, που και πλούσιο είναι και ποικίλο, προσωπικώς δε το βρήκα και συγκινητικό. Εδώ ξαναείδα και ξαναδιάβασα πράγματα που είχα συναντήσει και αγαπήσει χρόνια νωρίτερα κι έμαθα για άλλα που πάντα, και λόγω συγκυριών ή αναβολών, μού διέφευγαν. Τι γοητεία. "Κανένας πολιτισμός δεν παρήγαγε πλουσιότερη ή μεστότερη συγκομιδή μύθων από ό,τι ο αρχαιοελληνικός...", γράφει ο συγγραφέας του ανωτέρω, άκρως ενδιαφέροντος βιβλίου Richard Buxton, σοβαρός μελετητής της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας, της μυθολογίας και της θρησκείας. (ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 11/7/2008)

Περιεχόμενα

1 ΣΥΜΦΡΑΖΟΜΕΝΑ, ΠΗΓΕΣ, ΝΟΗΜΑΤΑ
2 ΚΑΤΑΓΩΓΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ
3 ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ: ΕΞΟΥΣΙΑ, ΤΙΜΕΣ, ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
4 ΗΡΩΙΚΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ
5 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ
6 ΤΟ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
7 ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
ΠΗΓΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE COMPLETE WORLD OF GREEK MYTHOLOGY
ISBN139789601615561
ΕκδότηςΠΑΤΑΚΗΣ
ΣειράΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2005
Αριθμός σελίδων258
Διαστάσεις26x20
ΜετάφρασηΤΥΦΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ
ΕπιμέλειαΙΑΚΩΒ Ι. ΔΑΝΙΗΛ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΠΑΞΤΟΝ ΡΙΤΣΑΡΝΤ
Κωδικός Πολιτείας3330-4126
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

diogenis06, Businessman, tegonikos, mtoli, Minie, makou

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΟ 1793
HUGO VICTOR
€21.20 €10.60
(-50%)
Κερδίζετε €10.60
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
DESPENTES VIRGINIE
€13.94 €5.58
(-60%)
Κερδίζετε €8.36

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS