Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΙΣΧΥΣ ΝΟΜΟΥ

ΙΣΧΥΣ ΝΟΜΟΥ

+
-
DERRIDA JACQUES
Κωδ. Πολιτείας: 3330-7422
Τιμή Έκδοσης
€13.24
Τιμή Πολιτείας
€9.27
(-30%)
Κερδίζετε €3.97


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

"Τυγχάνει όμως να διατείνεται το δίκαιο ότι ασκείται εν ονόματι της δικαιοσύνης και η δικαιοσύνη να απαιτεί την εγκατάστασή της μέσα σε ένα δίκαιο που πρέπει να τίθεται εν έργω με τη βία. Η αποδόμηση βρίσκεται και μετατίθεται πάντοτε ανάμεσα στα δύο". (Jacques Derrida)

Η Ισχύς νόμου έχει την ισχύ μιας επιτομής της ντερριντιανής φιλοσοφίας του δικαίου. Πραγματεύεται τη σχέση της αποδόμησης με τη δικαιοσύνη, προβαίνοντας στη θεμελιακή διάκριση αλλά και διασύνδεση της δικαιοσύνης και του δικαίου, θεωρώντας την πρώτη ως μη αποδομήσιμη και το δεύτερο ως αποδομήσιμο. Ο Derrida αποδομεί το κείμενο του Walter Benjamin "Προς την κριτική της βίας", αναδεικνύοντας την εγγενή σχέση της βίας με το δίκαιο, και επομένως με την αυθεντία, την εξουσία, την κυριαρχία και δη την κρατικο-εθνική. Συνδετικός κρίκος των δύο κειμένων είναι η διάκριση μεταξύ δικαιοσύνης και δικαίου, η οποία συνδέει αλλά και διαχωρίζει ριζικά τις θέσεις των δύο φιλοσόφων. Ο Derrida καταγγέλλει τον Benjamin επειδή επαγγέλλεται την πλήρη κατάλυση του δικαίου εν ονόματι της δικαιοσύνης. Η κριτική του αφορά την κρίση του κοινοβουλευτισμού, την αστυνόμευση, τον πόλεμο και την ειρήνη, την επανάσταση, τη μεσσιανικότητα, το Άουσβιτς. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Προειδοποίηση
Περί του δικαιώματος στη δικαιοσύνη / Από το δίκαιο στη δικαιοσύνη
Προωνύμιο του Benjamin
Υστερόγραφο
Σημειώσεις του μεταφραστή
Λεξιλόγιο (γαλλοελληνικό, ελληνογαλλικό)
Επίμετρο του μεταφραστή: Η αποδόμηση μεταξύ δικαιοσύνης και δικαίου
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςFORCE DE LOI
ISBN139789601629827
ΕκδότηςΠΑΤΑΚΗΣ
ΣειράΑΛΗTHΕΙΑ / ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ/ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 2015
Αριθμός σελίδων296
Διαστάσεις20x13
ΜετάφρασηΜΠΙΤΣΩΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΝΤΕΡΙΝΤΑ ΖΑΚ
Κωδικός Πολιτείας3330-7422
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

arch586, dimbik

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

ioanna, Genin, ALEXAND8, wilhof, KVlc, t_someone, kazabidu, godot, jim.pallis, tosca88, Summerwind, fotinipoliteia, Nefeli Karapiperi, kzacharakis, val_kos

Κριτικές για το προϊόν

[27/07/2017] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Η 'Ισχύς Νόμου', του Jacques Derrida (στην πολύ καλή μετάφραση-επιμέλεια του Βαγγέλη Μπιτσώρη), πραγματεύεται το ζήτημα της δικαιοσύνης/δικαίου, της ηθικής της επί-κλησης, τις πλαισιώσεις ή τα όρια μεταξύ δόμησης και αποδομησιμότητας του του δικαίου.. Στη Ντερριντιανή αναλυτική σκέψη η ισχύς δύναται να αποφανθεί, να αναπροσδιορίσει μία Χαϊντεγγεριανή 'ερριμενότητα', να καταστεί αντανάκλαση μεταξύ δικαιοσύνης & δικαίου, μετατοπίζοντας παράλληλα τα όρια τους, την άρθρωση τους στο χώρο της πράξης: 'ζεύγη εννοιών' αλλά και αναλυτικές-οντολογικές κατηγορίες, ηθική της κρίσης και της απόκρισης περί κρίσης.. Η δικαιοσύνη αναζητείται στο ακόμη ανεπίκριτο..Η 'Ισχύς Νόμου' συν-διαλέγεται και με το δοκίμιο του Walter Benjamin, ''Ζur Kritik der Gewalt' ('Για μία κριτική της βίας'), εστιάζοντας στις έννοιες της 'μυθικής' και της 'θεϊκής' βίας, βίας που θεσπίζει τον κανόνα της φοράς και της αναδόμησης, του ή των πρωτεϊκών & πρωταρχικών πεδίων. Η Μπενγιαμική 'θεϊκή' βία συνιστά την βία της 'Wort', της τομής ως καθεαυτό συμβολισμό, της επαναστατικής διά-ρρηξης.. Η βία, η 'θεϊκή' βία δια-κρατείται στο εδώ και στο 'παρά-είναι'.. Στο πλαίσιο αυτής της κειμενικής συν-διαλλαγής, ο Jacques Derrida παραπέμπει στην έννοια της Μπενγιαμικής 'θεϊκής' βίας για να περιγράψει (μία αμφισβητούμενη περιγραφή-ανάλυση) τις σημάνσεις του ναζιστικού Ολοκαυτώματος των Εβραίων (Shoah).. Έπρόκειτο για ένα βιβλίο που διαβάζεται ως επανεπινόηση της δικαιικής κατηγορίας.. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον Βαγγέλη Μπιτσώρη ο οποίος μετέφρασε με επάρκεια και απέδωσε στην Ελληνική γλώσσα ικανοποιητικά δύσκολες & σύνθετες δόκιμες έννοιες της Ντερριντιανής ανάλυσης..
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η φάρμα των ζώων
ORWELL GEORGE
€9.54 €4.77
(-50%)
Κερδίζετε €4.77
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΖΩΕΣ ΤΟΥ ΧΑΡΙ ΟΓΚΟΣΤ
NORTH CLAIRE (CATHERINE WEBB)
€15.90 €7.95
(-50%)
Κερδίζετε €7.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS