Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΣΙΒΗΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ // ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ

ΣΙΒΗΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ

+
-
LILIN NICOLAI
Κωδ. Πολιτείας: 3330-6304
Τιμή Έκδοσης
€8.96
Τιμή Πολιτείας
€4.03
(-55%)
Κερδίζετε €4.93


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Τι σημαίνει να γεννιέσαι, να μεγαλώνεις, να ενηλικιώνεσαι σε μια γη που δεν ανήκει σε κανέναν, σε ένα μέρος που μοιάζει -αλλά δεν είναι- εξωπραγματικό; Αν και μόλις είκοσι εννέα χρόνων, ο Νικολάι Λίλιν έχει να διηγηθεί μια ασυνήθιστη ζωή και να μιλήσει για έναν κόσμο που δε μοιάζει με κανέναν άλλο: είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που η Σιβηρική αγωγή είναι ένα βιβλίο μοναδικό. Ελάχιστοι ίσως έχουν ακούσει να γίνεται λόγος για την Υπερδνειστερία, μια περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ που διακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1990, αλλά που κανένα κράτος δεν την αναγνωρίζει, γη όλων και κανενός. Έναν τόπο όπου η εγκληματικότητα ήταν τόσο διαδεδομένη, που ένας χρόνος υπηρεσίας στην αστυνομία ισοδυναμούσε με πέντε, ακριβώς όπως σε περίοδο πολέμου. Στη συνοικία του Κάτω Ποταμού, όπου μεγάλωσε ο συγγραφέας, ζούσαν ακολουθώντας τη σιβηρική παράδοση και τα παιδιά αποκτούσαν εμπειρία μέσα από τις συγκρούσεις με την αστυνομία ή τους ανηλίκους από άλλες συμμορίες. Αλλά η μαθητεία στο καλό και το κακό είναι για τη σιβηρική κοινότητα πολύπλοκη, γιατί τα παιδιά μαθαίνουν να ενσαρκώνουν κάτι οξύμωρο, μαθαίνουν δηλαδή να είναι "τίμιοι εγκληματίες". Κι αυτό το άλλο σχολείο, πολύ πιο σημαντικό από εκείνο του δρόμου, περνά κυρίως μέσα από τους γέρους, τους ηλικιωμένους εγκληματίες. Οι "παππούδες" μεταδίδουν στα παιδιά αξίες που μοιάζουν να έρχονται σε σύγκρουση με τις εγκληματικές: τη φιλία, την τιμιότητα, το μοίρασμα των αγαθών. Την αγάπη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία ονομάζουν "αγαπημένους του Θεού". Αλλά και την κουλτούρα του τατουάζ, του δέρματος που μιλάει για τη μοίρα του καθενός. "Ο παππούς Κούσια" -γράφει ο Λίλιν- "δε με διαπαιδαγωγούσε παραδίδοντάς μου μαθήματα, αλλά μιλώντας μου, διηγούμενος τις ιστορίες του και ακούγοντας τα επιχειρήματά μου. [...] Δε μιλούσε για τη ζωή από τη θέση αυτού που παρατηρεί από ψηλά, αλλά από τη θέση ενός ανθρώπου που πατά τα πόδια του στη γη και προσπαθεί να παραμείνει σ' αυτή όσο το δυνατόν περισσότερο". Χάρη στη δύναμη της αφήγησης, μ' έναν λόγο έντονο και εκφραστικό αυτός ο απίστευτος, τραγικός και ανατριχιαστικά αληθινός κόσμος, όπου η αγριότητα και ο αλτρουισμός συνυπάρχουν, γίνεται σιγά σιγά οικείος. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Τα ερωτήματα έπεσαν βροχή στην Ιταλία με την έκδοση του βιβλίου το 2009. Σιβηριανός εγκληματίας έφτασε στα 23 του στην Ιταλία και έμαθε τη γλώσσα τόσο καλά ώστε να γράψει έξι χρόνια αργότερα τα απομνημονεύματά του απευθείας στα ιταλικά; Πώς ο μεγάλος εκδοτικός οίκος Einaudi τον εναγκαλίστηκε αμέσως;
Υπήρξαν φωνές επιδοκιμασίας όπως αυτή του Σάιμον Σέμπαγκ-Μοντεφιόρε, συγγραφέα του Ο νεαρός Στάλιν, ο οποίος εξήρε το συναρπαστικό, παραστατικό και συχνά κωμικό ύφος του Λίλιν, αλλά δεν έλειψαν ειρωνικά και δηκτικά σχόλια όπως αυτό του Εντσο Μπαρανέλι: "Ιστορίες συναρμολογημένες ασύνδετα και ακανόνιστα? Μετά τη "Σιβηρική αγωγή" ο Λίλιν θα χρειαζόταν ίσως και ολίγη λογοτεχνική αγωγή".
Ο αποκηρυγμένος Ρομπέρτο Σαβιάνο, διάσημος πλέον συγγραφέας τού Γόμορρα, ήρθε να καθαρίσει για όλους: όχι μόνο εκτίμησε το έργο του συνομηλίκου του Λίλιν αλλά φρόντισε να εξασφαλίσει κρυφή συνάντηση και αποκλειστική συνέντευξη για τη "Repubblica".
Η Σιβηρική αγωγή εκδόθηκε σε 14 γλώσσες σε 20 χώρες και προγραμματίστηκε η μεταφορά της στον κινηματογράφο από τον Γκαμπριέλε Σαλβατόρες. (ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 2/10/2011)

Περιεχόμενα

Το ξέρω πως δεν έπρεπε να το κάνω
Η τραγιάσκα και ο σουγιάς
Όταν μιλά το δέρμα
Μπόρις, ο μηχανοδηγός
Η μέρα των γενεθλίων μου
Φυλακή ανηλίκων
Χιούσα
Ελεύθερη πτώση
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςEDUCAZIONE SIBERIANA
ISBN139789601638089
ΕκδότηςΠΑΤΑΚΗΣ
ΣειράΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2011
Αριθμός σελίδων480
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΛΙΛΙΝ ΝΙΚΟΛΑΙ
Κωδικός Πολιτείας3330-6304
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

aposdrak, eleutheriakos7, Chloedancer, storyteller

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

storyteller

Κριτικές για το προϊόν

[26/09/2020] hdlns.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Επιτέλους κάτι αυθεντικό. Αυτό το βιβλίο σου μαθαίνει πράγματα και δεν θα το ξεχάσεις όπως τα περισσότερα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα. Κρίμα που ο εκδότης δεν έχει μεταφράσει και τα υπόλοιπα βιβλία του Λίλιν στα Ελληνικά. Θα τα αγοράσω από το εξωτερικό και θα τα διαβάσω σε άλλη γλώσσα.
Τελειώνω με ένα μικρό απόσπασμα: "Έπειτα από πολλές σκέψεις και συζητήσεις με τον εαυτό μου, έφτασα στο συμπέρασμα ότι με το μαχαίρι και το ξύλο δε λύνεται τίποτα. Έτσι, πέρασσα στο πιστόλι."
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS