Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΕΙΜΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ // ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩ

ΕΙΜΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

+
-
ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3330-6198
Τιμή Έκδοσης
€7.20
Τιμή Πολιτείας
€5.04
(-30%)
Κερδίζετε €2.16


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

"Κατά καιρούς μ' έχουν χαρακτηρίσει καθαρά πολιτικό ποιητή. Προσωπικά δεν νομίζω ότι είμαι πολιτικός ποιητής. Είμαι ερωτικός και πολιτικός μαζί. Συνδυάζονται αυτά τα δύο. Είναι η εποχή που τα συνδύαζε αυτά τα δύο. Δηλαδή δεν μπορούσε να είναι κανείς ερωτικός ποιητής, ξεχνώντας το πολιτικό πλαίσιο εκείνης της εποχής που ήταν φουντωμένα τα πολιτικά πάθη. Υπήρχε το πολιτικό στοιχείο μέσα, η έκφραση της πολιτικής, μέσα από μια ερωτική κατάσταση όμως. Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνουμε αυτό το πράγμα εύκολα. Γι' αυτό αρνούμαι όλα αυτά περί "ποίησης της ήττας" και τα σχετικά. Δεν είναι ποίηση της ήττας. Είναι μια αγωνία για την εποχή, ένα άγχος για την εποχή. Όταν τελείωσε η εποχή, τελειώνει κι η ποίηση. Δεν μπορείς να γράφεις συνεχώς ποίηση. Δεν είμαι επαγγελματίας ποιητής. Αισθάνομαι την ποίηση σαν τρόπο έκφρασης επειδή δεν μπορούσα να εκφραστώ διαφορετικά. Δηλαδή ήταν η εποχή τόσο πιεσμένη, τόσο δύσκολη, που μόνο εκφράζοντας τον πόνο του μπορούσε κανείς να την αντέξει". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η ζωή του Αναγνωστάκη έχει, θα λέγαμε, παραδειγματικό ενδιαφέρον. Γεννιέται το '25 στη Θεσσαλονίκη, Μικρασιάτης, με πατέρα γιατρό. Η Θεσσαλονίκη εκείνη την εποχή απαρτιζόταν από Έλληνες, Εβραίους, Τούρκους, Βούλγαρους, Αρμένιους. Διαβάζει, ενδιαφέρεται παθολογικά για το ποδόσφαιρο, πολιτικοποιείται εξ απαλών ονύχων. Μπαίνει στην ΕΠΟΝ και στα ΕΑΜ το '42, εκδίδει περιοδικό, γράφει, κατεβαίνει στην Αθήνα το '45 και σε ένα χρόνο διαγράφεται από το Κόμμα (ως τροτσκιστής, οπορτουνιστής και ηττοπαθής). "Πέρασα μια πολύ μεγάλη κρίση τότε, μέχρι αυτοκτονίας, γιατί όλοι με απέφευγαν". Τύπωνε προκηρύξεις όντας στο πανεπιστήμιο συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο το '49. "Μέσα στο "Υστερόγραφο" λέγονται πράγματα που ένας αναγνώστης, ένας που τα διαβάζει, λέει κι εγώ τα ξέρω, κι εγώ μπορώ να τα γράψω. Όντως. Είναι εύκολο να τα γράψει κανείς. Συμφωνώ ότι είναι εύκολο να τα γράψει κανείς. Το θέμα είναι πότε θα τα πει αυτά, σε ποια κατάλληλη στιγμή θα τα πει. Υπάρχουν πράγματα μέσα εδώ που είναι εντελώς προσωπικά, τα οποία δεν καταλαβαίνει". Στον εύστοχο πρόλογο που έγραψε ο Παντελής Μπουκάλας μπορεί κάποιος να βρει την "ηθική" διάσταση αυτού του ανθρώπου, που δίνει την εντύπωση ότι μόνο με το ένα πόδι πατούσε το έδαφος της ποιητικής τέχνης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι n γενιά της Αντίστασης και του Εμφυλίου είχε διαφορετικό αίσθημα πραγματικότητας από τις κατοπινές. Επίσης, δεν είχε τα ίδια δικαιώματα πάνω στον εαυτό της! Κατά συνέπεια και τα ολιγόστιχα ποιήματα του Αναγνωστάκη είχαν άλλο κουμπάσο από το σημερινό. Το γνωστό ποιητικό του απόφθεγμα "Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις / Να μην τις παίρνει ο άνεμος" μπορεί να πει κάποιος ότι αποτελεί επιτομή του βίου του. Τα περί αριστεροχειρίας θα πρέπει να τον βασάνισαν: όταν ένα παιδί γράφει με το αριστερό και το κάνουν με το στανιό δεξιόχειρα, είναι περίπου βέβαιο ότι θα σπουδάσει το τραύλισμα σε όλες του τις διαστάσεις, καθώς θα είναι μόνιμο εκφραστικό μειονέκτημα. (ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, 27/1/2012)
Λεπτομέρειες
ISBN139789601641775
ΕκδότηςΠΑΤΑΚΗΣ
ΣειράΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2012
Αριθμός σελίδων104
Διαστάσεις17x11
ΠρόλογοςΜΠΟΥΚΑΛΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Κωδικός Πολιτείας3330-6198
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

podilatis

Κριτικές για το προϊόν

[17/03/2018] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Το βιβλίο 'Είμαι αριστερόχειρ ουσιαστικά΄ (με τον κατατοπιστικό πρόλογο του Παντελή Μπουκάλα), αποτελεί έναν μονόλογο στον οποίο ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκη καταθέτει γνωστά & άγνωστα περιστατικά του πολύτροπου βίου του, 'επικοινωνώντας' με έναν άλλο τρόπο με την ποίηση που του έδωσε την δυνατότητα μίας άλλης απόδοσης της καθημερινότητας και του ιστορικού γίγνεσθαι. Λιτός και ουσιαστικός, ο ποιητής διαλέγεται με τις σιωπές, αναζητεί στην ποίηση μία εκφραστικότητα που του επιτρέπει να εκτίθεται στους κινδύνους της μαρτυρίας, αποφαίνεται για αυτό που από την λογοτεχνική κριτική αποδόθηκε ως 'ποίηση της ήττας' με βασικό ποιητικό εκπρόσωπο τον ίδιο: ''Δεν είναι ποίηση της ήττας. Είναι μια αγωνία για την εποχή, ένα άγχος για την εποχή''. Η ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη υπενθυμίζει διαρκώς τις συναρθρώσεις του ατομικού μέσα στο συλλογικό, εκεί όπου η περιώνυμη 'ήττα' δεν σημαίνει παρά την δυνατότητα άρσης ενός ιδιαίτερου 'καθωσπρεπισμού' που αντιστρέφεται ποιητικές καλλιέπειες και ηρωισμούς, προσιδιάζοντας προς την λιτή αξιοπρέπεια ενός ποιητικού υποκειμένου που συμμετείχε στα μεγάλα συμβάντα της 'φορτισμένης' δεκαετίας του 1940. Ο ποιητικός μονόλογος διαπερνά προθέσεις και αναθέσεις, 'κενά' μνήμης και 'τραύματα', σπεύδοντας παράλληλα να αποδώσει την 'ιδιαιτερότητα' της ποίησης και του ποιητικού λόγου: εντατικός στοχασμός για ανατρεπτικά πράγματα, όριο και μη- όριο του σημείου μηδέν.
[22/10/2017] NikosMaistros.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Απομανητοφωνημένη συζήτηση, μια διαμεσολαβημένη (λείπουν οι ερωτήσεις) αυτοπροσωπογραφία όπως λέει και ο επιμελητής. Αποκτά ενδιαφέρον για κάποιον που θα ήθελε να γνωρίσει ίσως πως βλέπει ο ίδιος ο ποιητής τον εαυτό του βαδίζοντας προς το τέλος. Ο ίδιος ο Αναγνωτάκης υποστηρίζει ότι η ποίηση είναι "προσόν" της νεότητας.
[28/12/2011] ngyftopoulos.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Εξομολογητικό και απομυθοποιημένο
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΠΡΟΣ Τ' ΑΣΤΡΑ
ΚΑΣΤΑΝΑΣ ΠΑΥΛΟΣ
€18.55 €9.28
(-50%)
Κερδίζετε €9.27
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
ΚΑΡΖΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ
€23.32 €11.66
(-50%)
Κερδίζετε €11.66

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS