Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΛΟΓΙΚΗ, ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ // ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙ

ΛΟΓΙΚΗ, ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ ΔΙΑΜΑΧΗ

EAGLETON TERRY
Κωδ. Πολιτείας: 3330-6363




Παρουσίαση

Ο Terry Eagleton, πανεπιστημιακός καθηγητής λογοτεχνίας και πολιτισμικής θεωρίας και ειδήμονας στον μαρξισμό, εξηγεί γιατί η απόρριψη της θρησκείας είναι η ρίζα των περισσότερων από τα δεινά μας. Επιστρέφοντας στις χριστιανικές του ρίζες, επιτίθεται στους "νέους αθεϊστές" όπως ο Richard Dawkins και ο Christopher Hitchens και συνηγορεί υπέρ της πίστης. Πράγματι, δεν είναι πολλοί οι "αριστεροί" χριστιανοί - όμως ο χριστιανισμός είναι "αριστερός" από τη φύση του: βοηθάει τους φτωχούς και τους αρρώστους, μιλάει εξ ονόματος όσων δεν έχουν φωνή... Οι αθεϊστές, λέει ο Eagleton, έχουν μια αφελή ιδέα για τον Θεό και τη θεολογία η καταγγελία περί "αυταπάτης" είναι μια παρανόηση, μια γενίκευση, μια
υπεραπλούστευση... Προτού μιλήσετε εναντίον της θρησκείας, πρέπει να την καταλάβετε!
Το "Λογική, πίστη και επανάσταση" δε γράφτηκε για να αρέσει σε όλους: μαζί με την αθεΐα, ο Eagleton σχολιάζει το πώς η χριστιανική εκκλησία έχασε την υπόληψή της, το πώς πρόδωσε ξανά και ξανά τον εαυτό της. Το βιβλίο καταλήγει σε ιδέες που υπερβαίνουν τα διλήμματα της πίστης: μήπως η επιμονή στην πρόοδο είναι μια μορφή ύβρεως; Μήπως ο Διαφωτισμός ευθύνεται για την έλλειψη πνευματικότητας που μας διακρίνει; Και γιατί αναφερόμαστε τόσο συχνά στην ισπανική Ιερά Εξέταση και τόσο σπάνια στη Χιροσίμα; Η επιστήμη μπορεί να αποβεί πολύ πιο καταστροφική από τη θρησκεία... Το βιβλίο "ταράζει τα νερά" - της μοντέρνας λογικής: ο Eagleton πιστεύει στον Θεό, όχι επειδή η ύπαρξη του μπορεί να αποδειχθεί αλλά επειδή την αισθάνεται μέσω της βίωσης. Αυτή η βίωση οδηγεί στην επανάσταση: υπάρχουν θρη-σκευόμενοι καλόγεροι και θρησκευόμενοι επαναστάτες κι οι χριστιανικές παραβολές αντανακλώνται στην ιστορία της διεθνούς επανάστασης. Ο χριστιανισμός είναι η αναζήτηση της αρετής - όπως και ο σοσιαλισμός. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Επιστρατεύοντας στο οπλοστάσιό του θεολόγους, πολιτικούς επιστήμονες, ιστορικούς, φιλοσόφους και λογοτέχνες, από τον Θωμά τον Ακινάτη ως τον Μαρξ, τον Φρόιντ, τον Λακάν, τον Σλάβοϊ Ζίζεκ, τον Τσαρλς Τέιλορ, τον Αλέν Μπαντιού, τον Μίλτον και τον Τόμας Μαν, ο Ίγκλετον τονίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ γνώσης και πίστης είναι περίπλοκες, αλλά πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα τα οποία δεν παραμερίζουν το ένα το άλλο. Η φανατική θρησκευτική πίστη της μετανεωτερικής εποχής άνθησε ακριβώς επειδή η λογική έγινε υπερβολικά κυριαρχική και εργαλειακή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ευδοκιμήσει στο έδαφός της ένα έλλογο είδος πίστης. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να αρνηθούμε την πίστη εξ ολοκλήρου.
Το όραμα του φιλελεύθερου ανθρωπισμού για ελεύθερη και ευτυχή ανάπτυξη της ανθρωπότητας είναι εφικτό, καταλήγει ο Ίγκλετον, μόνο μέσω της αντιμετώπισης του χειρότερου εαυτού μας μέσα από μια διαδικασία αυτοαλλοτρίωσης και ριζικής αναδημιουργίας, μια διαδικασία, όπως την αποκαλεί χαρακτηριστικά, "τραγικού ανθρωπισμού". Η θρησκεία, εκτιμά ο βρετανός θεωρητικός, θέτει ερωτήματα για ζωτικά ζητήματα, για τον θάνατο, τον πόνο, την αγάπη, την αυτοαλλοτρίωση, για τα οποία η σημερινή κοινωνία και η πολιτική σιωπούν και ο Ίγκλετον αποφασίζει εδώ να κηρύξει το τέλος σε αυτή την "πολιτικά παραλυτική συστολή". (ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΟΥΖΕΛΗ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 18/12/2011)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι
Τα αποβράσματα της Γης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ II
Η προδομένη επανάσταση
ΚΕΦΑΛΑΙΟ III
Πίστη και. λογική
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV
Κουλτούρα και βαρβαρότητα
Σημειώσεις
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςREASON, FAITH, AND REVOLUTION: REFLECTIONS ON THE GOD DEBATE
ISBN139789601642093
ΕκδότηςΠΑΤΑΚΗΣ
ΣειράΚΟΣΜΟΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2011
Αριθμός σελίδων240
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΙΓΚΛΕΤΟΝ ΤΕΡΙ
Κωδικός Πολιτείας3330-6363
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

ΑΛΑΛΚΟΜΕΝΕΥΣ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

dimos, xaitase, ΑΛΑΛΚΟΜΕΝΕΥΣ, CetLot, kzacharakis, thanos2019, loukaskoutsikos

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
PRUDHOMME SYLVAIN
€20.00 €10.00
(-50%)
Κερδίζετε €10.00
Η φίλη
DRISCOLL TERESA
€15.50 €7.75
(-50%)
Κερδίζετε €7.75

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS