Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

+
-
ΚΙΟΥΡΤΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3330-6286
Τιμή Έκδοσης
€14.44
Τιμή Πολιτείας
€10.11
(-30%)
Κερδίζετε €4.33


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ένας συγγραφέας παρατηρεί το θέαμα του κόσμου. Βρισκόμαστε στα χρόνια της ευημερίας. Όμως εκείνος βλέπει τη φύση να ρημάζει, τον άνθρωπο να αποξενώνεται από τον άλλον άνθρωπο, το κυνήγι του χρήματος να διαβρώνει το νόημα της κοινής ζωής, έχοντας καταντήσει αυτοσκοπός. Και αποζητά τον διάλογο μ' εσένα, αναγνώστη: αυτόν ξεκινά το βιβλίο που κρατάς.
Τα χρόνια περνούν και μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση τσακίζει την Ελλάδα, ενώ εκείνος γράφει ακόμα το βιβλίο του. Άραγε όσα συλλογιόταν έχουν γίνει ανεπίκαιρα; Ή πιο επίκαιρα από ποτέ; Μήπως, για να καταλάβουμε τι μας συμβαίνει σήμερα, πρέπει να ρωτήσουμε το χθες; Μήπως η "κρίση" δεν είναι μόνο ελληνική αλλά ευρωπαϊκή και παγκόσμια, ούτε μόνο οικονομική αλλά ριζικά ανθρωπολογική; Μήπως χρειάζεται να ξανασκεφτούμε από την αρχή τα πράγματα του κόσμου και τις λέξεις που τα ονομάζουν; (Αυτή δεν είναι η δουλειά της λογοτεχνίας;) Και πρώτα απ' όλα να ξανακερδίσουμε το χαμένο νόημα της λέξης "οικονομία", σ' έναν καιρό όπου οίκος μας έχει γίνει η οικουμένη και νόμος της η ανομία; Και, αν το κατορθώναμε, δεν θα απαντούσαμε καλύτερα στο ζητούμενο του σημερινού Έλληνα, στο ζητούμενο του ανθρώπου; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Πολλά είναι εκείνα που με χωρίζουν προσωπικά από την προσέγγιση του Κιουρτσάκη: η ροπή του, για παράδειγμα, προς έναν έστω μετριοπαθή κοινοτισμό που δεν αποφεύγει στο τέλος ένα ειδυλλιακό στοιχείο ή η βαριά καχυποψία του έναντι της ψηφιακής τεχνολογίας, που παραγνωρίζει τη συμβολή της στην εξάπλωση της γνώσης και στον εκδημοκρατισμό της επικοινωνίας.
Εκείνο που έχει όμως τη μεγαλύτερη σημασία στο βιβλίο είναι η αγωνία του συγγραφέα για το πώς θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, θεμελιώνοντας στο μέλλον μια ριζικά καινούργια ανθρωπολογία: όχι των σωτηριολογικών υποσχέσεων και των μεγαλεπήβολων οραμάτων αλλά της ζωτικής συνεύρεσης του εγώ με τον άλλον. Μια ανθρωπολογία, θα πρόσθετα, ικανή να μας απομακρύνει από τα απομονωμένα διαμερίσματα της πολυπολιτισμικής συγκατοίκησης και να μας οδηγήσει, όπως τονίζει και ο Κιουρτσάκης, κάτω από την οικεία στέγη της ετερότητας (ο άλλος ως εαυτός) του Εμμανουήλ Λεβινάς.
Ας σημειώσω, κλείνοντας, τη ζωντάνια και την πλαστικότητα που αποκτά ο δοκιμιακός λόγος του Κιουρτσάκη χάρη στην ικανότητά του να συνδυάζει την επαγωγική ανάλυση με την αυτοβιογραφική αφήγηση και τη μυθιστοριογραφική του εμπειρία." (ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 4/12/2011)
Λεπτομέρειες
ISBN139789601642680
ΕκδότηςΠΑΤΑΚΗΣ
ΣειράΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2011
Αριθμός σελίδων272
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΚΕΡΑΣΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
Κωδικός Πολιτείας3330-6286
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Maire, zidianpoliteia

Κριτικές για το προϊόν

[19/01/2024] kkon1966.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Το βιβλίο περίμενε υπομονετικά στη βιβλιοθήκη μου σχεδόν μια δωδεκαετία το πλήρωμα του χρόνου. Ίσως να άξιζε η αναμονή, καθώς μέσα στα "τρελά" χρόνια της κρίσης κανείς δεν είχε όρεξη για εξεζητημένες ¨φιλοσοφικές και ανθρωπολογικές αναζητήσεις" και τη διάθεση να καταπιαστεί με αυτές. Πράγματι πρόκειται για ένα, λογοτεχνικά γραμμένο, φιλοσοφικό και ανθρωπολογικό δοκίμιο με θέμα του το σύγχρονο δυτικό άνθρωπο. Ο συγγραφέας χρειάστηκε επτά χρόνια για να ολοκληρώσει το κείμενο , το οποίο άρχισε να γράφεται στα χρόνια της πλαστής ευμάρειας για να τελειώσει στα πρώτα χρόνια της κρίσης που άφησε την Ελλάδα πολλαπλώς σακατεμένη. Ο συγγραφέας περιδιαβαίνει τον ελληνικό χώρο, παρατηρεί, στοχάζεται και καταγράφει τις σκέψεις του, τις απορίες και τους προβληματισμούς του πάνω στην πολιτισμική μεταβολή που διαπιστώνει παντού, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Έλληνες του χθες και την Ελλάδα και τους Έλληνες του σήμερα. Με λύπη του διαπιστώνει ότι , όχι μόνο οι συγκαιρινοί του συμπολίτες, αλλά όλος ο δυτικός ανθρώπινος κόσμος έχει υποδουλωθεί στην τεχνική και την οικονομία που ορίζουν και καθορίζουν τη ζωή χωρίς να διαφαίνεται κάποια άλλη εναλλακτική. Ουτοπικά διατρανώνει την ανάγκη για ένα βαθύ αναστοχασμό και την άρθρωση ένος νέου Λόγου ( με τη διπλή έννοια -πιστέυω- του λόγου αλλά και της λογικής) που θα οδηγήσει σε ένα νέο πράδειγμα ζωής, στην επανανακάλυψη του άλλου προσώπου και τη γέννηση μιας νέας κοινωνίας όπου θα υπάρχει ένα κοινό νόημα. Λυρικό, φιλοσοφημένο, ενίοτε φλύαρο και μελοδραματικό αλλά και πολύ καίριο στις παρατηρήσεις του. Αξίζει να διαβαστεί...
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
€72.00 €28.80
(-60%)
Κερδίζετε €43.20
ΚΟΜΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ
STOKER BRAM
€18.00 €9.00
(-50%)
Κερδίζετε €9.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS