Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ // ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

+
-
ALEXIEVICH SVETLANA (NOBEL 2015)
Κωδ. Πολιτείας: 3330-7632
Τιμή Έκδοσης
€15.50
Τιμή Πολιτείας
€10.85
(-30%)
Κερδίζετε €4.65


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Την 26η Απριλίου του 1986 μια σειρά εκρήξεων κατέστρεψε τον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού μπλοκ στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ. Το ατύχημα αυτό χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του 20ού αιώνα. Η Λευκορωσίδα συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015), δέκα χρόνια μετά το «ατύχημα», περιπλανήθηκε στην απαγορευμένη ζώνη -όχι χωρίς τίμημα και για τη δική της υγεία-, μίλησε με δεκάδες ανθρώπους, έψαξε αρχεία εφημερίδων, ληξιαρχείων, νοσοκομείων, αναζήτησε στην άλλοτε σοβιετική επικράτεια τα νήματα των απωλειών. Εκατό από αυτές τις μαρτυρίες αποτέλεσαν το παρόν βιβλίο: μιλούν άντρες, γυναίκες, παιδιά, χωρικοί, στρατιώτες, μαθητές, πυροσβέστες, επιστήμονες, μελλοθάνατοι και συγγενείς μελλοθανάτων, μητέρες που γέννησαν παραμορφωμένα παιδιά, μαθητές που δε συναντιούνται πια στο σχολείο μα σε μονάδες λευχαιμικών ασθενών, αγρότες που ξεριζώθηκαν από την απαγορευμένη ζώνη, γονιοί που θάψαν τα παιδιά τους, γυναίκες που είδαν τους άντρες τους να λιώνουν ζωντανοί πριν πεθάνουν, γέροντες που αναθυμούνται τις παλιές προφητείες, κορίτσια που κρύβουν την καταγωγή τους γιατί αν την αποκαλύψουν δε θα βρουν σύντροφο στη ζωή τους. «Μαγνητοφωνώντας τους, είχα την αίσθηση πως ηχογραφώ το μέλλον» γράφει η Αλεξίεβιτς στη μοναδική δική της μαρτυρία μέσα στο πολυφωνικό βιβλίο.
Πρόκειται για το μεγάλο, όσο και σπαρακτικό αριστούργημα της Αλεξίεβιτς, ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα, που, μετά την Άννα Φρανκ και τον Πρίμο Λέβι, επανακαθόρισε την έννοια της λογοτεχνίας της μαρτυρίας. Ένα ολόπικρο βιβλίο απερίγραπτου ζόφου, που σελίδα τη σελίδα γίνεται ένα ευαγγέλιο απεγνωσμένης και παράφορης αγάπης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Τα βιβλία της στηρίζονται στο ζωντανό υλικό των μαρτυριών απλών ανθρώπων, δικαιώνοντας τη γνωστή φράση του διάσημου Εβραίου συγγραφέα Elie Wiesel ότι ο 20ός αιώνας είναι ο αιώνας της μαρτυρίας, ή αλλιώς της φωνής των ανώνυμων που υπήρξαν τα θύματα ιστορικών γεγονότων που υπονόμευσαν στο έπακρο τις αξίες του πολιτισμού μας: ολοκαύτωμα, γκουλάγκ, πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον αμάχων, οικολογικές καταστροφές» (Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου)

"Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς αναδεικνύει την εγκιβωτισμένη τέχνη της μέσα από τις προσευχές των απλών ανθρώπων, που στην πραγματικότητα είναι σμιλεμένες στις μαρμαρόπετρες του χρόνου, και που μαρτυρούν εκείνο που όλοι αναγνωρίζουμε στα πρόσωπα των δικών μας ανθρώπων: την παλιά ανάγκη να αγαπάς παράφορα και να ελπίζεις μέχρι το τέλος." (Κώστας Δρουγαλάς, BookPress.gr, 15/2/2016)

Περιεχόμενα

Πρόλογος στην ελληνική γλώσσα (του Θανάση Τριαρίδη)
Ιστορικές πληροφορίες
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η ΓΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ
ΟΙ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΓΗΣ
ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Λεπτομέρειες
ISBN139789601666105
ΕκδότηςΠΑΤΑΚΗΣ
Σειρά
ΒραβείοΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2015
Αριθμός σελίδων344
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΤΡΙΑΡΙΔΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΜετάφρασηΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ
ΕπιμέλειαΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ ΣΒΕΤΛΑΝΑ
Κωδικός Πολιτείας3330-7632
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

foutsis7, mrtsioump, valiat, stoner26, cat7fish3, Γιαννης Ισιδώρου, GiorgosK12041912, xeniskoni, aristotelis98

Κριτικές για το προϊόν

[07/10/2023] Μαίρη Μπάτη.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ενα βιβλίο που σε οδηγεί να σκεφθείς βαθιά. Το γεγονός και οι τραγικές συνέπειές του είναι γνωστές. Επίσης είναι γνωστά, αν και όχι σε τέτοιο βάθος, η ολιγωρία, η αδιαφορία και η συγκάλυψη του γεγονότος και των συνεπειών του. Η προπαγάνδα και η απόκρυψη πάντα κάνουν καλή δουλειά. Αυτό που κάνει τρομερή εντύπωση και είναι το στοιχείο που προβάλλεται στο μέλλον, είναι το επίπεδο της άγνοιας. Αγνοιας που είναι από μια πλευρά αποδεκτή, καθώς ο απλός κόσμος που ζούσε σε απόσταση αναπνοής, αγρότες ως επί το πλέιστον, δεν μπορούσαν να ξέρουν τις επιπτώσεις. Ομως η συνειδητή άγνοια ή και η παραίτηση από το να δουν τα γεγονότα είναι εγκληματική. Είναι απίστευτη η τυφλή, άκριτη προσήλωση στη γραμμή το κόμματος και ακόμα πιο θλιβερή είναι η απελπισία και η ανικανότητα αντίδρασης, η επιλογή να συνεχίσουν, ακόμα κι όταν καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί. Η μοιρολατρία, η άρνηση να καταλάβουν και ακόμη η συνειδητή αυτοθυσία είναι χαρακτηριστικά αυτών που εκτέθηκαν. Σε κάνει να αναλογίζεσαι αν σήμερα, στο μέλλον, μια παρόμοια καταστροφή, θα μας βρει όλους, υπεύθυνους και μη στον ίδιο βαθμό απροετοίμαστους και αβοήθητους. Πολύ δυνατό βιβλίο!
[25/01/2023] CarlosR21.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Ένα βιβλίο γροθιά στο στομάχι!
Ένα ατύχημα πιο σκληρό και από τον χειρότερο πόλεμο της ανθρωπότητας.
Μια εξουσία εγκληματικά ανεύθυνη καταδίκασε τον λαό σε θάνατο , πονο & δυστυχία.
[04/07/2022] ΓιώργοςΜ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ένα από τα συγκλονιστικότερα βιβλία που έχω διαβάσει! Μαζί με το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, το Εάν αυτό είναι ο Άνθρωπος του Πριμο Λέβι, και τις Ιστορίες από την Κολυμά του Σαλάμοφ, το Τσέρνομπιλ της Αλεξέγιεβις εύκολα συγκαταλέγεται στα κορυφαία βιβλία-μαρτυρίες του ζόφου του 20ού αιώνα. Οι ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν το Τσέρνομπιλ -κι αργότερα πέθαναν- είναι γροθιά στο στομάχι. Οι περιγραφές των τερατογεννήσεων είναι μάλλον δυσκολοχώνευτες για τον μέσο αναγνώστη. Η οργή για τη (μη) αντίδραση των αρχών της ΕΣΣΔ, τα τερατώδη ψέματα και η προσοπάθει συγκάλυψης , όλα πηγάζουν από τις σελίδες αυτού του αριστουργήματος. Παράλληλα, περιγράφεται και ο ανθρωπότυπος του 'κόκκινου ανθρώπου', που διαμορφώθηκε στην ΕΣΣΔ - ο άνθρωπος που πιστεύει στο Κόμμα, στο μαρξιστικό-λενινιστικό δόγμαμ και αρνείται ν' αμφισβητήσει την πραγματικότητα, εάν η πραγματικότητα δεν είναι σύμφωνη με το αφήγημα του Κόμματος. Κι από κοντά, η θυσία ανθρώπων που πήγαν ως πρόβατα στη σφαγή μη γνωρίζοντας τον κίνδυνο που διέτρεχαν. Αισχρή πολιτική της Μόσχας να παρέχει τριπλάσια και τετραπλάσια μεροκάματα σε όσους πήγαιναν να εκκαθαρίσουν την περιοχή, οδηγώντας τους σε σίγουρο και γρήγορο θάνατο. Το βιβλίο προκαλεί μια ανατριχίλα, σήκωμα της τρίχας, απελπισία. Δεν μπορεί να μη διαβαστεί! 5 αστέρια με τόνο!
[14/06/2022] kleanthis26.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Ενδιαφέρον βιβλίο αλλά κουραστικό. Το εχω σταματήσει δύο φορές. Διαβάζεις συνεχώς ιστορίες από διαφορετικά άτομα γύρω από το ίδιο θέμα.
[05/05/2022] kikujiro.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Η Αλεξίεβιτς έκανε έναν αγωνιώδη μαραθώνιο για την αναζήτηση της αλήθειας αλλά και για να ακουστούν από τα βάθη της ψυχής τους οι φωνές όσων βρίσκονταν ή ενεπλάκησαν με διάφορους τρόπους στο τραγικό αυτό γεγονός. Η συγκυρία ότι έτυχε να διαβάσω το βιβλίο ταυτόχρονα με την θέαση της καταπληκτικής ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς, βοήθησε στο να οπτικοποίησω τα όσα ανατριχιαστικά διάβαζα. Πάρτε και διαβάστε το "Τσερνομπιλ"

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΠΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
ROSSI RENZO
€7.95 €3.58
(-55%)
Κερδίζετε €4.37
Η ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΟΣ
GUIN URSULA. LE
€13.04 €6.52
(-50%)
Κερδίζετε €6.52

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS