Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ // ΚΑΙ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟ

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

ΚΑΙ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

+
-
HUNTINGTON SAMUEL
Κωδ. Πολιτείας: 3330-8158
Τιμή Έκδοσης
€19.90
Τιμή Πολιτείας
€13.93
(-30%)
Κερδίζετε €5.97


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Οξυδερκές, προκλητικό και προφητικό, όπως αποδείχτηκε, το βιβλίο του Samuel Huntington αναλύει με εξαιρετικό τρόπο την παγκόσμια πολιτική και εξηγεί ότι οι πολιτισμοί έχουν αντικαταστήσει τις ιδεολογίες ως την καθοριστικής σημασίας δύναμη σε θέματα γεωπολιτικής. Η Σύγκρουση των πολιτισμών και ο ανασχηματισμός της παγκόσμιας τάξης, που πρωτοεκδόθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και προέβλεψε την ανασυγκρότηση των χωρών ανά τον κόσμο σύμφωνα με πολιτισμικές σφαίρες επιρροής ή "πολιτισμούς", είναι σήμερα πλέον ένα κλασικό έργο διεθνών σχέσεων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

- "Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία μου θύμισαν το βιβλίο του Samuel Huntington Η σύγκρουση των πολιτισμών. Εκεί ο Huntington, απαντώντας στο διάσημο βιβλίο του Φράνσις Φουκουγιάμα Το τέλος της ιστορίας, ισχυριζόταν πως οι λόγοι σύγκρουσης και ρήξης δεν έχουν εκλείψει με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού (αυτή ήταν η θέση του Φουκουγιάμα που ονειρευόταν μία αιώνια ειρήνη). Αντίθετα, έλεγε ο Huntington, οι αντιθέσεις τώρα έχουν εστιαστεί στις πολιτισμικές διαφορές. [...] Τότε είχαν στραφεί πολλοί εναντίον του Huntington και στην Ελλάδα. [...] Κακά τα ψέματα όμως, ο άνθρωπος αυτός αποδείχθηκε και σωστός αναλυτής και καλός προφήτης..." (Νίκος Δήμου, protagon)
- "Ένα εξαιρετικό πνευματικό κατόρθωμα - τολμηρό, με φαντασία και προκλητικό. Ένα σπουδαίο έργο που έχει αλλάξει την αντίληψή μας για τις διεθνείς σχέσεις". (Zbigniew Brzezinski)
- "Ένα βιβλίο που διακρίνεται από τη βαθιά γνώση του αντικειμένου του και, κυρίως, έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει το οικείο με νέους και προκλητικούς τρόπους". (Michael Elliott, The Washington Post Book World)
- "Σημείο αναφοράς για μία ενημερωμένη αξιολόγηση όλων αυτών των συναρπαστικών ερωτημάτων: Ποια είναι η θέση μας στην ιστορία; Ποια κρυφή δύναμη καθορίζει το πεπρωμένο μας;... Διεισδυτικές σκέψεις σχετικά με την κατάσταση του κόσμου". (Richard Bernstein, The New York Times)

Περιεχόμενα

Κατάλογος εικονογραφήσεων: πίνακες, διαγράμματα, χάρτες
Προοίμιο (από τον Zbigniew Brzezinski)
Πρόλογος
ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ
1. Η νέα εποχή στην παγκόσμια πολιτική
Εισαγωγή: σημαίες και πολιτισμική ταυτότητα
Ένας πολυπολικός, πολυπολιτισμικός κόσμος
Άλλοι κόσμοι;
Συγκρίνοντας τους κόσμους: ρεαλιστική απόδοση, απλούστευση και προβλέψεις
2. Οι πολιτισμοί στην ιστορία και στη σύγχρονη εποχή
Η φύση των πολιτισμών
Οι σχέσεις μεταξύ των πολιτισμών
3. Ένας παγκόσμιος πολιτισμός; Εκσυγχρονισμός και δυτικοποίηση
Παγκόσμιος πολιτισμός: οι διάφορες σημασίες
Παγκόσμιος πολιτισμός: οι πηγές
Η Δύση και ο εκσυγχρονισμός
Οι αντιδράσεις απέναντι στη Δύση και στον εκσυγχρονισμό
Η ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ
4. Η εξασθένηση της Δύσης: δύναμη, κουλτούρα και ιθαγενής κουλτούρα
Η δυτική δύναμη: κυριαρχία και παρακμή
Η ιθαγενής κουλτούρα: οι μη δυτικές κουλτούρες και η αναβίωσή τους
La Revanche de Dieu: η εκδίκηση του Θεού
5. Οικονομία, δημογραφία και οι πολιτισμοί που προκαλούν
Η ασιατική επιβεβαίωση
Η Ισλαμική Αναβίωση
Μεταβαλλόμενες προκλήσεις
Η ΑΝΑΤΕΛΛΟΥΣΑ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ
6. Η αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτικής με βάση την κουλτούρα
Αναζητώντας διστακτικά τις ομαδοποιήσεις: η πολιτική της ταυτότητας
Κουλτούρα και οικονομική συνεργασία
Η δομή των πολιτισμών
Διχασμένες χώρες: η αποτυχία της πολιτισμικής μεταβολής
7. Κράτη πυρήνες, ομόκεντροι κύκλοι και πολιτισμική τάξη
Πολιτισμοί και τάξη
Οριοθετώντας τη Δύση
Η Ρωσία και οι γειτονικές της χώρες
Η μεγάλη Κίνα και η σφαίρα της κοινής ευημερίας
Ισλάμ: συνείδηση χωρίς συνοχή
ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ
8. Η Δύση και ο υπόλοιπος κόσμος: διαπολιτισμικά ζητήματα
Η δυτική παγκοσμιότητα
Η διάδοση των όπλων
Ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία
Μετανάστευση
9. Η παγκόσμια πολιτική των πολιτισμών
Κράτη πυρήνες και συγκρούσεις στα πολιτισμικά σύνορα
Το ισλάμ και η Δύση
Ασία, Κίνα και Αμερική
Πολιτισμοί και κράτη πυρήνες: αναδυόμενες συμμαχίες
10. Από τους μεταβατικούς πολέμους στους πολέμους των πολιτισμικών συνόρων
Μεταβατικοί πόλεμοι: από το Αφγανιστάν στον Περσικό Κόλπο
Χαρακτηριστικά των πολέμων κατά μήκος των πολιτισμικών συνόρων
Τα συμπτώματα: τα αιματοβαμμένα σύνορα του ισλάμ
Οι αιτίες: ιστορία, δημογραφία και πολιτική
11. Η δυναμική των πολέμων κατά μήκος των πολιτισμικών συνόρων
Ταυτότητα: η άνοδος της πολιτισμικής συνείδησης
Πολιτισμική συσπείρωση: οι συγγενικές χώρες και η διασπορά
Η παύση των πολέμων στα πολιτισμικά σύνορα
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ
12. Η Δύση, οι πολιτισμοί και ο πολιτισμός
Ανανέωση της Δύσης;
Η Δύση στον κόσμο
Πολιτισμικός πόλεμος και τάξη
Τα κοινά στοιχεία του πολιτισμού
Σημειώσεις
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE CLASH OF CIVILIZATIONS AND THE REMAKING OF WORLD ORDER
ISBN139789601668918
ΕκδότηςΠΑΤΑΚΗΣ
ΣειράΚΟΣΜΟΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2017
Αριθμός σελίδων470
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΡΙΖΟΘΑΝΑΣΗ ΣΗΛΙΑ
ΕπιμέλειαΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΧΑΝΤΙΝΓΚΤΟΝ ΣΑΜΟΥΕΛ
Κωδικός Πολιτείας3330-8158
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

billtzo, Γεώργιος, Giorgos1987, kostasav, dimbik, Theodoros_g, Μιλτιάδης Μ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

JOHNBS, lilanifli, kostasav, Μιλτιάδης Μ

Κριτικές για το προϊόν

[16/02/2024] NIKOLAOS GOUSGOUNIS.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Εντάξει. Προφήτης ο Χάντιγκτον και η πιο σημαντική καινοτομία του είναι προς το τέλος με τα λεγόμενα πολιτιστικά σύνορα που μπορούν να γίνουν και αιματοβαμμένα στην περίπτωση του Ισλάμ. Αυτό όμως που δεν προέβλεψε ο φιλτατος Σαμουήλ είναι το μεταναστευτικό κύμα όρος την δύση από την Ασία και την Αφρικη Το βιβλίο του είναι πιο σημαντικό και σαν απάντηση στο αφελεστατο ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του Φουκουγιαμα.Η μετάφραση στα ελληνικά καλουτσικη αλλά ανακατεύει την κουλτούρα με τον πολιτισμό περισσότερο και από το αγγλικό πρωτότυπο του Χάντιγκτον που δεν είναι ανθρωπολόγος η εθνολογος αλλά Διεθνολόγος κι έτσι συγχωρείται. Αυτό που μένει είναι να γραφτεί ένα νέο βιβλίο στα χνάρια του προβλέποντας το γεωπολιτικό και πολιτιστικό μέλλον του πλανήτη Γη για τα επόμενα 20 έτη.Το οποίο να προβλέπει και το μέλλον των κλιματικών αλλαγών και φυσικών καταστροφών πέραν των ανθρωπίνων πολεμικών και μη συγκρούσεων , κάτι που ο Χάντιγκτον δεν έλαβε το όψη του πριν 30 ετη.
[16/05/2023] ΓιώργοςΜ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Η αξία ενός βιβλίου γεωοπολιτικής έγκειται ακριβώς στο εάν αυτά τα οποία είχε προβλέψει ο συγγραφέας ότι θα συμβούν, έχουν πράγματι λάβει χώρα. Από αυτήν την άποψη, ο Χάντινγκτον έχει πέσει (σχεδόν) μέσα σ' όλα. Όσα περιγράφει στο βιβλίο του, το οποίο γράφτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, εκτυλίσσονται μπροστά μας. Ειδικότερα ως προς το ρόλο του Ισλάμ και την άνοδο της Κίνας, ο Χάντινγκτον περιγράφει με εκπληκτική ακρίβεια πώς ο δυτικός πολιτισμός θα βρεθεί αντιμέτωπος σε πολλά πεδία με τον ισλαμικό και τον κινεζικό πολιτισμό και πως θα τεθούν υπό αμφισβήτηση όλα όσα αυτός πρσβεύει και θεωρούμε δεδομένα (δημοκρατία, κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα κ.λπ.)σήμερα. Στον πολυπολικό κόσμο που έχει γεννηθεί δεν αναγνωρίζονται πλέον οικουμενικές αξίες όπως αυτές που προανέφερα, διότι πολλοί τις θεωρούν 'δυτικές', όχι οικουμενικές. Η ελευθερία της έκφρασης, για παράδειγμα, δεν θεωρείται θεμέλιος λίθος ενός πολιτικού και πολιτισμικού συστήματος στην Κίνα ή στις ισλαμικές χώρες. Η διάβρωση του οικοδομήματος του δυτικού πολιτισμού σε αυτό το άκρως ανταγωνιστικό τοπίο γίνεται τόσο από εξωτερικούς παράγοντες, όσο κι εκ των έσω, καθώς μετά από δεκαετίες μετανάστευσης από ισλαμικές χώρες στη Δύση, η θέση του Χάντινγκτον (την οποία συμμερίζονται και μουσουλμανικές οργανώσεις όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι) περί μή αφομοίωσης φαίνεται πως επαληθεύεται στα προάστια του Παρισιού, των Βρυξελλών, του Λονδίνου, του Μπέρμινχαμ, του Βερολίνου. Το βιβλίο δεν συνιστάται σε όσους έχουν σοβαρό πρόβλημα ν' αντικρύσουν την πραγματικότητα χωρίς ιδεολογικά/ιδεοληπτικά γυαλιά. Ο Χάντινγκτον περιγράφει ακριβώς αυτό που έβλεπε μπροστά του και στο κοντινό μέλλον. Η τεράστια αξία του έργου του είναι ότι μετά από 30 χρόνια, οι προβλέψεις του (σχεδόν στο σύνολό τους) είναι η σημερινή πραγματικότητα.
[14/05/2020] Μιλτιάδης Μ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ο δυτικός πολιτισμός μπορεί σήμερα να εμφανίζεται κυρίαρχος και να επηρεάζει όλους τους άλλους πολιτισμούς. Γύρω του όμως το σκηνικό αλλάζει διαρκώς, καθώς οι άλλοι πολιτισμοί αναπτύσσονται και οι κοινωνίες τους εκσυγχρονίζονται αλλά δεν δυτικοποιούνται. Ο Χάντινγκτον εφιστά την προσοχή στη διαφορά μεταξύ των δύο αυτών όρων, οι οποίοι για μεγάλο διάστημα ήσαν ταυτισμένοι στην συνείδηση των δυτικών αναλυτών. Ο εκσυγχρονισμός δεν συνιστά παγκόσμιο πολιτισμό ούτε επιφέρει τη δυτικοποίηση των μη δυτικών κοινωνιών. Αντίθετα, όσο περισσότερο αναπτύσσονται οι κοινωνίες αυτές, τόσο περισσότερο στρέφονται στις πολιτισμικές τους ρίζες, σε αναζήτηση της ταυτότητάς τους. Η επιστροφή στις ρίζες είναι η κυρίαρχη τάση σε όλους τους μη δυτικούς πολιτισμούς. Από την άλλη πλευρά η Δύση διαρκώς μειώνεται, τόσο εδαφικά όσο και πληθυσμιακά. Το δημογραφικό, είναι η αχίλλειος πτέρνα της Δύσης, καθώς οι άλλοι πολιτισμοί, ιδίως το Ισλάμ, παρουσιάζουν δημογραφική έκρηξη. Υπάρχει βεβαίως ακόμη ο οικονομικός τομέας όπου εκεί η Δύση παραμένει κυρίαρχη. Όμως κι εκεί εμφανίζονται νέες προκλήσεις οι οποίες πολλαπλασιάζονται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κίνας, η οποία όπως πιστεύει ο Χάντινγκτον, θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Δύσης. Στην περίπτωση του ισλάμ, η δημογραφική έκρηξη, η έλλειψη ανεκτικότητας και κυρίως η αντίθεση των μουσουλμάνων (με σχετική εξαίρεση την Τουρκία) προς τον Δυτικό τρόπο ζωής, μπορεί να έχει αποσταθεροποιητικές συνέπειες. Τρεις δεκαετίες αφότου διατυπώθηκαν οι παραπάνω προβληματισμοί, φαίνεται να επιβεβαιώθηκαν πλήρως από την πραγματικότητα... Ενα εξαιρετικό βιβλίο, που θα πρεπει να το έχει υπόψιν του κάθε σοβαρός μελετητής των διεθνών σχέσεων.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
SEKUNDA NICKOLAS-VICTOR
€7.95 €3.58
(-55%)
Κερδίζετε €4.37
ΚΑΝΤ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
CASSIRER ERNST
€32.00 €16.00
(-50%)
Κερδίζετε €16.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS