Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

+
-
BRUCKNER PASCAL
Κωδ. Πολιτείας: 3330-8829
Τιμή Έκδοσης
€17.70
Τιμή Πολιτείας
€12.39
(-30%)
Κερδίζετε €5.31


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

«Παρά την περιφρόνησή μου στα πλούτη, αν μπορούσα να αποφασίσω, θα διάλεγα ό,τι καλύτερο μπορούν να μου προσφέρουν» (Σενέκας, Για μια ευτυχισμένη ζωή)

Το χρήμα είναι μια υπόσχεση που επιδιώκει τη σοφία. Η έκφραση πρέπει να γίνει κατανοητή με διπλή έννοια: είναι σοφό να έχουμε χρήματα, είναι σοφό να αναρωτιόμαστε πάνω σ' αυτά.

O Πασκάλ Μπρυκνέρ αφηγείται την ιστορία του χρήματος και του πλούτου, εξετάζει το χρήμα από φιλοσοφική και πολιτική σκοπιά και αναλύει τη στάση μας απέναντί του. Μερικοί από μας είναι φτωχοί, άλλοι είναι νεόπλουτοι, λιγοστοί είναι κληρονόμοι και συνεχιστές μεγάλων περιουσιών. Τι συναισθήματα προκαλεί το χρήμα; Τι υλικές επιδιώξεις έχουν οι άνθρωποι και ποιες από αυτές ομολογούν; Ζούμε σε κοινωνίες όπου ο φθόνος θεωρείται εύλογος κι όπου επικρατεί ακόμα η χριστιανική ιδέα περί του φτωχού που θα ανταμειφθεί στον άλλο κόσμο. "Η σοφία του χρήματος" ξεκαθαρίζει τις προκαταλήψεις μας, αποκαλύπτει τις αδυναμίες μας και φωτίζει τις ανθρώπινες φιλοδοξίες που μπορούν να υλοποιηθούν στη σύγχρονη δημοκρατία. Ο Μπρυκνέρ παραπέμπει στους "Σοφούς" της αρχαιότητας, του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Διαφωτισμού, των μεγάλων ιδεολογιών και θρησκειών γράφοντας τη μακρά ιστορία του χρήματος και μαζί αυτή του ονείρου του ανθρώπου να γίνει πλούσιος. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςLA SAGESSE DE L'ARGENT
ISBN139789601675954
ΕκδότηςΠΑΤΑΚΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΦεβρουάριος 2019
Αριθμός σελίδων424
Διαστάσεις19x14
ΜετάφρασηΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΩΤΗ
ΕπιμέλειαΑΝΔΡΕΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΠΡΙΚΝΕΡ ΠΑΣΚΑΛ
Κωδικός Πολιτείας3330-8829
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

dimbik

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

megalogianni, Intacto77, gpathens63, panretsi, maria_D, makou, chris_kostopanagiotou, elmako, Summerwind, amos, xtraterrestrial, geopap1984

Κριτικές για το προϊόν

[07/03/2022] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ είναι «εξοργιστικά» διεισδυτικός, ειλικρινής και η πένα του είναι άφταστη! Στο παρόν έργο, χρησιμοποιείται η «μπρυκνερική» μεθοδολογία της φιλοσοφίας, ένα μείγμα ιστορίας και ιστορικών πληροφοριών, ένα μείγμα φιλοσοφίας και φιλοσοφικών πληροφοριών, ένα μείγμα πολιτικής και κοινωνιολογίας και πολιτικών και κοινωνιολογικών πληροφοριών, αντίστοιχα, μια πρωτοτυπία στην κριτική ανάλυση και μια αποκαλυπτική δημοσιολογία. Είναι καυστικός και βλέπει λεπτομέρειες που σε πολλούς από εμάς διαφεύγουν. Έχουμε μια αμφιθυμία γύρω από το χρήμα. Το ίδιο το χρήμα έχει μια αμφιθυμία, μια «διαλεκτική» θα έλεγα. Έχει μια απελευθερωτική διάσταση και μια καταπιεστική διάσταση. Μια χρήσιμη και μια βλαβερή. Μια επαναστατική και μια αντιδραστική. Είναι εργαλείο μεταμόρφωσης, είναι και μέσο πτώσης. Είναι ευτοπία, είναι και δυστοπία. Το χρήμα το μισούμε ή το λατρεύουμε… Ακόμα και στις μέρες μας, αυτή η αντίφαση έχει γίνει συνύπαρξη. Το χρήμα, βεβαίως, έχει πολλά θετικά. Είναι ανειλικρινής όποιος δήθεν το αρνείται εντελώς. Προσφέρει χρόνο, μειώνει το άγχος, κατευθύνει την οικονομία και το νοικοκυριό και τα λοιπά. Το χρήμα έχει και τα αρνητικά του, που πολλές φορές αναφέρονται στο βιβλίο (σπατάλη, αποθέωση των απολαύσεων, ανισότητες, είναι πηγή φθόνου και διακρίσεων και άλλα). Αλλά το βιβλίο αυτό επιχειρεί να μας δείξει τη φωτεινή όψη αυτού του «διαβόλου», που όλοι χρησιμοποιούμε, άλλοι λιγότερο, άλλοι…πολύ περισσότερο (δικά μου λόγια). Ολόκληρη η φιλοσοφία της Σοφίας του Χρήματος φαίνεται να συνοψίζεται στη φράση των σελίδων 75-76: «Η σοφία, αν υπάρχει, έγκειται στην άρνηση τόσο της λατρείας όσο και της απέχθειας για το χυδαίο μέταλλο. Η ήπια απόλαυση του είναι προφανώς η καλύτερη λύση». Στο κεφάλαιο 3 φαίνεται όμως να αντιφάσκει όταν υποστηρίζει το δικαίωμα στον πλουτισμό. Πώς ο πλουτισμός συνάδει με την «ήπια απόλαυση»;. Από την άλλη, γνωρίζω καλά ότι δεν έχουμε συμφωνήσει και ούτε πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ σε ένα επίπεδο γενικής ευημερίας, που να ικανοποιεί όλους.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40
Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
MARX KARL
€8.00 €4.00
(-50%)
Κερδίζετε €4.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS