Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Ο ΣΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΡΟΥΝΤ // ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ

Στην εποχή του και τη δική μας

+
-
ROUDINESCO ELISABETH
Κωδ. Πολιτείας: 3330-8346
Τιμή Έκδοσης
€23.90
Τιμή Πολιτείας
€16.73
(-30%)
Κερδίζετε €7.17


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

"Ένας άνθρωπος πεθαίνει πραγματικά, έλεγε ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, μόνον όταν πεθάνει με τη σειρά του και ο τελευταίος άνθρωπος που τον έχει γνωρίσει. Αυτή είναι σήμερα η περίπτωση του Φρόυντ, αν και υπάρχουν ακόμη κάποια ελάχιστα άτομα που, στην παιδική τους ηλικία, είχε τύχει να τον πλησιάσουν.
Ο Φρόυντ πέρασε τη ζωή του γράφοντας και, παρόλο που μια μέρα κατέστρεψε κείμενα και επιστολές για να περιπλέξει το έργο των μελλοντικών του βιογράφων, έτρεφε τόσο μεγάλο πάθος για το ίχνος, την αρχαιολογία και τη μνήμη, ώστε ό, τι έχει χαθεί δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που έχει διατηρηθεί. Όταν πρόκειται για ένα τέτοιο πεπρωμένο, ο ιστορικός βρίσκεται αντιμέτωπος με υπερπληθώρα αρχείων και, συνεπώς, με απειρία ερμηνειών".
Μετά από δεκαετίες απολογητικών σχολίων και βίαιων καταγγελιών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξέρουμε ποιος ήταν πράγματι ο Σίγκμουντ Φρόυντ. Ωστόσο, από την εποχή της δημοσίευσης των τελευταίων συνθετικών έργων αναφοράς, καινούρια αρχεία ανοίχτηκαν στους ερευνητές, ενώ ο βασικός όγκος της αλληλογραφίας είναι στο εξής προσιτός.
Ο ιδρυτής της ψυχανάλυσης είναι πρωτίστως ένας Βιεννέζος της μπελ επόκ, υπήκοος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, κληρονόμος του γερμανικού και του εβραϊκού Διαφωτισμού. Όσο για την ψυχανάλυση, αυτή είναι καρπός ενός συλλογικού εγχειρήματος, ενός ρομαντικού πνευματικού κύκλου, στους κόλπους του οποίου ο Φρόυντ θα αφήσει να εκδηλωθεί ελεύθερα η έλξη του για το ανορθολογικό, τις αποκρυφιστικές επιστήμες, μεταμορφώνοντας ευχαρίστως τους φίλους του σε εχθρούς, Φάουστ και Μεφιστοφελής ταυτόχρονα. Στοχαστής της νεωτερικότητας αλλά συντηρητικός στις πολιτικές θέσεις του, δε θα πάψει να ενεργεί αντιφατικά ως προς το έργο του, πάντα στο όνομα της λογικής και του Διαφωτισμού.
Τον βλέπουμε εδώ στην εποχή του, στην οικογένειά του, περιστοιχισμένο από τις συλλογές του, τις γυναίκες του, τα παιδιά του, τα σκυλιά του, τον βλέπουμε τέλος έρμαιο της απαισιοδοξίας μπροστά στην άνοδο των άκρων, κυριευμένο από ενδοιασμούς την ώρα της εξορίας στο Λονδίνο, όπου θα τελειώσει τη ζωή του.
Τον βλέπουμε επίσης στην εποχή μας να τροφοδοτεί τα ερωτήματά μας με τις προσωπικές του αμφιβολίες, τις αποτυχίες του, τα πάθη του. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Το πλήθος των γνώσεων που περιέχονται στο βιβλίο για τον Φρόυντ είναι ιδιαιτέρως μεγάλο. Η ανάγνωση του έργου ενδείκνυται ως θέμα εντατικού σεμιναρίου για ειδικούς: τόσο ψυχαναλυτές όσο και θεωρητικούς ή ιστορικούς των (ψυχαναλυτικών) ιδεών. Ωστόσο, δεν είναι ένα στριφνό βιβλίο που απευθύνεται μόνον σε ειδικούς. Η συγγραφική αρετή της Ρουντινεσκό βρίσκεται στον τρόπο που αναπαριστά το φροϋδικό έργο. Η θεωρία, η κλινική, οι προσωπικές στιγμές και η μεγάλη διάρκεια της ιστορίας των εθνικισμών της περιόδου, από τα τέλη του 19ου αιώνα ως την κυριαρχία του εθνικοσοσιαλισμού, αποτελούν διακριτούς και ταυτόχρονα αλληλένδετους κρίκους μίας ενιαίας αφήγησης. Ενώ συντάσσεται με τη λόγια ιστορική προσέγγιση στο έργο του Φρόυντ, το ύφος της δεν είναι ακαδημαϊκό. Τέλος, δίχως να γίνεται σχολαστική τοποθετείται στα περισσότερα από τα θεωρητικά ζητήματα και τις διαμάχες που απασχολούν γόνιμα έως τις μέρες μας τους επιγόνους της φροϋδικής ψυχανάλυσης». (Χρήστος Τσαμπρούνης, bookpress.gr - 26/01/2018)

Περιεχόμενα

Σημείωμα της μεταφράστριας
Εισαγωγή
ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΦΡΟΫΝΤ
Απαρχές
Έρωτες, θύελλες και φιλοδοξίες
Η επινόηση της ψυχανάλυσης
ΦΡΟΫΝΤ, Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ
Μια πολύ ωραία εποχή
Μαθητές και αποστάτες
Η ανακάλυψη της Αμερικής
Ο πόλεμος των εθνών
Ο ΦΡΟΫΝΤ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ
Σκοτεινός Διαφωτισμός
Οικογένειες, σκυλιά, αντικείμενα
Η τέχνη του ντιβανιού
Ανάμεσα στις γυναίκες
ΦΡΟΫΝΤ, ΥΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
Μεταξύ ιατρικής, φετίχ και θρησκείας
Απέναντι στον Χίτλερ
Επίλογος
Ευχαριστίες
Βιβλιογραφία
Οι ασθενείς του Φρόυντ
Γενεαλογικό δέντρο
Ευρετήριο κύριων ονομάτων
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςSIGMOUND FREUD EN SON TEMPS ET DANS LE NOTRE
ISBN139789601676081
ΕκδότηςΠΑΤΑΚΗΣ
ΣειράΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ - ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων640
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΠΑΤΕΡΑΚΗ-ΓΑΡΕΦΗ ΜΗΝΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΡΟΥΝΤΙΝΕΣΚΟ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ
Κωδικός Πολιτείας3330-8346
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

azerv74, Damascius, Gerasczman

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

azerv74

Κριτικές για το προϊόν

[07/06/2020] Pastel86.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Χορταστικό, διαφωτιστικό, με πλήθος πληροφοριών που ξεφεύγουν αυτών μιας συνήθους βιογραφίας. Πρόκειται για ένα ιστοριογράφημα που διαδραματίζεται παράλληλα με τη γέννηση της ψυχανάλυσης και την πορεία του Φρόιντ. Δε γνώριζα πριν διαβάσω το βιβλίο την ψυχαναλυτική ιδιότητα της Roudinesco αλλά διαφαίνεται έντονα απ' τις πρώτες σελίδες απ' τον τρόπο που περιγράφει και διεισδύει στις ψυχαναλυτικές τεχνικές. Το βιβλίο απαιτεί μια μέτρια εξοικείωση με βασικούς όρους της ψυχαναλυτικής θεωρίας ειδάλλως ελοχεύει ο κίνδυνος να γίνει ακατανόητο σε σημεία χωρίς όμως αυτό του το χαρακτηριστικό να το κάνει κουραστικό -κάθε άλλο- μάλλον βάζει τον αναγνώστη σε διαδικασία να ενημερωθεί ακόμα περισσότερο ακόμη κι αν αυτό σημαίνει διαρκή google search.
Δεν πρόκειται για μια αγιογραφική απεικόνιση του freud ούτε όμως για κατηγορώ. Προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις και σε μεγάλο βαθμό το καταφέρνει. Είτε κάποιος αγαπά τον Freud είτε όχι μετά την ανάγνωση του βιβλίου στα σίγουρα θα εκτιμήσει τη συνεισφορά του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι της ψυχανάλυσης και της μετέπειτα ψυχοθεραπείας.
[21/02/2019] azerv74.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Σημαντικό βιβλίο με εκπληκτική ιστορική τεκμηρίωση σχετικά με τη ζωή και τη σκέψη του Φρόυντ. Ιδιαίτερα διαφωτιστικό για την εξέλιξη ψυχαναλυτικών εννοιών όπως λ.χ. ασυνείδητο, μεταβίβαση. Το μόνο αρνητικό εντοπίζεται στα συχνά τυπογραφικά λάθη, κάτι απαράδεκτο στην εποχή της ψηφιακής τυπογραφίας.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
KALINKOVA IRVANA
€14.90 €5.96
(-60%)
Κερδίζετε €8.94
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
€20.00 €10.00
(-50%)
Κερδίζετε €10.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS