Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΑ // ΟΔΟΣΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΑ

ΟΔΟΣΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

+
-
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΜΑΚΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3330-9315
Τιμή Έκδοσης
€12.20
Τιμή Πολιτείας
€8.54
(-30%)
Κερδίζετε €3.66


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η ιστορία των Ελλήνων ταξιδεύει στον χρόνο πάνω στο καράβι που ονομάζεται ελληνική γλώσσα. Ναυτοσύνη και γλώσσα έχουν διαχρονικά σμιλέψει τα χαρακτηριστικά αυτού του ανήσυχου λαού του οποίου τα ίχνη εντοπίζονται βαθιά στο παρελθόν, περίπου 4.000 χρόνια πριν.
Οι Έλληνες έπαιξαν κομβικό ρόλο κατά την αρχαιότητα στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Η γλώσσα τους έγινε εργαλείο μάθησης αλλά και επικοινωνίας για πολλούς λαούς της ευρύτερης περιοχής, όπως και, αργότερα, για τον αναδυόμενο Χριστιανισμό. Με τον πολιτισμό "άλωσαν" την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μετατρέποντάς την σε Βυζαντινή και κρατήθηκαν σε πνευματική εγρήγορση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Με την επανάστασή τους, το 1821, απέκτησαν το πρώτο εθνικό ανεξάρτητο κράτος της ανατολικής Μεσογείου, συνδέθηκαν με τον δυτικό κόσμο, επεξέτειναν τα σύνορά τους και πήραν θέση ανάμεσα στους λαούς της σύγχρονης Ευρώπης - και του κόσμου.
Στο βιβλίο αυτό, μέσα από τις συζητήσεις της καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου με τον Μάκη Προβατά, προσεγγίζεται ο Ελληνισμός από τις απαρχές του μέχρι σήμερα, ανιχνεύονται οι ρίζες, τα θεμέλια και τα οδόσημα της Ιστορίας του.
Πίσω από ημερομηνίες και γεγονότα υπάρχουν καιροί και χώροι πολύ μεγαλύτερης σημασίας. Υπάρχουν κομβικά πρόσωπα και συμβάντα που δεν είναι πάντοτε τα προφανή.
"Πρόσεξις", κατά τον Πλάτωνα, είναι η προσπάθεια της ψυχής να μάθει. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με βαθιά πρόσεξη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Μαρίας Ευθυμίου
ΠΡΟΛΟΓΟΣ Μάκη Προβατά
Με το καράβι της γλώσσας στους ορίζοντες της Μεσογείου
Ο Ελληνισμός από τις απαρχές έως την ελληνιστική περίοδο
Κλέη, αντοχές και θρίαμβοι
Ο Ελληνισμός από την ελληνιστική περίοδο έως το τέλος του Βυζαντίου
Αντιμετωπίζοντας ανακατατάξεις και προκλήσεις
Ο Ελληνισμός από το τέλος του Βυζαντίου έως το 1821
Η ώρα των μεγάλων τομών
Ο Ελληνισμός από το 1821 έως τα μέσα του 19ου αιώνα
Οράματα, κέρδη και απώλειες
Ο Ελληνισμός από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα έως σήμερα

Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Ευθυμίου, Μάκης Προβατάς
Λεπτομέρειες
ISBN139789601690650
ΕκδότηςΠΑΤΑΚΗΣ
ΣειράΙΣΤΟΡΙΑ - ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2020
Αριθμός σελίδων224
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΕπιμέλειαΑΝΔΡΕΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
Κωδικός Πολιτείας3330-9315
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

The Big Brother

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Mili Ners, TSOUK87, Konstantina Mani, nath, Nefeli Karapiperi, Amorgossantorini, The Big Brother, tsouknida

Κριτικές για το προϊόν

[21/01/2024] ΣπύροςΤ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:0
Επιστημονικά ελλιπές και αδιαφορο βιβλίο,θα συμφωνήσω με παραπάνω κριτική. Πλήρως εθνικοκεντρική θεώρηση του κόσμου, κάτι που συνηθίζει άλλωστε να κάνει η Μαρία Ευθυμίου, καταργώντας κάθε έννοια επιστημονικότητας. Επίσης, δεν προσθέτει τίποτα στην ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία.
[07/08/2021] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ένας σοβαρός ιστορικός οφείλει να δει και τα φωτεινά και τα σκοτεινά σημεία μιας χώρας ή μιας εποχής. Η γνωστή ιστορικός Μ. Ευθυμίου, γνωστή από τα μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας, έχει επισημάνει αλλού την αρνητική ιστορία μας. Εδώ, έχουμε μια αισιόδοξη αφήγηση, ακόμα και από το 1850 μέχρι τις μέρες μας. Δεν πήγαν/δεν πάνε όλα στραβά. Οι Έλληνες άφησαν και αφήνουν μεγάλη πολιτιστική παρακαταθήκη. Μέσα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση ξεπερνούν σε επιδόσεις πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ανατολικής Μεσογείου. Η Ευθυμίου θεωρεί ότι είναι τρία τα στοιχεία που έδωσαν στους Έλληνες από τα αρχαία χρόνια το προβάδισμα: η γλώσσα, η ναυτοσύνη και η διασπορά. Η γνωστή ιστορικός δεν κάνει "πολιτική ιστορία". Ναι, είχαμε διχασμούς, εμφυλίους και πτωχεύσεις, αλλά είχαμε και δημόσια έργα, εθνικές ευεργεσίες ιδιωτών, σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά επιτεύγματα. Η ιστορικός αναφέρεται στις πηγές, μόνο σε εξειδικευμένα ζητήματα. Το έργο της είναι μια θετική ιστορία της Ελλάδας, από την προϊστορική εποχή και τους προέλληνες μέχρι τα σημερινά χρόνια. Αποφεύγει την ηττοπάθεια, την απαξίωση και τον "ωχαδερφισμό" και παρέχει ένα λαμπρό πλαίσιο επιτευγμάτων και συμβολών. Η ιστορία οφείλει να είναι αντικειμενική, όσο αυτό είναι επιτεύξιμο. Αλλά εδώ ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της, να δείξει το φως μέσα στην καταχνιά και, μάλιστα, χωρίς να προσφεύγει σε αμφιλεγόμενες θεωρίες, θρύλους και υποτιθέμενα επιτεύγματα των Ελλήνων. Το συνιστώ! Διαβάζεται εύκολα και θα μπορούσε να είναι και οδηγός για μικρότερες ηλικίες. Δεν πρέπει να νοσταλγούμε το παρελθόν! Υπάρχουν και στις μέρες μας αξιόλογοι και ανιδιοτελείς άνθρωποι και καλή πολιτική, υπάρχει και στις μέρες μας ελπίδα και αχτίδες φωτός! Παλεύουμε ανάμεσα σε ατομικές και συνολικές επιτυχίες και σε ατομικές και συνολικές αποτυχίες.
[12/07/2021] Πιπινέλης.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:0
Απαράδεκτο βιβλίο, θαρρείς γραμμένο από το χέρι του Άρη Πορτοσάλτε. Το νεοδημοκρατικό αφήγημα της ελληνικής ιστορίας, γαρνιρισμένο με γλυκανάλατες αυτοαναφορές και ηθικοπλαστικές νουθεσίες. "Όλοι εμείς οι έλληνες τα καταφέραμε"...
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΘΗΝΑΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ
RUPP W. DAVID
€15.00 €7.50
(-50%)
Κερδίζετε €7.50
ΑΣΤΡΟΘΕΟΛΟΓΙΑ
ΓΟΥΔΗΣ Δ. ΧΡΙΣΤΟΣ
€7.10 €2.48
(-65%)
Κερδίζετε €4.62

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS