Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Χ/Δ Τ.Α΄ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ - ΧΑΡΤΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)

+
-
FINLAY GEORGE
Κωδ. Πολιτείας: 4508-0021
Τιμή Έκδοσης
€4.90
Τιμή Πολιτείας
€3.43
(-30%)
Κερδίζετε €1.47


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Στον μακρύ κατάλογο των μελετών με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, το έργο του George Finlay κατέχει ξεχωριστή θέση. Σκωτσέζος στην καταγωγή και φλογερός φιλέλληνας, μετέβη στην επαναστατημένη Ελλάδα και συμμετείχε στον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα, παίρνοντας μέρος σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Έζησε, έτσι, από πρώτο χέρι τις επιτυχίες, τις δυσκολίες, την ένταση, αλλά και τις έριδες που σημάδεψαν την πορεία προς την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, στο οποίο, μάλιστα, εγκαταστάθηκε και διέμεινε έως το τέλος της ζωής του (1875).
Η προσέγγιση του Finlay δεν είναι αμιγώς ιστορική. Είναι παράλληλα πολιτική, κοινωνιολογική, ενίοτε έως και ψυχολογική. Ο Finlay δεν καταγράφει απλώς, αλλά διατυπώνει κρίσεις, ευθύβολες και αιχμηρές - κάποιες φορές εν μέρει ακόμα και πικρόχολες. Εκείνο που οπωσδήποτε δεν επιδίωκε ήταν να δώσει μια εξιδανικευμένη εικόνα της Ελληνικής Επανάστασης. Πολύ περισσότερο, δεν είχε στόχο να κατασκευάσει "αγιογραφίες" των πρωταγωνιστών της. Οι αδυναμίες και τα πάθη των ανθρώπων κάθε άλλο παρά αποσιωπώνται. (Απόσπασμα από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Περιεχόμενα

ΤΑ ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Η κατάσταση των νεότερων Ελλήνων
Οι Αλβανοί
Ο σουλτάνος Μαχμούτ και ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων
Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Τα αίτια της Ελληνικής Επανάστασης
Ενέργειες των Ελλήνων Φιλικών πέρα από τον Δούναβη
Η έκρηξη της Επανάστασης στην Ελλάδα
Πολιτική και διαγωγή του σουλτάνου Μαχμούτ Β'
ΓΛΩΣΣΑΡΙ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςHISTORY OF THE GREEK REVOLUTION
ISBN139789601908335
ΕκδότηςΤΟ ΒΗΜΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2021
Αριθμός σελίδων302
Διαστάσεις23x17
ΠρόλογοςΚΛΑΨΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΦΙΝΛΕΙ ΤΖΟΡΤΖ
Κωδικός Πολιτείας4508-0021
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Aristarchussamios

Κριτικές για το προϊόν

[20/08/2022] Γρηγόρης Αυξεντίου.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:0
Άρτι αναγνωσθέν. Απογοητεύτηκα βαθιά διαβάζοντας το έργο αυτό από την εμπάθεια του συγγραφέα για τους Έλληνες, καθώς και από τη διαστρέβλωση της Ιστορίας που πραγματοποίησε.Το έργο αυτό γράφτηκε πολλά χρόνια μετά τον Αγώνα και τον ανταγωνισμό των ξενικών κομμάτων στην Ελλάδα.Ο Finlay υπερασπιζεται με πάθος την πατρίδα του και κατηγορεί όποιον στράφηκε εναντίον της. Χαρακτηρίζει τους Φιλικούς ως ανίκανους και ραδιούργους τυχοδιώκτες.Αποκαλεί τον Δ.Υψηλάντη χαζό. Τον Κολοκοτρώνη αποκαλεί πανούργο,αρχικλέφτη, θηριώδη,φίλαυτο, ιδιοτελή, ανίκανο,κατ όνομα αρχηγό και λέει πως είναι μύθος ότι νίκησε τον Δραμαλη.Κατηγορεί με παρόμοιες απερίσκεπτες εκφράσεις τον Καποδίστρια, τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και άλλους,ενώ υπερασπίζεται τον Λάζαρο Κουντουριώτη. Παράλληλα υποστηρίζει πως οι Έλληνες είχαν στην τουρκοκρατία καλύτερη δικαιοσύνη από τους Τούρκους,ήταν από τους πιο μορφωμένους λαούς στην Ευρώπη, ενώ η θέση των Ελλήνων αγροτών βελτιώθηκε με την οθωμανική κατάκτηση.Δικαιολογεί τον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε !Εξαιτίας της καταγωγής του πάντα στρέφεται εναντίον της Ρωσίας.Κατηγορεί μάλιστα τους Έλληνες, γιατί δεκαετίες μετά τα ληστρικά δάνεια που τους έδωσαν αγγλικές τράπεζες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την πληρωμή τους.Επισης,κουράζει πολύ ο συγγραφέας με την υποτίμηση των Ελλήνων στρατιωτικών και τη διαρκώς επαναλαμβανόμενη παρατήρηση 《 Αν οι Έλληνες ηταν πιο έξυπνοι ή πιο προσεκτικοί ή γνώριζαν να πολεμούν...》 .Ευτυχώς υπάρχουν πολύ καλύτερα έργα για τον μεγάλο Εθνικοαπελευθερωτικό μας Αγώνα.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS