Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΟΙ ΧΟΙΡΟΙ ΥΙΖΟΥΣΙΝ , ΤΑ ΧΟΙΡΙΔΙΑ ΚΟΙΖΟΥΣΙΝ , ΟΙ ΟΦΕΙΣ ΙΥΖΟΥΣ

ΟΙ ΧΟΙΡΟΙ ΥΙΖΟΥΣΙΝ, ΤΑ ΧΟΙΡΙΔΙΑ ΚΟΙΖΟΥΣΙΝ, ΟΙ ΟΦΕΙΣ ΙΥΖΟΥΣΙΝ

(ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟΝ ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΥ)

ΓΛΗΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1560-0219




Παρουσίαση

Το 1917 επιχειρείται μια σημαντική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με κύριους φορείς τους πρωτεργάτες του Εκπαιδευτικού Ομίλου: το Γληνό, το Δελμούζο, τον Τριανταφυλλίδη. Η μεταρρύθμιση εισάγει για πρώτη φορά τη δημοτική γλώσσα στο δημοτικό σχολείο και αμέσως αρχίζουν να κυκλοφορούν τα νέα Αναγνωστικά, ορισμένα από τα οποία όπως "Τα ψηλά βουνά" ή "Το Αλφαβητάρι με τον ήλιο" έγιναν πασίγνωστα.
Δυστυχώς όμως αυτό το αναγεννητικό πνεύμα δεν κράτησε πολύ. Το Νοέμβριο του 1920 ο Βενιζέλος χάνει τις εκλογές και όλα σταματούν. Η νέα κυβέρνηση διορίζει αμέσως μια "Επιτροπεία", η οποία γνωματεύει (Φεβρουάριος 1921) ότι οι νόμοι της μεταρρύθμισης είναι άκυροι ως αντισυνταγματικοί, ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να διωχθούν ποινικά, ότι τα νέα βιβλία πρέπει "να καώσι" και να εισαχθούν τα πιο κατάλληλα "εκ των εγγεκριμένων προ του 1917 βιβλίων".
Την ίδια χρονιά ο Δημήτρης Γληνός με το ψευδώνυμο Αντ. Γαβριήλ κυκλοφορεί αυτό το βιβλίο στο οποίο κρίνει τα παλιά αναγνωστικά συγκρίνοντάς τα με τα νέα. Ο τίτλος του βιβλίου είναι φράση από παλιό αναγνωστικό της Α΄ δημοτικού. Δύο κόσμοι, δύο νοοτροπίες, δύο κοινωνικές αντιλήψεις αντιπαρατίθενται. Ο Γληνός γράφει με κέφι, με σπάνια κριτική διαύγεια, με σαρκασμό και με πόνο ψυχής.
Θα έλεγε κανείς ότι το βιβλίο αυτό επανεκδίδεται σήμερα ως ένα δυσεύρετο πια ντοκουμέντο που ανήκει στην ιστορία της εκπαίδευσης. Μακάρι να ήταν μόνο αυτό, αλλά δεν είναι. Το πρόβλημα του περιεχομένου και της γλώσσας των διδακτικών βιβλίων στην εκπαίδευση γενικά, με την καθαρεύουσα ή με τη δημοτική, είναι πρόβλημα υπαρκτό και μείζον. Από την άποψη αυτή το βιβλίο του Γληνού παραμένει επίκαιρο και "σημαίνει".(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Λεπτομέρειες
ISBN139789602053218
ΕκδότηςΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1995
Αριθμός σελίδων94
Διαστάσεις19x12
Κωδικός Πολιτείας1560-0219
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ο ΚΑΤΑ ΓΚΑΡΠ ΚΟΣΜΟΣ
IRVING JOHN
€22.79 €11.40
(-50%)
Κερδίζετε €11.39
ΠΑΡΘΕΝΙΚΕΣ
PONS MAURICE
€12.32 €6.16
(-50%)
Κερδίζετε €6.16

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS