Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΚΥΡΤΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ

ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΚΥΡΤΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ (ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ)

+
-
ASHBERY JOHN
Κωδ. Πολιτείας: 2990-0377
Τιμή Έκδοσης
€13.89
Τιμή Πολιτείας
€9.72
(-30%)
Κερδίζετε €4.17


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η Αυτοπροσωπογραφία σε Κυρτό Κάτοπτρο -"η Έρημη Χώρα της μεταμοντέρνας αμερικανικής ποίησης", όπως χαρακτηριστικά την αποκαλεί ο κριτικός Harold Bloom- είναι η πιο ολοκληρωμένη και σημαντική, αν και αμφιλεγόμενη, ποιητική σύνθεση του John Ashbery. Όταν εκδόθηκε το 1975 απέσπασε ταυτόχρονα το Βραβείο Pulitzer, το πολύ σημαντικό National Book Award και το έγκυρο National Book Critics' Circle Award.
Αν η ποίηση, όπως τη συνέλαβε ο Αυγουστίνος, είναι το "κάτοπτρο - το speculum του κόσμου", ο Άσμπερυ διαλέγει ένα κυρτό κάτοπτρο για να μιλήσει για τη στρεβλή, παραμορφωμένη εικόνα του σημερινού κόσμου. Την αφορμή του την προσφέρει το εγχείρημα του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης Francesco Parmigianino (1503-1540) να ζωγραφίσει το πορτραίτο του, με σκηνικό το εργαστήριό του, "κοιτάζοντας για τον σκοπό αυτό τον εαυτό του σ' ένα κυρτό κάτοπτρο...". Με αφετηρία τον πίνακα του Παρμιτζανίνο, ο Άσμπερυ στοχάζεται πάνω στη προσωπική του ζωή, τη θρυμματισμένη ανθρώπινη κατάσταση του καιρού μας και τη διαδικασία της ποιητικής γραφής, αποκαλύπτοντας κι αυτός το δικό του εργαστήριο στον αναγνώστη. Ο Τζων Άσμπερυ θεωρείται ο σημαντικότερος εν ζωή Αμερικανός ποιητής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Επίμετρο: HAROLD BLOOM
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςSELF-PORTRAIT IN A CONVEX MIRROR
ISBN139789602114940
ΕκδότηςΝΕΦΕΛΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1999
Αριθμός σελίδων88
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΒΛΑΒΙΑΝΟΣ ΧΑΡΗΣ
ΕπιμέλειαBLOOM HAROLD
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΑΣΜΠΕΡΙ ΤΖΟΝ
Κωδικός Πολιτείας2990-0377
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

kzafirop, geopap1984

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

t_someone, kzafirop, geopap1984, Nefeli Karapiperi

Κριτικές για το προϊόν

[15/02/2018] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Η ποιητική συλλογή 'Αυτοπροσωπογραφία σε κυρτό κάτοπτρο' του Αμερικανού ποιητή John Ashberry, σε μία, οριακών απολήξεων μετάφραση του Χάρη Βλαβιανού και με ένα κατατοπιστικό επίμετρο του Χάρολντ Μπλουμ, δομείται πάνω στο περιβάλλον της εμπρόθετης αλληλουχίας, συν-διαλεγόμενη με την απόπειρα του Ιταλού ζωγράφου της αναγέννησης Francesco Parmigianino, να αποτυπώσει το πορτραίτο του, ''κοιτάζοντας για τον σκοπό αυτό τον εαυτό του σ' ένα κυρτό κάτοπτρο'', όπως αναφέρει σχετικά ο Χάρης Βλαβιανός. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ποιητής διαλέγεται με την βαρύτητα της εκάστης παρουσίας, διαλέγεται με τον περιώνυμο και αναπαριστάμενο ως γνώση και ως 'πλάνη' Fransesco, προσιδιάζοντας παράλληλα προς την δόμηση του δικού του 'κυρτού κατόπτρου', εκεί όπου περιλαμβάνονται αλλοιωμένα σχήματα, 'παραμορφωμένες' λέξεις, σώματα και μορφές σωμάτων, εκεί όπου η αντινομία δύναται να φέρει την ίδια της την απολογία. Το κάτοπτρο ρηγματώνεται από ενστάσεις, από διαρκείς ομολογίες πίστεως, περιλαμβάνοντας την Φροϋδική 'άρνηση' (όπως καταδεικνύει στο επίμετρο του ο Χάρολντ Μπλουμ), & την αίσθηση της αποτροπής, σε ένα 'παίγνιο' χρόνου: η χρονικότητα συνιστά και την υπέρβαση, την άρση του ορίου της, στο μη-εκπληρωμένο, στη διάψευση και στην 'πλάνη' όχι για αυτό που έλαβε χώρα, αλλά για την μετάληψη του: για την ίδια την οριακότητα της λέξης-παγίδας και της ποίησης-σφραγίδα. Συναρθρώνοντας μείζονες και ήσσονες στιγμές, την μαρτυρία με την προσίδια ποιητικότητα της 'απροσποίητης' γραφής, ο John Ashberry, μετονομάζει την ελλειπτικότητα σε κίνηση, προσδιορίζει τις απολήξεις του 'απραγματοποίητου', στα πεδία όπου το φανερό και το κεκαλυμμένο, το υπέργειο και το δοσμένο μυστικιστικά, εκ-βάλλουν σε ένα παραμορφωτικό κάτοπτρο όπου ο εαυτός, διχασμένος, αποστασιοποιημένος από την τέλεση του δοτικού, ανα-φέρει την άλλη ή τις άλλες λέξεις, σε μία τελετουργία της απορίας για την καθημερινή & την ιστορική πορεία του γίγνεσθαι.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Σχέδιο διαφυγής
BIOY CASARES ADOLFO
€12.72 €6.36
(-50%)
Κερδίζετε €6.36
Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ
HILL JOE
€23.30 €11.65
(-50%)
Κερδίζετε €11.65

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS