Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ // ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ 1430-1950

+
-
MAZOWER MARK
Κωδ. Πολιτείας: 0170-0334
Τιμή Έκδοσης
€37.10
Τιμή Πολιτείας
€25.97
(-30%)
Κερδίζετε €11.13


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Τι είναι αυτό που κάνει τη Θεσσαλονίκη μια τόσο μοναδική πόλη; Νέα κι ωστόσο ήδη κλασική, αυτή η μελέτη αναζητεί την απάντηση στα πεντακόσια χρόνια της νεότερης ιστορίας της, κατά τα οποία αναδείχθηκε πρώτα ως οθωμανική και αργότερα ως ελληνική μητρόπολη. Στην ίδια περίοδο ήταν επίσης μια εβραϊκή πόλη, καταφύγιο για χιλιάδες Σεφαραδίτες κυνηγημένους από την ισπανική Ιερά Εξέταση. Χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι σχημάτιζαν έτσι μια από τις πιο πολύτιμες κοινωνίες της Μεσογείου και της Ευρώπης. Ξαναζωντανεύοντας αριστοτεχνικά αυτό το χαμένο κόσμο, ο συγγραφέας μάς οδηγεί, ανάμεσα από ερειπωμένες ρωμαϊκές αψίδες, βυζαντινές εκκλησίες και τουρκικά τζαμιά, στα ταβερνεία και τα χαμάμ, τους κήπους, τα παλάτια και τα μπορντέλα της παλιάς πόλης εκεί όπου αιγύπτιοι έμποροι και ουκρανοί σκλάβοι, τούρκοι πασάδες και ευρωπαίοι ταξιδιώτες διασταυρώνονταν με Ορθόδοξους προσκυνητές, Καθολικούς ιεραπόστολους, ισπανόφωνους ραβίνους και δερβίσηδες Σούφι, αλλά και με αλβανούς ληστές και κατασκόπους των Μεγάλων Δυνάμεων εκεί όπου ακόμα και οι λούστροι, οι χαμάληδες και οι μικροπωλητές μιλούσαν μισή ντουζίνα γλώσσες στην προκυμαία και το παζάρι.
Η καθημερινή ζωή και η εθνοτική και θρησκευτική αλληλεπίδραση είναι θέματα που ερευνά διεξοδικά ο Μαζάουερ, προτού δείξει πώς αλλάζει η τύχη της πόλης στον εικοστό αιώνα, με την κατάρρευση της αυτοκρατορίας και την έλευση των εθνικών κρατών. Πόλεμος, πυρκαγιά, προσφυγιά, γενοκτονία και ολοκαύτωμα αλλάζουν ριζικά τη Θεσσαλονίκη, που χάνει πρώτα τους μουσουλμάνους της, με την ανταλλαγή πληθυσμών, κι έπειτα τους εβραίους, στο δρόμο για το Άουσβιτς. Αυτό που αναδύεται αργά μέσα απ' τις στάχτες είναι μια σύγχρονη, δυναμική ελληνική «συμπρωτεύουσα». Ωστόσο η ατμόσφαιρα της πόλης είναι ακόμα στοιχειωμένη από τα φαντάσματα των μεγάλων ιστορικών κοινοτήτων που τη μοιράστηκαν, από τις περιπέτειες των λαών και των ανθρώπων που συναντήθηκαν στην πολυτάραχη ιστορία της. Στη ζωντανή τους μνήμη είναι αφιερωμένο αυτό το βιβλίο. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Ο Μαζάουερ ακολουθεί τη βρετανική σχολή της ιστορικής αφήγησης ("η ιστορία είναι αφήγηση" έλεγε ο ιστορικός Έρικ Χόμπσμπαουμ) και ανασυνθέτει την ιστορία μιας πόλης στη διάρκεια πέντε αιώνων, από την εποχή της κατάκτησής της από τους Οθωμανούς ως τη στιγμή της ελληνικής της εσωστρέφειας, αμέσως μετά τον Εμφύλιο. Διαβάζοντας το βιβλίο συνειδητοποιούμε τη μοναδικότητα της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια αυτών των αιώνων, πόλης διεκδικούμενης ως εκλεκτής και ποθητής ταυτόχρονα από χριστιανούς, μουσουλμάνους και εβραίους. Ο Μαζάουερ συνθέτει αριστοτεχνικά τις πηγές και τις παλαιότερες αφηγήσεις για την πόλη, αλλά εκείνο που, τουλάχιστον για μένα ως αναγνώστη, κάνει το βιβλίο γοητευτικό είναι η χρήση της λεπτομέρειας. Για παράδειγμα, δεν αρκείται να μιλήσει για τη ρυπαρή πόλη, αλλά δίνει την εικόνα των καζανιών με τα ούρα που χρησιμεύουν για την επεξεργασία των δερμάτων και αποτελούν πηγή δυσοσμίας αλλά και αιτία επιδημιών. (Νίκος Μπακουνάκης, Το Βήμα, 5/11/2006)

Περιεχόμενα

Ευχαριστίες
Κατάλογος εικόνων
Κατάλογος χαρτών
Εισαγωγή
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Το ρόδο τον σουλτάνου Μουράτ
1 Άλωση, 1430
2 Τζαμιά και χαμάμ
3 Ο ερχομός των Σεφαραδιτών
4 Μεσσίες, μάρτυρες και θαύματα
5 Γενίτσαροι και άλλες μάστιγες
6 Το εμπόριο και οι Έλληνες
7 Πασάδες, μπέηδες και τοκογλύφοι
8 Η θρησκεία την εποχή των μεταρρυθμίσεων
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Στη σκιά της Ευρώπης
9 Οι περιηγητές και η ευρωπαϊκή φαντασία
10 Οι δυνατότητες ενός παρελθόντος
11 Σε φράγκικο στιλ
12 Το Μακεδονικό Ζήτημα, 1878-1908
13 Η επανάσταση των Νεοτούρκων
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ Ο εξελληνισμός της πόλης
14 Η επιστροφή του Αγίου Δημητρίου
15 Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος
16 Η μεγάλη πυρκαγιά
17 Η Έξοδος των Μουσουλμάνων
18 Η προσφυγούπολη
19 Οι εργάτες και το κράτος
20 "Ντύνονται για το ταγκό"
21 Έλληνες κι Εβραίοι
22 Γενοκτονία
23 Επαύριον
ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ Η μνήμη των νεκρών
Συντμήσεις
Γλωσσάρι
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςSALONICA. CITY OF GHOSTS
ISBN139789602213544
ΕκδότηςΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2006
Αριθμός σελίδων576
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΕπιμέλειαΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΑΖΑΟΥΕΡ ΜΑΡΚ
Κωδικός Πολιτείας0170-0334
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

[19/01/2020] antpth.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο, με ιδιαίτερες στιγμές της Θεσσαλονίκης, από έναν σπουδαίο Μαρκ Μαζάουερ !!!
[26/09/2019] Εδουάρδος *82*.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Πιθανότατα το βιβλίο αυτό θα συμπεριληφθεί στις καλύτερες αφηγήσεις της Ελληνικής ιστορίας, κυρίως ως προς την χαρτογράφηση της παρουσίας της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Και άλλοι ιστορικοί έχουν καταθέσει την οπτική τους γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως ο B. Pierron, αυτό που κάνει όμως το πόνημα του Mazower να ξεχωρίζει, είναι η καταφυγή του συγγραφέα σε πηγές όλων των εβραϊκών ιδεολογικών ρευμάτων, γεγονός που συμβάλλει στη διεύρυνση της οπτικής του ιστορικού. Ο Mazower, έχοντας εξειδίκευση στην ελληνική και τη βαλκανική ιστορία, με γραπτό λόγο που αποπνέει απλότητα και σαφήνεια (χαρακτηριστικό γνώρισμα και του δημοσιογραφικού του έργου), παρουσιάζει στον αναγνώστη τη Θεσσαλονίκη της εθνικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής πολυμορφίας, μια πόλη που ουσιαστικά για πολύ καιρό αποτελούσε μικρογραφία της πολυσύνθετης ιστορικής πραγματικότητας των Βαλκανίων, και φυσικά το σπουδαιότερο και μοναδικό εβραϊκό κέντρο στον κόσμο. Ο Βρετανός ιστορικός έχει την ιδιαίτερη ικανότητα να αναδεικνύει και να αναλύει τις μικρές ιστορίες, που τείνουν να συναντιούνται με την μεγάλη Ιστορία που τις καθορίζει. Με τον τρόπο αυτό χρωματίζει τον καμβά της αφήγησης και παραδίδει στον αναγνώστη ένα ελκυστικό βιβλίο, που παρά τον όγκο του διαβάζεται ευχάριστα.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΚΑΙΖΕΝ: ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
MOWRER R. ROBERT
€14.07 €5.63
(-60%)
Κερδίζετε €8.44
Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
NORTHRUP CHRISTIANE
€39.19 €15.68
(-60%)
Κερδίζετε €23.51

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS