Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ // 1946-1949

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

1946-1949

ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0170-0455




Παρουσίαση

Στο βιβλίο επιχειρείται η περιεκτική παρουσίαση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, του αντάρτικου στρατού του ΚΚΕ κατά τα χρόνια 1946-1949. Συνδυάζοντας την περιγραφή με την ανάλυση, σκιαγραφούνται τα βασικά χαρακτηριστικά του ΔΣΕ στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, προκειμένου ο αναγνώστης να κατανοήσει τι ήταν και πώς δρούσε αυτός ο στρατός.
Η πρόσβαση σε μέχρι πρότινος κλειστά αρχεία και ο μεγάλος αριθμός μαρτυριών και απομνημονευμάτων για τον εμφύλιο πόλεμο βοήθησε τις ιστορικές έρευνες να επιστρέψουν σε παλιότερα ερωτήματα και θέματα ταμπού και να προχωρήσουν σε νέα θεματικά πεδία με μεγαλύτερη ερευνητική νηφαλιότητα σε σχέση με το παρελθόν. Αργά αλλά σταθερά καλύπτονται τα κενά που υπάρχουν για ναι σειρά όψεις του εμφυλίου πολέμου και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ολοένα και περισσότερο κατανοείται πως το ζήτημα δεν είναι η διαιώνιση της μυθοπλασίας για τον "άπαρτο Γράμμο και το απάτητο Βίτσι", ούτε η άγονη προσπάθεια αναζήτησης του "τι έφταιξε και χάσαμε" αλλά η διερεύνηση των γνώσεών μας για τα σκληρά εκείνα χρόνια.
Εντέλει, πολύ περισσότερο από την ηρωική διάσταση ή το ιδεολογικό πείσμα της ηγεσίας του ΚΚΕ και ενός αριθμού στελεχών και μαχητών του ΔΣΕ, η μελέτη της περιόδου αναδεικνύει τη βαθύτατη ανθρώπινη τραγωδία νέων κυρίως ανθρώπων, ανδρών και γυναικών αλλά και παιδιών, που κατά βάση στρατολογήθηκαν βίαια και υποχρεώθηκαν να πολεμήσουν κάτω από μια ηγεσία που δεν εμπιστεύονταν, σε ένα πόλεμο που δεν πίστευαν και τον οποίο δεν μπορούσαν να κερδίσουν.
Η μελέτη αυτή παρουσιάζει μια συνολική εικόνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με έμφαση σε συγκεκριμένες πτυχές της οργάνωσης, λειτουργίας και δράσης του, οι οποίες, κατά τον συγγραφέα, απουσιάζουν ή υποτιμούνται στη μέχρι τώρα βιβλιογραφία. Το ζητούμενο είναι η επανατοποθέτηση του φαινομένου στο γενικότερο πλαίσιο της δεκαετίας του 1940 και των εξελίξεων του διεθνούς κομμουνιστικού συστήματος.
Στο 1ο κεφάλαιο αναλύεται η εικόνα του ΔΣΕ στη συλλογική μνήμη της Αριστεράς και η εξέλιξη της ιστορικής έρευνας γύρω από το θέμα. Στο 2ο εξετάζεται η βοήθεια σε στρατιωτικό και άλλο υλικό που παρείχαν τα κομουνιστικά κράτη στο ΚΚΕ. Στο 3ο παρουσιάζονται η δημογραφική σύνθεση και τα κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά των μαχητών του ΔΣΕ, καθώς και οι εθνοτικές ομάδες (ιδίως οι Σλαβομακεδόνες) που βρέθηκαν στο αντάρτικο. Στο 4ο μελετώνται οι βασικές πολιτικές και οργανωτικές αρχές της φυσιογνωμίας του ΔΣΕ. Στο 5ο αποτιμάται η δυνατότητά του να πετύχει τους στόχους του. Στο 6ο αναλύονται οι μηχανισμοί απονομής δικαιοσύνης που συνέστησε. Στο 7ο θίγονται θέματα ταμπού της ζωής του ΔΣΕ, όπως η βίαιη στρατολογία αμάχων, η συμμετοχή παιδιών στο αντάρτικο, οι σχέσεις των φύλων και η τύχη των αιχμαλώτων. Τέλος, στο 8ο κεφάλαιο αναλύεται το συνταγματικό πλαίσιο και οι δημόσιες πολιτικές του κράτους του ΔΣΕ. Το βιβλίο συμπληρώνεται με βασική βιβλιογραφία και χρονολόγιο στρατιωτικών γεγονότων. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1. Ο ΔΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
2. Ο ΔΣΕ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ
3. ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΣΕ
4. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ
5. ΤΟ ΑΞΙΟΜΑΧΟ ΤΟΥ ΔΣΕ
6. ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ
7. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΑΜΠΟΥ
8. ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΗ "ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
ΒΑΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
Λεπτομέρειες
ISBN139789602214671
ΕκδότηςΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
ΣειράΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 2
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 2010
Αριθμός σελίδων202
Διαστάσεις21x15
Κωδικός Πολιτείας0170-0455
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

leukokrino, Βιβλιοφάγος, iliagrou, Theodoros_g, Ιστορικός ερευνητής

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

deathphilosophy, catalinas, Βιβλιοφάγος, Ιστορικός ερευνητής, C Angelopoulos, Hurtman, Nindjo

Κριτικές για το προϊόν

[29/12/2020] Theodoros_g.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Συγκροτημένο, δομημένο βιβλίο που κωδικοποιεί και συμμαζεύει όσα σκόρπια γνωρίζαμε ή υποψιαζόμαστε για τον ΔΣΕ (συμμορίες ατάκτων, εξαθλιωμένων ληστών και σλάβων), με συντριπτική χρήση πηγών και αρχειακών αναφορών κυρίως αριστερών, ανταρτικών και πρώην σοσιαλιστικών χωρών, καρπό εξαετούς ερευνητικής προσπάθειας.
Κι αν δεν σας έπεισα ακόμα να το διαβάσετε, λάβετε υπ´όψιν σας πως κομματικοί εγκάθετοι, βγάζουν αφρούς μοχθηρίας και ειρωνίας όταν αναφέροναι στον συγγραφέα, καθηγητή Ν.Μαραντζίδη, ακριβώς επειδή υπηρετεί την επιστήμη του και δεν συμμετέχει στον πολιτικό καθαγιασμό και ιστορικό ξέπλυμα του ΚΚΕ.
[20/10/2016] Βιβλιοφάγος.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Το βιβλιο αυτο του πανεπιστημιακου καθηγητη Νικου Μαραντζιδη, ειναι γραμμενο με απλο και κατανοητο τροπο, αλλα ειναι ταυτοχρονα και μια αριστα τεκμηριωμενη επιστημονικη εργασια, βασισμενη στην πιο εγκυρη βιβλιογραφια πρωτογενων και δευτερογενων πηγων και αποτελει μια πληρη αναλυση του ΔΣΕ, οπου εξεταζονται τα πολιτικα, κοινωνιολογικα και δημογραφικα χαρακτηριστικα του, καθως και αλλα ενδιαφεροντα ζητηματα οπως η βοηθεια(στρατιωτικη και οχι μονο) που δεχτηκε ο ΔΣΕ απο τις Λαικες Δημοκρατιες, το αξιομαχο του, η πολιτικη εξουσια που ασκουσε στα εδαφη που κατειχε κλπ. Βεβαιως, τα συμπερασματα του βιβλιου δυσαρεστουν τους κομμουνιστες, αλλα αν εχουν στοιχεια και επιχειρηματα, ας προσπαθησουν να αντικρουσουν, αντι να καταφευγουν σε υβρεις και ξυλοδαρμους εναντιον του συγγραφεα!
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS