Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ 1941 - 1944

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

1941-1944

ΒΟΓΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0170-0472




Παρουσίαση

Η δεκαετία του 1940 έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ιστοριογραφικής και δημόσιας συζήτησης από την αρχή του νέου αιώνα. Νέα ερευνητικά πεδία διανοίχθηκαν, νέες μελέτες δημοσιεύτηκαν, νέες μέθοδοι προτάθηκαν και διαφορετικές προσεγγίσεις κατατέθηκαν, προκαλώντας συχνά έντονες διαμάχες μεταξύ των ερευνητών. Η έκρηξη του ενδιαφέροντος για τη δεκαετία του 1940 είχε ως αποτέλεσμα να έλθουν στην επιφάνεια οι λιγότερο "ένδοξες" πλευρές του παρελθόντος, να κλονιστούν κάποιες από τις βεβαιότητες και να πολλαπλασιαστούν τα ερωτήματα.
- Τι ήταν το φαινόμενο της Αντίστασης;
- Γιατί οι εμφύλιες συγκρούσεις της Κατοχής ήταν τόσο βίαιες;
- Γιατί χιλιάδες Έλληνες συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;
- Γιατί η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εξόντωσης εβραϊκού πληθυσμού στην Ευρώπη;
Αξιοποιώντας την πλούσια βιβλιογραφία των τελευταίων δεκαετιών, το βιβλίο επιχειρεί μια συνθετική προσέγγιση των εξελίξεων και των κοινωνικών αλλαγών που συνέβησαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Έτσι εξετάζονται, μεταξύ άλλων, η οικονομική αποδιάρθρωση και η πείνα, η τύχη των μειονοτήτων, η ένοπλη αντίσταση και οι συνέπειες των αντιποίνων. Στο επίκεντρο βρίσκεται, σε μεγάλο βαθμό, η μελέτη του κινήματος της Αντίστασης, αφού η Κατοχή είναι μια ιστορική περίοδος που χαρακτηρίστηκε από τη δυναμική είσοδο της κοινωνίας στην πολιτική και την ανάληψη πρωτοβουλιών "από τα κάτω". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Ευχαριστίες
Εισαγωγή
Ο πόλεμος και η συνθηκολόγηση
Η αποδιάρθρωση της οικονομίας
Το φαινόμενο της Αντίστασης
Η ένοπλη αντίσταση
Οι "άλλοι" Έλληνες
Οι εμφύλιες συγκρούσεις
1944: Η πύκνωση της ιστορίας
Συμπεράσματα
Λεπτομέρειες
ISBN139789602214961
ΕκδότηςΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
ΣειράΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 3
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2010
Αριθμός σελίδων186
Διαστάσεις21x15
ΕπιμέλειαΓΑΡΓΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ
Κωδικός Πολιτείας0170-0472
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

iliagrou, dimos, Μιλτιάδης Μ, kzacharakis

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

deathphilosophy, Dinosaurosss, ergolar, gmavroud, mavridis, Μιλτιάδης Μ, Antonik

Κριτικές για το προϊόν

[07/02/2023] Alex_k_t_24.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:2
Υπερβολικά μεροληπτικό. Περισσότερο παρουσιάζεται ένα ιδανικό ΕΑΜ,παρά η ελληνική κοινωνία στην κατοχή.
[02/06/2020] apoapost.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Το βιβλίο αυτό έχει την μέγιστη δυνατή τεκμηρίωση γιατί αποτελεί τη διδακτορική διατριβή του Πολυμέρη Βόγλη. Ο ίδιος είναι καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και δεν είναι ερασιτέχνης ιστορικός που ασχολείται εμπειρικά όπως διάφοροι άλλοι. Προφανώς κάποιοι αναγνώστες γράφουν κατεβατά ολόκληρα για βιβλία που δεν τα έχουν ανοίξει καν, ενώ εκθειάζουν βιβλία καθαρά νεοναζιστικής χροιάς του Πλεύρη. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, όπως συνιστώ και τα βιβλία του κ. Φλάισερ "το στέμμα και η σβάστικα",οι "ελληνικές κατοχικές κυβερνήσεις" του Σπύρου Γασπαρινάτου και το "αίμα των αθώων" του Στράτου Δορδανά. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ρεύμα αναθεωρητών που οτιδήποτε δεν κινείται τα πλαίσια της θεωρίας των 2 άκρων, θεωρείται "αριστερή" ιστοριογραφία. Φυσικά αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα, γιατί αυτό που εννοούν "αριστερή" ιστοριογραφία δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα ως κάτι ενιαίο, αφού οι ιστορικοί που έγραψαν μελέτες από το 1974-2004 ήταν όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων.

ΥΓ: Ο Κορδάτος δεν έχει ασχοληθεί με την ιστορία της κατοχής και φυσικά ούτε ο Ψυρούκης. Οι ανακρίβειες δηλώνουν πλημμέλεια αν όχι παντελή άγνοια.
[01/06/2020] Μιλτιάδης Μ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Πρόκειται για μια ισορροπημένη προσέγγιση των εξελιξεων και των κοινωνικών διεργασιών που οδήγησαν στα Δεκεμβριαανά και στον Εμφύλιο.Σύμφωνα με τον Πολυμέρη Βόγλη η εμφύλια σύγκρουση ανάμεσα στην δεξιά και στην αριστερά δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου. Οι ρίζες αυτής της σύγκρουσης ανάγονται στην περίοδο του μεσοπολέμου και συγκεκριμένα στα κοινωνικά προβλήματα που ξεκίνησαν από την εισροή των προσφύγων στην Ελλάδα μετά το 1922. Ο διχασμός ανάμεσα σε Βενιζελικούς-αντιβενιζελικούς, σε "παλιοελλαδίτες" και "νεοχωρίτες", μεταλλάχθηκε μέσα από τις πολιτικοκοινωνικές διεργασίες που εξελίχθηκαν στη διάρκεια της κατοχής στη σύγκρουση αριστερών-δεξιών. Το έτος 1944 ο συγγραφέας το χαρακτηρίζει σαν έτος "πύκνωσης της Ιστορίας, καθώς οι συγκρούσεις αφορούσαν ταυτόχρονα το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας".
Πρόκειται για μια καλογραμμένη ακαδημαϊκή μελέτη, η οποία φωτίζει πολλά σκοτεινά ζητήματα της περιόδου. Και κάθε σοβαρός ερευνητής που μελετά χωρίς πολιτικές παρωπίδες δεν μπορεί να την προσπεράσει απροβλημάτιστα.
[31/05/2020] Βιβλιοφάγος.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:2
Βλεποντας προσφατα εδω μια κριτικη απο καποιον αναγνωστη ο οποιος δηλωνε πως "Η ελληνική ιστοριογραφία έχει μπουχτίσει από όλη αυτή την ιδεοληπτική υστερία που εκπορεύεται είτε από την αριστερά είτε από τη δεξιά"(ο ιδιος παντως ολως τυχαιως επιλεγει να κανει αρνητικες κριτικες μονο σε βιβλια δεξιων και μαλιστα να θεωρει ακραιους,συγγραφεις οπως ο Μουμτζης,ο Λαζαριδης και ο Μαραντζιδης)και ταυτοχρονα να εκθειαζει τον συγγραφεα Πολυμερη Βογλη,αποφασισα να μελετησω ενα απο τα 3 βιβλια του Βογλη και επελεξα αυτο.Ο συγγραφεας ανηκει στη νεα γενια αριστερων ιστορικων(κατα δηλωση του)που σιγουρα ερευνα σε μεγαλυτερο βαθος και με περισσοτερη ψυχραιμια τα ιστορικα γεγονοτα σε σχεση με τις εξαλλοσυνες που εγραφαν οι ιδεολογικοι τους προγονοι(Κορδατος,Βουρνας,Ψυρουκης κλπ).Στο συγκεκριμενο βιβλιο ο Βογλης παρουσιαζει τα σημαντικοτερα γεγονοτα και καταστασεις της Κατοχικης περιοδου,με αρκετα συνοπτικο ομως τροπο,επιχειρωντας ταυτοχρονα να δωσει και μια κοινωνιολογικη χροια στην προσεγγιση του.Δεν παρουσιαζει ομως καποιο νεο στοιχειο,ουτε καποια νεα θεωρηση,με αποτελεσμα να ειναι χρησιμο μονο ως εισαγωγη στο εξεταζομενο θεμα,εχοντας βεβαιως κατα νου οτι εκφραζει την αριστερη οπτικη.Καποιες παρατηρησεις ως προς αυτα που γραφει και τον τροπο που τα γραφει.Χρησιμοποιηση πλουσιας μεν βιβλιογραφιας,αλλα σχεδον αποκλειστικα δευτερογενεις πηγες κυριως των τελευταιων 30 ετων(κατα δηλωση του),το οποιο εγκυμονει τον κινδυνο αλλοιωσης πρωτογενων στοιχειων.Στην εισαγωγη αλλωστε του βιβλιου,οπου κανει επισκοπηση των βιβλιογραφικων τασεων για το θεμα που εξεταζει,απορριπτει την δεξια βιλιογραφια της μετακατοχικης περιοδου και δεχεται ως αντικειμενικες ερευνες την εργογραφια της δεκαετιας του΄80.Μεγαλες περιοδους κειμενου οπου αναφερει προσωπα,γεγονοτα,πραξεις,αριθμους,χωρις να παραπεμπει σε πηγη.Οσο και αντικειμενικος να θελει να δειξει,στο θεμα των συγκρουσεων μεταξυ των αντιστασιακων οργανωσεων,φαινεται καθαρα τοσο η μεροληψια του,οσο και η ελλειψη τεκμηριωσης.Τιποτα το ιδιαιτερο λοιπον.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Για την κυβέρνηση των ζωντανών
FOUCAULT MICHEL
€29.00 €14.50
(-50%)
Κερδίζετε €14.50
ΕΛΑ ΚΑΛΕ ΤΩΡΑΑΑ!
ΒΡΑΝΑ ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ
€14.50 €5.07
(-65%)
Κερδίζετε €9.43

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS