Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ // ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΑΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΑΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ

+
-
ΦΙΛΙΟΥ Μ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Κωδ. Πολιτείας: 0170-0827
Τιμή Έκδοσης
€22.26
Τιμή Πολιτείας
€15.58
(-30%)
Κερδίζετε €6.68


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Μέσα από το φακό της «μικροϊστορίας» ενός Φαναριώτη, του Στέφανου Βογορίδπ, που έμεινε πιστός στον σουλτάνο (παρότι ο αδερφός του υπήρξε ένθερμος οπαδός της ελληνικής επανάστασης και επιστήθιος φίλος του Κοραή), το βιβλίο ανιχνεύει τη «μεγάλη», συναρπαστική και από πολλές απόψεις άγνωστη ιστορία της φαναριώτικης κοινότητας -μιας από τ πιο προβεβλημένες και πιο ιδιότυπες ελίτ των Βαλκανίων- σκιαγραφώντας τα ευρύτατα δίκτυα, υπεράνω εθνοτικών, θρησκευτικών και θεσμικών συνόρων, στα οποία κινήθηκε. Ρίχνει έτσι νέο φως στην κρίση και τη μεταβολή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 19ου αιώνα, μια κρίσιμη περίοδο που σηματοδοτεί τις παραμονές των δυτικότροπων μεταρρυθμίσεων του Τανζιμάτ και τις απαρχές τριών διακριτών ιστοριών: του εθνικισμού στα Βαλκάνια, του αυτοκρατορικού εκσυγχρονισμού στην Κωνσταντινούπολη και της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας στη Μέση Ανατολή. Το αποτέλεσμα είναι μια ευρέος φάσματος ανάλυση της διακυβέρνησης ως ζωντανής εμπειρίας σε μια ιστορική στιγμή κατά την οποία φαίνεται να απουσίαζε ένα σαφές σχέδιο εξουσίας. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

«Η εξέταση της ζωής ενός συγκεκριμένου ατόμου, μιας πόλης ή ενός θεσμού σ' ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα δεν μπορεί παρά να θέσει σε δοκιμασία τις γενικές θεωρίες που έχουν τόσο καιρό χαρακτηρίσει τη διδασκαλία και τη συγγραφή της οθωμανικής ιστορίας. Αυτό ακριβώς κάνει η Χριστίνα Φίλιου με τη ρηξικέλευθη μελέτη της για τους Φαναριώτες. Εστιάζοντας στη ζωή ενός ατόμου, του Στέφανου Βογορίδη, καταλήγει να αναθεωρήσει μεγάλο μέρος των καθιερωμένων απόψεων γύρω από μια περίοδο μετασχηματισμών της οθωμανικής ιστορίας, το πρώτο μισό του "μακρού 19ου αιώνα" ... Πρόκειται αναμφίβολα για μια εξαίρετη, πρωτοποριακή εργασία, όχι μόνο βασικό σημείο αναφοράς για κάθε περαιτέρω μελέτη των Φαναριωτών, αλλά και προαπαιτούμενο για κάθε ιστορικό της ύστερης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των διάδοχων κρατών της στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.» (Δημήτρης Καστρίτσης, International Journal of Turkish Studies)
«Γιος ζωέμπορου, ο Στέφανος Βογορίδης έφτασε τελικά σε θέση μεγάλης επιρροής ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στην Υψηλή Πύλη και τους Δυτικούς διπλωμάτες, τόσο που έλαβε το προσωνύμιο "Ταλεϋράνδος της Ανατολής" ... Ο Βογορίδης έχει συνήθως εκληφθεί απλοϊκά ως ένας από τους "κακούς" της οθωμανικής ιστορίας, που πόνταρε στο λάθος άλογο, μην μπορώντας να αντιληφθεί την αναπόφευκτη οθωμανική παρακμή και την ανάδυση των εθνικών κρατών... Η μέθοδος της Φίλιου, να εναλλάσσει επεισόδια (βινιέτες) από τη ζωή του με μια γενικότερη πολιτική αφήγηση ή κοινωνική ανάλυση, επιτρέπει στον αναγνώστη να δει τα πράγματα με άλλα μάτια.» (Dr Alex Drace-Francis, University of Amsterdam)
«Η υβριδική προνομιακή σκοπιά της Φίλιου, βασισμένη σε τεκμήρια προσωπικής ζωής και αρχειακές πηγές γραμμένες στα οθωμανικά τουρκικά, τα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά, αποκαλύπτει τη διάχυση της οθωμανικής διακυβέρνησης σε πολλές επίσημες και ανεπίσημες σφαίρες επιρροής. Έτσι η αναθεωρητική της προσέγγιση αμφισβητεί το δυϊσμό κράτους και κοινωνίας, διερευνώντας "πώς θεσμοί, δίκτυα και ατομικές προσωπικότητες που λειτουργούσαν στο εσωτερικό του κράτους διαμορφώνονταν από δυνάμεις και ιδέες εκτός του επίσημου κρατικού μηχανισμού" ... Οι ματιές στη ζωή του Στέφανου Βογορίδη φωτίζουν τις πολιτικές, πολιτισμικές και κοινωνικές μεταβολές των οθωμανικών πολιτικών πραγμάτων.» (Anne Azize Fatma Cakir, Insight Turkey)

Περιεχόμενα

Κατάλογος εικόνων
Πρόλογος: Η θέα από τις παρυφές του κέντρου
Η απολογία του Στεφάνου Βογορίδη, Νοέμβριος του 1852
1. Οι οίκοι του Φαναριού
Βιογραφία μιας αυτοκρατορίας Α': Γίγνεσθαι
2. Ασταθής σύνθεση
Βιογραφία μιας αυτοκρατορίας Β': Νέα Τάξη
3. Διπλή κατεδάφιση
Βιογραφία μιας αυτοκρατορίας Γ': Το νήμα της συνέχειας
4. Η ανασυγκρότηση των Φαναριωτών και ο αγώνας για συνέχεια
Βιογραφία μιας αυτοκρατορίας Δ': Η ανθεκτικότητα του παλαιού καθεστώτος
5. Η διπλωματία και η αποκατάσταση μιας νέας τάξης
Βιογραφία μιας αυτοκρατορίας Ε': Η δεύτερη ακμή
6 Στο μάτι του κυκλώνα
Μετά θάνατον
Παράρτημα Α
Παράρτημα Β
Σημειώσεις
Βιβλιογραφία
Ευχαριστίες
Ευρετήριο

Διορθώσεις: Κατερίνα Κορώνη
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςBIOGRAPHY OF AN EMPIRE. GOVERNING OTTOMANS IN A AGE OF REVOUTION
ISBN139789602219515
ΕκδότηςΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
ΣειράΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΙανουάριος 2022
Αριθμός σελίδων342
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΚΙΟΣΕΟΓΛΟΥ ΝΕΡΙΝΑ
ΕπιμέλειαΣΠΥΡΑΚΟΥ ΑΝΝΥ
Κωδικός Πολιτείας0170-0827
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΑΜΟΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΓΚΡΟΥΜΠΕ
JACOBSEN JENS-PETER
€15.90 €6.36
(-60%)
Κερδίζετε €9.54
ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ (ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΑΝΩΝΥΜΟΣ
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS