Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ // ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Κ

Στη σκιά του Στάλιν

Μια παγκόσμια ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού

+
-
ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0170-0868
Τιμή Έκδοσης
€21.10
Τιμή Πολιτείας
€18.99
(-10%)
Κερδίζετε €2.11


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το Στη Σκιά του Στάλιν διερευνά την ιστορία του ΚΚΕ κατά την περίοδο 1918-1956, δείχνοντας πόσο ο εγχώριος κομμουνισμός συνδέθηκε με τις διεθνείς εξελίξεις. Η ιστορία του ΚΚΕ φανερώνει τον ρόλο που διαδραμάτισε η Μόσχα στους κόλπους των διαφόρων κομμουνιστικών κομμάτων της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς, όπως δείχνει ο Νίκος Μαραντζίδης, οι διεθνείς θεσμοί του κομμουνισμού (καθοδηγητικό κέντρο στη Μόσχα, Κομιντέρν, Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία, Κομινφόρμ, αδελφά κόμματα στα Βαλκάνια) δεν υπήρξαν απλοί εξωγενείς παράγοντες που επηρέασαν τον προσανατολισμό και τις πολιτικές επιλογές τους.
Βασισμένο στην έρευνα αδημοσίευτων και δημοσιευμένων αρχειακών υλικών που βρίσκονται στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και στις χώρες των Βαλκανίων, το βιβλίο ανιχνεύει τις αλληλεπιδράσεις του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος με τα αδελφά κόμματα των γειτονικών κρατών και με τους περιβόητους ανώτατους καθοδηγητές τους στη Σοβιετική Ρωσία του Στάλιν. Ο Μαραντζίδης δείχνει ότι, καθώς τα όρια μεταξύ του εθνικού και του διεθνούς στον κομμουνιστικό κόσμο δεν ήταν σαφή, οι διεθνείς θεσμοί, τα σοβιετικά γεωπολιτικά συμφέροντα και οι στρατηγικές των αδελφών κομμάτων διαμόρφωσαν με ουσιαστικό τρόπο την ηγεσία του ΚΚΕ, τον χαρακτήρα του ως κόμματος και την εκ μέρους του λήψη αποφάσεων, καθώς και τον τρόπο ζωής των υποστηρικτών του στην πορεία του χρόνου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Αυτή η φιλόδοξη ιστορία του Ελληνικού Κομμουνιστικού Κόμματος που καλύπτει ένα ευρύ θεματολογικό φάσμα, υφαίνοντας αριστοτεχνικά τις εγχώριες με τις διεθνείς διαστάσεις, θα αποτελέσει πολύ σύντομα το βασικό βιβλίο αναφοράς για τον ελληνικό κομμουνισμό." (Στάθης Καλύβας, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης)
"Το ανά χείρας βιβλίο συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση των πολιτικών, κοινωνικών και ψυχολογικών προεκτάσεων των πρώτων χρόνων της ιστορίας του Σοβιετικού Μπλοκ. Ο αναγνώστης αποκτά μια ξεκάθαρη εικόνα της σύνθεσης που υπήρχε ανάμεσα στο καθοδηγητικό κέντρο στη Μόσχα, το τοπικό κέντρο στο Βελιγράδι και τις άλλες Λαϊκές Δημοκρατίες." (Βλαντιμίρ Τισμανεάνου, Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, συγγραφέας του The Devil in History)

Περιεχόμενα

Αρκτικόλεξα
Πρόλογος στην ελληνική έκδοση
Εισαγωγή: Η παγκόσμια ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού
ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΣ, 1918-1939
Η εμπειρία της μπολσεβικοποίησης στα Βαλκάνια
Ο βαλκανικός κομμουνισμός και το Εθνικό Ζήτημα
Η εμπειρία της σταλινοποίησης
Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, 1939-1956
Ελληνικά διλήμματα
Βαλκανικές αποφάσεις
Η λαϊκή Δημοκρατία των εκτοπισμένων
Επίλογος
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςUNDER STALIN'S SHADOW
ISBN139789602219935
ΕκδότηςΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
ΣειράΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρονολογία ΈκδοσηςΦεβρουάριος 2023
Αριθμός σελίδων400
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΓΕΜΕΛΙΑΡΗΣ Η. ΧΡΗΣΤΟΣ
ΕπιμέλειαΓΑΡΓΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ
Κωδικός Πολιτείας0170-0868
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

C Angelopoulos, Hurtman, tanstil

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

deathphilosophy, catalinas, Βιβλιοφάγος, Ιστορικός ερευνητής, C Angelopoulos, Hurtman, Nindjo

Κριτικές για το προϊόν

[07/03/2024] kkon1966.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
¨Με αυτά και με εκείνα, το ΚΚΕ παρέμεινε το τελευταίο σταλινικό κόμμα της Ευρώπης¨ είναι η καταληκτική πρόταση του βιβλίου και είναι 100% έυστοχη. Το ¨γιατί¨ και το ¨πώς¨ ένα κόμμα που ξεκίνησε να βαδίζει στα βήματα μιας φερέλπιδης σοσιαλδημοκρατίας από την ίδρυσή του το μακρινό 1918, μετεξελίχτηκε σε ένα μπολσεβίκικο και αργότερα ακραιφνώς σταλινικό μόρφωμα αναπτύσσεται και περιγράφεται με ενάργεια, με γνώση και με την απαραίτητη αποστασιοποίηση και ένα πνεύμα ουδετερότητας στο συγκεκριμένο βιβλίο. Ο συγγραφέας έχει εντρυφήσει πολύ στις πηγές και έχει εμβαθύνει στις αιτίες και τους λόγους που το ΚΚΕ οδηγήθηκε - θέλοντας και μη - κάτω από την ομπρέλα προστασίας αλλά και κηδεμονίας του διεθνούς κομμουνιστικού πλαισίου και οραματιζόμενο την παγκόσμια αλλά και την εγχώρια επανάσταση δεν δίστασε να πάρει αντεθνικές θέσεις ( όρα Μακεδονικό ζήτημα το 1924 με 1934) αλλά και να ενεργήσει επανειλημμένως ανθελληνικά ( Δεκεμβριανά, Εμφύλιος κ.α) εξυπηρετώντας πρωτίστως και κυρίως την πολιτική της ΕΣΣΔ, της Κομιντέρν ή της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας. Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και εύληπτο και δεν κουράζει τον αναγνώστη, ενώ οι γνώσεις που αποκομίζει κάποιος για την πολιτική, τις εσωτερικές διενέξεις και τις σχέσεις του ΚΚΕ με το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα είναι πολλές και σε βάθος, ιδιαίτερα για το διάστημα 1918 - 1956. Το μόνο μελανό σημείο που βρήκα και το οποίο πραγματικά ενοχλεί και προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι η αναφορά που γίνεται στους Σλαβομακεδόνες ως σκέτο Μακεδόνες ( συμφωνία Πρεσπών γαρ...). Πράγμα που αληθινά δεν το περιμένεις από κάποιον που γεννήθηκε, ζει και διδάσκει στη Θεσσαλονίκη την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Πέρα από αυτό το βιβλίο αξίζει πραγματικά να διαβαστεί.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Δουβλινέζοι
JOYCE JAMES
€15.90 €7.95
(-50%)
Κερδίζετε €7.95
ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ
HOFFMANN E.T.A.
€17.00 €8.50
(-50%)
Κερδίζετε €8.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS