Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

+
-
CAGLAR HUGUETTE
Κωδ. Πολιτείας: 1010-0255
Τιμή Έκδοσης
€9.00
Τιμή Πολιτείας
€6.75
(-25%)
Κερδίζετε €2.25


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Σχολική ψυχολογία ή ψυχολογία μέσα στο σχολείο;
Θέτοντας το ερώτημα είναι σαν να θέτουμε επίσης την επιστημολογική προβληματική της σχολικής ψυχολογίας. Η έννοια της σχολικής ψυχολογίας μας παραπέμπει σε μια ψυχολογική πρακτική που συνδέεται στενά και άμεσα με το παιδαγωγικό πεδίο. Σύμφωνα με αυτό το πρότυπο οι τομείς και οι τρόποι παρέμβασης του σχολικού ψυχολόγου είναι άλλοι οριοθετημένοι και άλλοι προσδιορισμένοι από τις επιστημολογικές βάσεις της παιδαγωγικής. Η δεύτερη έννοια αντανακλά την εξέλιξη των γνώσεων στην περιοχή των επιστημών του ανθρώπου, τον πλούτο που προέρχεται από αυτές αλλά και τις δυσκολίες που συναντά η σχολική ψυχολογία, όταν πρόκειται να προβεί σε επιλογές μεταξύ των επιστημολογικών αναφορών που της προσφέρονται.
Σε μια πρώτη φάση η ευθύνη της σχολικής αποτυχίας αποδόθηκε αποκλειστικά στον μαθητή, και οι αδυναμίες του εξομοιώθηκαν με καταστάσεις ελαττωματικές. Είτε επρόκειτο για αργοπορία, για "τεμπελιά", για "αφηρημάδα" είτε για νοητική ανεπάρκεια, ο μαθητής μόνο θεωρήθηκε υπεύθυνος για τις δυσκολίες του να συμμορφωθεί με τους κανόνες που ορίζει το σχολείο. Σε μια δεύτερη φάση το φταίξιμο μετατέθηκε από τον μαθητή στο σχολείο, που αντιμετωπίστηκε μόνον από τη διδακτική του πλευρά, ενώ η δυναμική της παιδαγωγικής σχέσης και πάλι δεν θεωρήθηκε (και όταν θεωρήθηκε αμέσως απορρίφθηκε) καθοριστικό στοιχείο για την ποιότητα της προσαρμογής του μαθητή στο σχολείο. Κατόπιν, με την αναγνώριση της σημασίας των κοινωνικο-οικονομικών και κοινωνικο-πολιτισμικών παραγόντων στη σχολική επιτυχία, εμφανίστηκε η έννοια της πολιτιστικής υστέρησης.
Παράλληλα, χάρη στα φώτα της ψυχανάλυσης, συντελείται μια αλλαγή στο σχολικό σκηνικό: ο μαθητής παραμερίζεται μπροστά στο παιδί, και τροποποιείται έτσι η όλη αντίληψη της ψυχολογικής εξέτασης. Στο εξής ο ψυχολόγος προσπαθεί να συλλάβει την ατομική δυναμική του παιδιού αλλά και τη δυναμική των οικογενειακών του σχέσεων. Επικρατεί η ιστορική και πολυδιάστατη προσέγγιση στην ψυχολογική εξέταση κάθε μαθητή. Η νέα αυτή μέθοδος δεν επιχειρεί να υποκαταστήσει τα τεστ που εφαρμόζονται με τον κλασικό τρόπο αλλά μάλλον να φωτίσει και να εμπλουτίσει την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Η προβολή τέλος, μέσα από τη συστημική προσέγγιση στο πλαίσιο της οικογενειακής θεραπευτικής, του νοήματος και της λειτουργίας ορισμένων παιδαγωγικών αποτυχιών -συμπτώματα της δυσλειτουργίας της οικογένειας- εισάγει την οικογενειακή συνέντευξη στην ψυχολογική εξέταση του απροσάρμοστου παιδιού. Κοντολογής η κατάσταση του κανονικού μαθητή και του προβληματικού μαθητή και η ποιότητα της ψυχοπαιδαγωγικής βοήθειας προϋποθέτουν στο εξής την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ψυχολογικές, παιδαγωγικές και κοινωνιολογικές συνιστώσες της σχολικής προσαρμογής. (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ, Ή ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ι. - Οι συνιστώσες της σχολικής προσαρμογής
II. - Η ψυχολογία στο σχολείο
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ι. -Τα πεδία παρέμβασης του σχολικού ψυχολόγου
ΙΙ. - Οι μέθοδοι και τα μέσα του σχολικού ψυχολόγου
III. - Η μόρφωση του σχολικού ψυχολόγου
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠ' ΑΥΤΗ
Ι. - Η σχολική ψυχολογία στη Γαλλία
II. - Η σχολική ψυχολογία στην Ελβετία
III. - Η σχολική ψυχολογία στη Βόρεια Αμερική
IV. - Η σχολική ψυχολογία στη Σοβιετική Ένωση
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςLA PSYCHOLOGIE SCOLAIRE
ISBN139789602270431
ΕκδότηςΔΑΙΔΑΛΟΣ (ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ι.)
ΣειράΤΙ ΞΕΡΩ;
Χρονολογία ΈκδοσηςΦεβρουάριος 1996
Αριθμός σελίδων160
Διαστάσεις17x12
ΜετάφρασηΝΑΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΚΑΓΚΛΑΡ ΙΓΚΕΤ
Κωδικός Πολιτείας1010-0255
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΖΑΜΠΕΛ
TABUCCHI ANTONIO
€14.90 €7.45
(-50%)
Κερδίζετε €7.45
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΙΤΑΝΕΣ
ΓΟΛΟΣΟΒΚΕΡ ΙΑΚΩΒΟΣ
€15.90 €7.95
(-50%)
Κερδίζετε €7.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS