Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΑΝΔΡΙΩΤΗ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ Π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1997-0001




Παρουσίαση

Η πρώτη έκδοση του Ετυμολογικού Λεξικού μου στα 1951 δεν μπορούσε να είναι παρά μια αναζήτηση της οριστικής μορφής του, μια δοκιμή. Τα ετυμολογικά λεξικά ξένων γλωσσών δεν μπορούσαν να μου σταθούν ως υπόδειγμα, γιατί η λεξιλογική και μορφολογική σχέση της νέας Ελληνικής με την αρχαία και με την καθαρεύουσα, από τις οποίες αδιάκοπα πλουτίζεται, είναι εντελώς ιδιάζουσα και τα σύνορα του νεοελληνικού λεξιλογίου με το παλαιότερο συχνά ανύπαρκτα. Μια έλλειψη της πρώτης έκδοσης ήταν το ότι στάθηκε πολύ δισταχτική απέναντι στις αρχαίες ή μεταγενέστερες λόγιες λέξεις, που η παιδεία ξανάφερε στη νέα μας γλώσσα και που ολοένα πληθύνονται από τότε που αναγνωρίσαμε στη Δημοτική το δικαίωμα να τις αφομοιώνη γραμματικά, κι έτσι ο λαός δε βρίσκει πια καμιά δυσκολία να τις μαθαίνη και να τις μεταχειρίζεται σαν καθαρά δημοτικές. Καινοτομία της νέας έκδοσης είναι η αφθονώτερη παράθεση των λέξεων αυτών, διαλεγμένων πάντα με το υποκειμενικό κριτήριο της χρησιμότητάς τους στην πνευματική μας ζωή. Η παρουσία τους στο ετυμολογικό λεξικό σκοπό έχει το να ξέρη ο καθένας μας αν είναι αρχαίες ή νεώτερες, και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκαν, αν είναι παράγωγες, σύνθετες ή παρασύνθετες, πράγμα που δεν είναι ποτέ αυτονόητο για τον κοινό αναγνώστη. Και επειδή ιστορικά δεν ταυτίζονται διόλου μ' εκείνες που επέζησαν ως σήμερα με την προφορική παράδοση των ελληνικών γενεών, στη νέα έκδοση διαστέλλονται από αυτές με την ένδειξη "λόγ(ιο)".
Ξέρω ότι το βιβλίο μου προορίζεται κυρίως για τους εκπαιδευτικούς που έργο τους έχουν τη γλωσσική μας παιδεία, και χρέος του είναι να τους βοηθήση στην επίγνωση της ιστορίας ολόκληρου του κοινού λεξιλογίου της σημερινής γλώσσας μας. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)
Λεπτομέρειες
ISBN139789602310366
ΕκδότηςΙΔΡΥΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2001
Αριθμός σελίδων440
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας1997-0001
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Στάχτη
DELEDDA GRAZIA (NOBEL 1926)
€19.08 €8.59
(-55%)
Κερδίζετε €10.49
ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
€12.00 €5.40
(-55%)
Κερδίζετε €6.60

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS