Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

+
-
ΚΑΡΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3730-1557
Τιμή Έκδοσης
€14.50
Τιμή Πολιτείας
€12.90
(-11%)
Κερδίζετε €1.60


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ανατρέχοντας στους τίτλους και τα συνθήματα που κυριαρχούν στον χώρο του δημόσιου μάνατζμεντ συναντάμε αρκετούς παράδοξους/εξωτικούς όρους με τους οποίους αποδίδονται έννοιες με μεγάλη ιστορική πορεία στους κλάδους της Πολιτικής και της Διοικητικής Επιστήμης καθώς και του Συνταγματικού και του Διοικητικού Δικαίου.
Όροι, λοιπόν, που προέρχονται από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, όπως "Κέντρα Αποτελεσματικότητας" (Efficiency-Center) ή "Κέντρα Κέρδους" (Profit-Center) εμφανίζονται να υποκαθιστούν τους πασίγνωστους όρους "Υπουργείο" ή "Δημόσια Υπηρεσία".
Η εμφάνιση αυτών των διαφορετικών και ανοίκειων όρων σηματοδοτεί ριζικές αλλαγές στην κατανόηση των εννοιών του "Κράτους", της "Δημόσιας Υπηρεσίας", του "δημοσίου συμφέροντος" ή του "πολίτη" και συνοδεύεται τόσο από την εκρηκτική ανάπτυξη του μάνατζμεντ ως επιστήμης, όσο και από την επικράτηση των πρακτικών του σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η "νέα εποχή" του μάνατζμεντ χαρακτηρίζεται από την εργαλειοποίηση της γνώσης. Ούτε το κεφάλαιο ούτε η εργασία αλλά η γνώση αποτελεί τη δομή της σύγχρονης "οργάνωσης που μαθαίνει" (learning organisation) και κάθε διαδικασία που ακολουθείται σ' αυτήν θεωρείται ως μια διαδικασία εργαλειοποίησης της γνώσης (knowledge engineering process). Παλιά οργανωτικά σχήματα (πυραμίδες, δίκτυα, κ.λπ) και τρόποι διοικητικής λειτουργίας που εκφράζονταν με το χαρακτηριστικό πρόθεμα "management by...", τα οποία θεωρήθηκαν ότι εξασφάλιζαν το μέγιστο της αποτελεσματικότητας, υποχωρούν και αναπροσαρμόζονται στο νέο δόγμα που επιβάλλουν η μάθηση, η ανα-μάθηση και η απο-μάθηση: Μόνο η "έξυπνη" οργάνωση που σκέπτεται, αναστοχάζεται και δημιουργεί, έχει μέλλον και προοπτική. Αντίθετα, η γνωστή μας ταιηλορική, μηχανιστική οργάνωση η οποία λειτουργεί με εντολές που κατευθύνονται "από-προς" δεν έχει μέλλον ή, για να είμαστε ακριβείς, είναι ήδη παρελθόν στην αρένα του οργανωσιακού ανταγωνισμού.
Ο ρόλος της εκπαίδευσης σε μια τέτοια οργάνωση είναι προφανής και καταλυτικός. Έχοντας στη διάθεσή της τη σύγχρονη τεχνολογία των πολυμέσων που επιτρέπει τη μετάδοση της γνώσης χωρίς τοπικά, χρονικά ή οικονομικά όρια και, κυρίως, υποστηριζόμενη από την αλλαγή της κοινωνικής φιλοσοφίας η οποία δεν την περιορίζει στα χρόνια σπουδών της υποχρεωτικής, μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης, αλλά την επεκτείνει καθόλη τη διάρκεια του βίου (δια βίου μάθησης, εκπαίδευση ενηλίκων, κ.λπ.), η εκπαίδευση εδραιώνει τη θέση της ως κεντρικός μηχανισμός κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Ο εκπαιδευτικός φορέας απελευθερώνεται από την παλιά παραδοσιακή του φόρμα λειτουργίας και εμφανίζεται πλέον με τον τύπο εκπαιδευτικού σχήματος [...]. Η απελευθέρωση των εκπαιδευτικών σχημάτων έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου πολυπλοκότητα, καθιστώντας την εκπαίδευση/κατάρτιση ένα άκρως "πολύπλοκο κοινωνικό σύστημα στο οποίο εισρέουν πολυειδείς πληροφορίες που πρέπει, να αναλυθούν και να τύχουν επεξεργασίας με τον κατάλληλο τρόπο".
Τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις στον τομέα της εκπαίδευσης, οι δημόσιες οργανώσεις παρακολουθούν μάλλον αμήχανες, ενώ οι ιδιωτικές οργανώσεις τις αξιοποιούν στο έπακρο. Τα τελευταία, όμως, χρόνια παρατηρείται μια σημαντική μεταβολή στη στάση των γραφειοκρατιών των ανεπτυγμένων χωρών απέναντι στην εκπαίδευση, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας είναι:
α) η εκπαίδευση των διοικητικών στελεχών του δημοσίου τομέα συναρτάται άμεσα με τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του,
β) η εκπαίδευση είναι προσανατολισμένη, κυρίως, προς την παραγωγή ανώτατων (ηγετικών) διοικητικών στελεχών, και
γ) το περιεχόμενο της διοικητικής εκπαίδευσης είναι συμβατό με τις κοινωνικές και διοικητικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενιαίοι προσανατολισμοί ως προς τα γνωστικά πεδία που το συγκροτούν.
Από τα διάφορα είδη εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων επιλέγουμε σ' αυτή τη μελέτη να ασχοληθούμε με την προεισαγωγική εκπαίδευση, η οποία, όπως φαίνεται και από τον τίτλο της, απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν ακόμη αποκτήσει τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα, αλλά θα την αποκτήσουν -και μάλιστα σε υψηλότερο

Περιεχόμενα

Συντομογραφίες
Πρόλογος Αντώνη Μακρυδημήτρη
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η δημόσια διοίκηση και η μεταρρύθμισή της μέσω της εκπαίδευσης
1. Δημόσια διοίκηση και διοικητική μεταρρύθμιση
2. Διοικητική μεταρρύθμιση και διοικητική εκπαίδευση
3. Διοικητική εκπαίδευση και παραγωγή διοικητικών στελεχών μέσω προεισαγωγικής εκπαίδευσης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ Η προεισαγωγική διοικητική εκπαίδευση
1. Οργάνωση και μοντέλα προεισαγωγικής διοικητικής εκπαίδευσης
2. Η προεισαγωγική εκπαίδευση στη Γερμανία
3. Η προεισαγωγική εκπαίδευση στη Γαλλία
4. Η προεισαγωγική εκπαίδευση στις ΗΠΑ
5. Η προεισαγωγική εκπαίδευση στην Ελλάδα
5.1. Ιστορική αναδρομή σε ελληνικά μοντέλα προεισαγωγικής εκπαίδευσης
5.2. Η δημιουργία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ)
5.3. Η προέλευση των σπουδαστών
5.4. Το πρόγραμμα σπουδών
5.4.1. Τα μαθήματα
5.4.2. Κοινή και ειδική φάση σπουδών
5.5. Η πρακτική άσκηση
5.6. Το διδακτικό προσωπικό
5.7. Τα Τμήματα
5.8. Το Επιστημονικό Συμβούλιο
5.9. Η Διοίκηση της ΕΣΔΔ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ Διοίκηση και εκπαίδευση στη θεωρία των αυτοαναφερομένων κοινωνικών συστημάτων
1. Η θεωρητική προβληματική της εργασίας
2. Εργαλειακός ορθολογισμός
3. Αναστοχαστικός ορθολογισμός
4. Η διοίκηση ως αυτοαναφερόμενο κοινωνικό σύστημα
4.1. Η παραγωγή δεσμευτικών αποφάσεων
4.2. Το διοικητικό σύστημα και το περιβάλλον του
4.3. Το δίκαιο ως δομή της διοίκησης
4.4. Ο εξορθολογισμός της διοίκησης
5. Η διοικητική μεταρρύθμιση στη συστημική κοινωνική θεωρία
6. Συστημική θεωρία και προεισαγωγική διοικητική εκπαίδευση
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Λεπτομέρειες
ISBN139789602328568
ΕκδότηςΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΙανουάριος 1998
Αριθμός σελίδων271
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας3730-1557
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

zagou

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Βρείτε μας στο...

Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS